• 2024 04 25

Tour de Hongrie 2020 - csapatbemutató 15.

Az ausztrál MITCHELTON-SCOTT

A 41. Tour de Hongrie versenyére 2020. augusztus 29. és szeptember 2. között kerül sor, az UCI 2.1-es kategóriájú viadalon a tervek szerint 20 csapat 120 versenyzője áll majd rajthoz. A Tour de Hongrie 2020 stábjának jóvoltából bemutatjuk az induló csapatokat. Íme az ausztrál Mitchelton-Scott.

Mi több, a világranglistán nyolcadik, 2019-ben harmincöt győzelmet begyűjtő World Tour csapat magyar versenyzőjével, Peák Barnabással a soraiban érkezik Magyarországra! 

Tavaly júniusban vált hivatalossá, hogy kilenc év után újra lesz magyar kerékpáros a sportág legmagasabb szintjén, ekkor jelentették be, hogy a 2011-ben alapított ausztrál sztárcsapat szerződteti a tehetséges magyar fiatalt, Peák Barnabást. A 22 éves reménység 2017-ben éppen a Magyar Körversenyen hívta fel magára igazán a figyelmet azzal, hogy nagy meglepetésre az összetett verseny dobogójának második fokára állhatott, ráadásul mindössze két másodperces hátránnyal a győztes kolumbiai Jaramillo mögött. A Mitchelton-Scott sportigazgatója, Matt White elismerően nyilatkozott a fiatal magyar kerékpárosban rejlő lehetőségekről, hangsúlyozva, bátran építeni fognak Peák Barnabás sokoldalúságára. Az ausztrál klub a Tour de Hongrie szervezőinek jelezte: a magyar versenyzővel soraiban érkezik majd a 2020-as Magyar Körversenyre.

És így is tett. Azonban nézzük csak a csapat tevalyi eredménysorát! A dél-afrikai Daryl Impey megnyerte az évnyitó nagy versenyt, a Tour Down Undert, a klub elvitte a Tirreno-Adriatico csapat időfutamát, a brit Simon Yates – időfutamban – szakaszt nyert a Párizs-Nizzán, testvére, Adam Yates pedig etapsikert jegyzett a Katalán Körversenyen és a Baszk Körön is. A kolumbiai Esteban Chaves hegyi befutót nyert a Giro d’Italián, a Tour de France-on pedig négy nap is a Mitchelton-Scottról szólt: szakaszt nyert Simon Yates kétszer, Daryl Impey és az olasz Matteo Trentin egyszer-egyszer. A Lengyel Körversenyen a szlovén Luka Mezgec duplázott, az év vége felé Daryl Impey (Cseh Körverseny) és Adam Yates (CRO Race) mutatta meg, hogy az összetett versenyek terén is bombaerős a csapat, Matteo Trentin pedig emlékezetes csatában ezüstérmet szerzett a yorkshire-i világbajnokságon. Pazar eredménysor...

A csapatból az év végéig csak két távozó volt, a Párizs-Roubaix győztes ausztrál Mathew Hayman – még januárban – negyvenegy esztendősen visszavonult (éppen őt jelölték csapatvezetőnek a jövő évi Tour de Hongrie-ra), Trentin pedig a lengyel CCC Teamben folytatja pályafutását. Sztárokban persze így sincs hiány!

A már említett Yates-fivéreket minden kerékpárrajongó ismeri, Simon 2018-ban megnyerte a Vuelta a Espanát, emellett hét etapsikert jegyez a három nagy körversenyről, Adam 2016-ban a Tour de France-on volt az összetettben negyedik, harminc profi győzelmet jegyez a svácji Michael Albasini, Daryl Impey huszonhatnál, Luka Mezgec pedig tizenkilencnél tart, öt hegyi szakaszt nyert a Girón és a Vueltán Esteban Chaves, aki 2016-ban az Olasz Körversenyen második, a Spanyol Körön pedig harmadik lett az összetettben. A spanyol Mikel Nieve igazi Giro-menő, ezt elzi három szakaszgyőzelme és 2016-os hegyi trikója, ő már hatszor volt Top10-es versenyző az Olasz, illetve a Spanyol Körversenyen. Ők a Mitchelton-Scott húzónevei, s ha csak egy eljön közülük az idei Tour de Hongrie-ra, már rengeteget nyernek vele a sportág hazai rajongói.