• 2024 04 25

Öngól?

Nem lankadhat a fegyelem!

Egyre több magyar sportolónál mutatják ki a tesztek a Covid-19 fertőzést. Legutóbb a Puskás Akadémia EL-szereplésre készülő labdarúgó csapata esett áldozatul.

Amikor ezeket a sorokat gépeljük, még teljesen bizonytalan a Puskás Akadémia futballcsapatának Európa Liga szereplése. Az utolsó hírek szerint a gárda nyolc játékosa fertőződött meg a koronavírussal, ami miatt már elmaradt a vasárnapi PAFC-Budapest Honvéd bajnoki találkozó. Akkor még csak egy fertőzöttről szólt a híradás, azóta a román sajtó már nyolc játékosról tud. A felcsúti hírzárlat miatt csak találgatni lehet, hogy ezek az adatok valósak-e, és azt is, hogy valóban a gárda román légiósai hozhatták be Magyarországra a Covid-19-et. A bajnoki elmaradása miatt talán érthető a Honvéd vezetőinek kifakadása az interneten. Hiszen, hogyha az egyik csapat betartja a korlátozásokat, akkor a halasztás ez esetben fölöslegesen sújtja a vétlen gárdát. Főleg úgy, hogy a Honvéd is az EL-selejtezőre készülne, lehetőleg meccsekkel. Vagyis ez esetben már csak egy meccsel. A felcsúti helyzet viszont ennél jóval bonyolultabb. Hiszen jövő csütörtökön a Hammarby ellen a PAFC már bemutatkozott volna a nemzetközi porondon, amiért a együttes évek óta küzdött. Viszont ez esetben ez a szereplés igencsak kétségessé vált. Hiszen, hogyha a csapatból nyolcan megfertőződtek, akkor kérdés lesz-e elég hadrafogható játékos. Illetve melyik ország enged be szívesen egy olyan együttest, amelynek a játékosok harmada fertőzött volt. Ismerve azt, hogy az UEFA mennyire szeret kelet-közép európai csapatokkal példát statuálni, borítékolható, hogy a Puskás Akadémia európai szereplése véget ér, mielőtt elkezdődött volna. De kívánjuk, hogy ne legyen igazunk...

Ami fontosabb az utóbbi napok magyar sportot érintő esetei miatt az ugyanaz, ami az egész társadalmat érinti. Az első hullám alatt szinte példaértékűen teljesítettek a sportcsapatok, azonban ez a fegyelem mintha felbomlott volna. Pedig jelen esetben minden sportolónak be kellene látnia, hogy szigorú keretek között mégis jobb játszani, mint várni a lehetőségre. Az FTC négy vízilabdázójának megfertőződése miatt meghiúsult a Magyar Kupa négyes döntőjének megrendezése, ami a szövetségnek anyagi és erkölcsi kárt egyaránt okozott. Azóta Egerben, Debrecenben és az UVSE-nél is találtak fertőzöttet. Nem úszta meg a jégkorongban az UTE és ezzel Szuper Kupa döntő sem az elhalasztást.

Sajnos a felsorolást lehetne folytatni, de talán a helyzet mindenkit ráébreszt arra, hogy jelen pillanatban a helyzet egyáltalán nem engedi meg a figyelmetlenséget. Ugyanis bajnoki küzdelmek és meccsek nélkül nem lesz bevétel, így az a csődhelyzet, amely egy-egy klubot már tavasszal elért, akár tovább is gyűrűzhet. A fegyelmet pedig elsősorban a szövetségeknek kell betartaniuk. Csak remélhetjük, hogy a figyelmeztetés pont jókor jött mindenkinek, így a magyar sport újraindulása után nem jön újabb szünet.