• 2024 04 18

Kockázati tényező

Skót helyzet, magyar kérdésekkel

A Skót Labdarúgó Szövetség figyelmeztette az élvonalbeli klubokat, hogy kész leállítani a bajnokságot abban az esetben, ha a csapatok nem tartják be a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedéseket, mindezt azután, hogy Boli Bolingoli, a bajnok Celtic Glasgow játékosa pályára lépett a Kilmarnock elleni vasárnapi összecsapáson, holott nemrég tért vissza Spanyolországból, és kötelező karanténba kellett volna vonulnia.

A Celtic játékos ügyének jelen pillanatban nincs, de lehet magyar vonatkozása. A Ferencváros ugyanis a Bajnokok Ligája selejtezőnek második fordulójában adott esetben a skót bajnok ellen lépne pályára. Persze ez sokismeretlenes egyenlet, hiszen ehhez a zöld-fehéreknek előbb túl kell jutnia a svéd aranyérmesen és utána jöhet a Celtic, ha persze a skótok kiejtenék a Reykjavikot.

De itt az újabb ismeretlen. A skót együttes légiósa ugyanis megsértette az egyértelmű karanténszabályokat, amikor Spanyolországba történő kiruccanása után csatlakozott a csapatához, majd bajnokin is pályára lépett. Hogy büntetésre számíthat magától értetődő, azonban abban az esetben, hogyha a csapatot kötelező karanténra kötelezik, az lehet, hogy Skóciában elhalaszthatnak egy-egy meccset, de az UEFA már nem lesz ilyen kegyes. A feszített menetrend miatt valószínűleg a Celtic mehet az Európa Ligába. Egyelőre persze ez még csak egy opció, de a jelen helyzetben egyáltalán nem elképzelhetetlen.

A másik vetülete a kérdésnek a magyar kuparésztvevőket, de nemcsak őket érinti. Hiszen jelen pillanatban egy ingatag válsághelyzetben, amikor az Atlético Madrid Bajnokok Ligája negyeddöntője is a levegőben lóg, nem árt az óvatosság. Hiszen egy játékos fertőzöttsége és meggondolatlansága is súlyos milliókba kerülhet egy klubnak. Csak a tavalyi évet figyelve a Fradi több, mint két milliárd forintot kereshetett az Európa Liga főtábláján, ezt kockára tenni, emberi meggondolatlanság.

Tehát most nem elsősorban a skótokra, hanem a hazai klubokra és nemcsak a nemzetközi szereplőkre irányul a figyelem. A szabályokat betartani a következő hónapokban különösen fontos lenne.