• 2024 03 29

Furkó és Sándor-Polivka nyert könnyűsúlyú egypárban

Evezős válogató a Velencei-tavon az Eb-k jegyében

A Velencei-tavi Evezőspályán a cél az idei könnyűsúlyú csapatok kialakítása a felnőtt és az U23-as Európa-bajnokságra. Az első napon a könnyűsúlyú egypárevezősök versenyére került sor, egy mezőnyt alkottak a felnőttek és az U23-asok. A válogató abban is támpontot adhat, hogy mely férfi és női könnyűsúlyú kétpárevezős egységet érdemes indítani a jövő évi olimpiai kvalifikációs regattákon.

Furkó Kálmán a Tisza Evezős Egylet versenyzője esélyesként indult Sukorón, az előfutamok során a második leggyorsabb idővel ért célba, a középfutamban tovább gyorsult és a legjobb idővel jutott az A döntőbe. Aztán a fináléban 5 másodperc előnnyel nyert Szigeti Roland (Győri Atlétikai Club) és nyolc másodperccel Szabó Bence előtt (GYAC). (Utóbbival tavaly könnyűsúlyú kettesben U23-as Európa-bajnoki címet és U23-as világbajnoki bronzérmet szereztek, a felnőtt vb-n negyedik helyen értek célba).

„Egyértelműen győzelmi szándékkal érkeztem a versenyre – értékelt az immár felnőtt mezőnyhöz tartozó Furkó Kálmán. Számomra egyértelműen a párevezés a prioritás, hiszen az olimpia programján könnyűsúlyban csak a kétpárevezés szerepel. Váltott-, és párevezésben is szerepeltem már nagy versenyen. Meggyűlt a bajom a párevezéssel, de ma ki tudtam magamból hozni a maximumot. Meggyőző időket tudtam evezni egypárban, ezért el tudnám magam képzelni ebben a versenyszámban is, de vannak még rajtam kívül versenyzők, majd a szakvezetés eldönti mi lesz a legjobb megoldás.”

A nőknél visszalépés miatt csak pályaosztó előfutamra került sor. Ahogy délelőtt, úgy a délutáni döntőben is Sándor-Polivka Dóra győzött. Az MTK Budapest evezőse mögött mindkétszer Abid Syham (Ferencvárosi Evezős Club) ért célba.

„Leginkább arra voltam kíváncsi mit tudok egypárban, mert legutóbb négy éve mérettem meg magam ebben a versenyszámban” – nyilatkozta Sándor-Polivka Dóra, aki legnagyobb sikereit (egyetemi világ-, és Európa-bajnoki cím) a Krémer Eszterrel alkotott kettesben érte el az elmúlt években. „Elégedett vagyok. Az a szerencse, hogy hat évvel ezelőtt nagyon tudatosan kezdtem a könnyűsúlyra készülni. Korábban három évig versenyeztem ebben a kategóriában, az elmúlt években dietetikus segítette a felkészülésemet. Tudatos életmóddal és táplálkozással kezdtem neki a fogyasztásnak, ami meglepően könnyen ment.”

Az egypárevezősök szerdai versenye csak egy közbülső állomás volt, hiszen a legfontosabb cél egyelőre a csapatok kialakítása!

„Ez a kétnapos verseny a csapatba kerülésre válogat. Tehát, aki két-, vagy négypárba akar kerülni az itt vívhatja ki rá a jogot. Az augusztus 15-i II. válogató a speciális egységeknek szól majd, annak aki egypárban célozza meg az Eb-indulást ott kell rajthoz állnia. De az ezen a versenyen kialakított csapatoknak is el kell ott indulniuk”
– ismertette a válogatás folyamatát Szierer János szövetségi kapitány. 

„A férfiaknál látjuk már a csapatokat. Népes mezőny indult (24 versenyző) fele U23-as, fele felnőtt. Holnap meglátjuk lesz-e kiemelkedő páros a korcsoportokban. Ha lesz, az az egység megcélozhatja az Európa-bajnokságon a könnyűsúlyú kétpárt, ha nem, akkor a két legjobbra könnyűsúlyú négypárban számítunk."

„A fiatalok közül kiemelném Szőllősi Balázst (Bajai Spartacus Sport Club), aki ifjúságiként felnevezett U23-ba. A döntőben elért ötödik helye pozitív meglepetés. Nemcsak a helyezése a teljesítménye is jó volt. Turi Péter (Pro Rekreatione) utolsó éves U23-asként bekerült az A döntőbe, jól ment, jól evezett! Betegség miatt az utóbbi két szezonja gyengére sikerült, de ma stabilan, jól teljesített.”

„A nőknél sajnos még mindig nem látjuk a csapatokat. Kevesen vannak, a mezőny fele U23-as. Ketten felnőttek (Sándor-Polivka Dóra, Abid Syham), de őket a súlyuk miatt nem tudjuk összeültetni. A helyzet az, hogy a két legjobb felnőtt könnyűsúlyú egypárevezősünk nem tud egy hajóban evezni, mert a csapatsúlyt már nem tudják hozni. A papírforma szerint két gyenge egységet tudunk csinálni. A tárgyalások folyamatban vannak a helyzet megoldásával kapcsolatban.”

A felnőtt Európa-bajnokságra az eredetileg tervezett időponthoz képest négy hónappal később október 9-11. között kerül sor Lengyelországban, Poznańban. Az Európai Evezős Szövetség és a szervezők július 31-én döntenek arról, hogy az aktuális járvány helyzet lehetővé teszi-e a verseny biztonságos megrendezését.

Az U23 Európa-bajnokságnak az eredetileg kiírt időpontban szeptember 5-én és 6-án ad otthont a németországi Duisburg.

A magyar egypárevezős és könnyűsúlyú kétpárevezős egységek az Európai Olimpiai és Paralimpiai Kvalifikációs versenyen Vareseben (2021. április 5-7.), valamint a Végső Olimpiai Kvalifikációs Regattán Luzernben (2021. május 16-18.) állhatnak rajthoz. A tavasszal megtartott egypárevezős válogatót Pétervári-Molnár Bendegúz és Bertus Kitti nyerte, mivel az olimpiát elhalasztották a szakvezetés úgy döntött győzelmükkel egyelőre az Európa-bajnokságon való indulásra formáltak jogot.

SZERDAI EREDMÉNYEK:
FÉRFI KÖNNYŰSÚLYÚ EGYPÁREVEZŐS
1. Furkó Kálmán (Tisza Evezős Egylet) 7:05,6
2. Szigeti Roland (Győri Atlékia Club) 7:10,9
3. Szabó Bence (Győri Atlétikai Club) 7:13,8
4. Turi Péter (Pro Rekreatione) 7:15,0
5. Szőllősi Balázs (Bajai Spartacus Sport Club) 7:27,7
6. Forrai Dávid (Győri Atlétikai Club) 7:34,9

NŐI KÖNNYŰSÚLYÚ EGYPÁREVEZŐS
1. Sándor-Polivka Dóra (MTK Budapest) 7:46,6
2. Abid Syham (Ferencvárosi Evezős Club) 7:52,3
3. Csepel Zsófia (Vác Városi Evezős Club) 8:11,1
4. Fülöp Adrienn (Csepel Evezős Club) 8:20,5
5. Bokor Nikoletta (Csepel Evezős Club) 8:30,7
6. Bartos Adél (Bajai Spartacus Sport Club) 8:52,5

A csütörtöki versenyprogram:
Férfi könnyűsúlyú kétpárevezős; csapatsúly: 70 kg
Női könnyűsúlyú kétpárevezős; csapatsúly: 57 kg

Előfutamok: 9:30 – 9:50 óra között
Döntők: 14:00 - 14:30 óra között