• 2024 04 19

Dublóban meglepetés a férfiaknál a könnyűsúlyú válogatón

U23-as győztes elsőre

A könnyűsúlyú kétpárevezősök versenyére került sor a válogató második napján. A férfiaknál nagyot ment az U23-as Turi Péter, Galcsó Vencel egység, amely Furkó Kálmán és Szigeti Roland felnőtt dublóját megelőzve nyerte a versenyszámot. A nők csekély számú mezőnyében Abid Syham és Csepel Zsófia könnyűsúlyú kétpárevezőse ért elsőként célba. A Velencei-tavi Evezőspályán tartott I. válogató célja a könnyűsúlyú csapatok kialakítása volt a felnőtt és az U23-as Európa-bajnokságra.

A férfiaknál meglepetés született, hiszen a szerdán könnyűsúlyú egypárban győzedelmeskedő Furkó Kálmán (Tisza Evezős Egylet) és Szigeti Roland (Győri Atlétikai Club) dublója (is) esélyesnek számított, azonban a felnőtt egységet egy feltörekvő U23-as csapat legyőzte a döntőben. Turi Péter (Pro Rekreatione) és Galcsó Vencel (Ferencvárosi Evezős Club) remek pályát húzva nyerte az I. válogatón a könnyűsúlyú kétpárak versenyét.

„Számomra ez az elmúlt három év legnagyobb diadala” – nyilatkozta Turi Péter, aki korábbi betegsége miatt nehéz időszakon van túl. Fogalmam sincs, hogy a tegnapi három pálya után hogyan találtuk meg az erőt. A szívünk vitt be minket, ugyanazzal a tempóval jöttünk végig, mint amit az első 300 méteren diktáltunk. Finiselni sem kellett, mert végig azt csináltuk.” Turi Péter érzéseit csapattársa Galcsó Vencel is alátámasztotta. „Ilyen gyors egységben még életemben nem ültem! A szívünk és az élvezet vitt minket! Boldogan csináltam végig és ez a legfontosabb. Három-négy hónapja ültünk össze, de csak hetente egyszer-kétszer edzettünk közösen. Nagyon szeretnék kijutni az Európa-bajnokságra ezzel az egységgel, remélem, hogy Peti is így gondolja.”

A női győztes dublóban is akadt ferencvárosi: Abid Syham az U23-as Csepel Zsófiával (Vác Városi Evezős Club) nyerte a könnyűsúlyú kétpárevezős számot a Fülöp Adrienn, Bokor Nikoletta (mindketten Csepel Evezős Klub) páros előtt. A nők mezőnye ebben a versenyszámban meglehetősen kicsi volt, ráadásul tovább nehezíti a helyzetet, hogy a két felnőtt (a szerdán könnyűsúlyú egypárban győző Sándor-Polivka Dóra és Abid Syham), azaz a két legjobb felnőtt könnyűsúlyú egypárevezős nem tud egy hajóban evezni, mert a csapatsúlyt már nem tudják hozni.

„Nagyon jól teljesítettünk a mai napon” – értékelt Abid Syham. Ez egy hirtelen jött összeülés, ehhez képest pályáról-pályára javult a teljesítményünk. Igyekeztünk nagyon elfáradni és ez jól is sikerült, abszolút elégedett vagyok.”
„A ma reggeli pálya volt az első közös futamunk” – emlékeztetett Csepel Zsófia. „A jelenlegi helyzetből kihoztuk, amit ki lehetett. Várjuk, hogy mi sül ki a dologból”.

„Én abszolút hajlok a dublóra” – veszi vissza a szót Syham. „A teljesítményünk alapján én ezt fix egységként tudnám elképzelni. Meglátjuk” – zárta mondandóját a FEC evezőse.

„A férfiaknál Turi-Galcsó páros mindenkit meglepett, nagyon jó evezéssel, jó idővel tudtak győzni. Nagyon kellemes meglepetés a teljesítményük” – vágott a közepébe Szierer János szövetségi kapitány. A felnőttek: Furkó, Szabó, Forrai és Szigeti komoly nevek és a két fiatal meglepte őket.”

„A női mezőny sajnos mára tovább fogyott, úgy tűnik lett egy felnőtt és egy U23-as csapatunk, az értékelés még hátravan. A felnőtt Európa-bajnokságon vélhetően a győztes egység indulhat.”

„Véleményem szerint a felnőtt férfiaknál a második, harmadik helyen végző dublókat könnyűsúlyú négypárban kellene összeültetni – erre látok esélyt, ez még nem a végleges döntés. Tehát jelen állás szerint könnyűsúlyban lett egy női felnőtt kétpárunk, egy U23-as férfi kétpárunk, valamint egy felnőtt férfi négypárunk”t
– zárta villámértékelését a szövetségi kapitány, aki hangsúlyozta az eredmények pontos elemzése még hátravan.

EREDMÉNYEK
I. VÁLOGATÓ VERSENY – 2. NAP
FÉRFIAK, KÖNNYŰSÚLYÚ KÉTPÁREVEZŐS:
1. Turi Péter, Galcsó Vencel 6:25,2
2. Furkó Kálmán, Szigeti Roland 6:27,2
3. Szabó Bence, Forrai Dávid 6:37,2
4. Szőllősi Balázs, Czinege Tamás 6:37,5
5. Bridge Henry, Fenyődi Tamás 6:39,0
6. Kovács Krisztián, Ozsváth Máté 6:47,8

NŐK, KÖNNYŰSÚLYÚ KÉTPÁREVEZŐS:
1. Abid Syham, Csepel Zsófia 7:25,7
2. Fülöp Adrienn, Bokor Nikoletta 7:42,3