• 2024 04 24

Kupagyőztes a Budapest Honvéd!

Taktikus mérkőzésen múlta felül a Mezőkövesdet a fővárosi gárda!

A fennállása óta először döntőbe jutó Mezőkövesd és a tavalyi döntőt elveszítő, hétszeres kupagyőztes Budapest Honvéd vívta egymással a labdarúgó Magyar Kupa fináléját a Puskás Arénában.

A két gárda 13-szor találkozott egymással, 6-6 alkalommal győzött mindkét csapat, a gólarány 18-18! A statisztika alapján nincs esélyese a mérkőzésnek. Ám a kupadöntő más műfaj! A két csapatot felkészítő szakmai stábnál jobban ezt senki sem tudja, a Pisont-Dajka, és a Kuttor-Tóth Mihály edzőkettős is megnyerte a Magyar Kupát játékosként! Edzőként vajon melyikük? A leg "időigényesebb" esetben is három óra kellett, hogy megkapjuk a választ.

Érthető módon, óvatosan kezdték a csapatok a labdarúgó Magyar Kupa-döntőt, hiszen a Mezőkövesd fennállása legnagyobb eredményét érhette el, amennyiben győz, a Honvéd játékosai pedig tavaly már elvesztettek egy kupadöntőt, nem akarták ezt idén megismételni. Így a tizedik percben adódott az első lehetőség, mégpedig a kövesdiek előtt. Cseri löbbölt a Honvéd tizenhatosának jobb sarkától a hosszú oldalon érkező Berecz elé, aki hat méterről kapásból ellőtte a labdát keresztbe a kapu előtt. Ahogy teltek a percek egyre inkább került fölénybe a Mezőkövesd, ha más nem a labdabirtoklás tekinetetében, a fővárosiak többé kevésbé kényszerből a gyors ellentámadásokra rendezkedtek be, ami alaptaktikájuk is, hiszen mindkét szélen villámgyors embereik vannak. A félidő derekán aztán Ugrai be is cselezte magát a kék-sárgák kapuja elé, ám szögletre tisztáztak a védők, amiből aztán három is lett gyors egymásutánban, veszélytelenül. Az ivószünet után egymás után több jelenet is borzolta a kispesti nézők idegeit. Először Gazdag esett el egy "lábban" a tizenhatoson belül, ami után joggal maradt néma Bognár Tamás sípja. Pár másodperccel később már nagyobb volt a felzúdulás, amikor a játékvezető továbbengedte a játékot, miután Cseri estében kézzel állította meg a Honvéd támadását. A piros-feketéknél maradt ugyan a labda, de Hidi erőtlen íveléséhez képest, lehet 18-ról egy szabadrúgással, mondjuk Lanzafame-val vagy Ugraival a labda mögött jobban járt volna a "pályaválasztó". Öt perccel később azonban már nem bánkódtak a kispestiek ezen, hiszen előnybe került csapatuk. A negyedik Ugrai-szögletet Kamber vette mellre a hosszú oldalon, középre lőtt, ahol Lovricson és Neszterovon is megpattant a labda, így került az a mezőkövesdi kapuba, 1-0! Négy percet kellett várni az egyenlítésre. Szabadrúgáshoz jutottak a "vendégek" a 37. percben mintegy 25 méterre a Honvéd kapujától. Pekár lőtte el a labdát élesen a sorfal fölött, és a labda a nehezen mozduló Tujvel kapus "segédletével" került a jobb felső sarokba, 1-1! A félideji sípszó előtt még veszélyeztetett a Mezőkövesd. Silye adott kötényt Ikenne-Kingnek az oldalvonal mellett, középre adását azonban Zivzivadze öt méterrel mellé fejelte, így döntetlennel vonultak pihenőre a csapatok.

A második félidőben rögtön az első öt percben beszorította ellenfelét a Mezőkövesd. Cseri és Silye került legközelebb a Honvéd kapujához, de lövésig egyikük sem jutott el. A másik oldalon Ugrai veszélyeztetett egy felfutással, de beadása nem talált játékostársat. Az 55. percben aztán újra vezetést szerzett a Honvéd! Lanzafame-val szemben szabálytalankodtak a jobboldali szögletzászló közelében. A szabadrúgást Ugrai lőtte élesen a kapu elé, Karnyicki kezén megpattant a labda, amire Kamber reagált leghamarabb és három méterről a léc alá fejelt. 2-1! A következő percekben úgy maradtak elöl a fővárosi gárda gyors emberei, hogy hátul nem lazult fel az együttes, így még okoztak néhány meleg percet a kövesdi védőknek. Az egészségügyi szünet jókor jött a kék-sárgáknak, rendezni tudták gondolataikat és kettős csere után tértek vissza a meccsbe. A friss emberek beállítása azonban nem hozta meg a várt eredményt, nem tudott ritmust váltani a Mezőkövesd. A labdabirtoklás tekintetében továbbra is felülmúlta riválisát a "döntőújonc", de nem volt olyan veszélyes, mint korábban. A Honvéd magabiztosan tartotta az eredményt, amit hármas cserével kívánt Pisont István még hatékonyabbá tenni az utolsó tíz percre. A hat perces hosszabbításban kétségbeesetten támadott a Mezőkövesd, ám kétszer is a kispestiek szerezhettek volna gólt. Mindkétszer az egyik friss ember, George előtt volt lehetőség. Először a felezővonaltól nem messze csapott össze egy előrevágott labda után az előrefutó Szappanos kapussal. Megszerezte a labdát de messziről nem találta el az üres kaput. Majd a mérkőzés utolsó mozzanata is a costa-rica-i nevéhez fűződött. Saját térfélről indulva vezette a labdát a teljesen kitámadó mezőkövesdiek kapujára, ám centikkel mellé lőtt. Bognár játékvezető szinte meg sem várta, hogy a labda elhagyja a játékteret, lefújta a 99. percben járó mérkőzést. A kispesti csapat minden tagja az oldalvonal mellett várta ezt a pillanatot, azt, hogy kupagyőzelmet ünnepelhessen, hiszen 2-1-es győzelmével a Budapest Honvéd a labdarúgó Magyar Kupa győztese 2020-ban! Győzelmével a kispesti csapat kivívta a jogot a nemzetközi kupaindulásra!

Magyar Kupa, döntő:
Budapest Honvéd-Mezőkövesd Zsóry FC 2-1 (1-1)
Puskás Aréna, 10 000 néző, v.: Bognár
gólszerzők: Neszterov (33., öngól), Kamber (56.), illetve Pekár (37.)
sárga lap: Lovric (38.), Gazdag (55.), illetve Vadnai (89.), Besirovic (90.)

Budapest Honvéd: Tujvel - Batik, Kamber, Lovric - Ikenne-King (Aliji, 84., Niba 98.), Gazdag (Nagy G., 84.), Hidi, Szendrei, Uzoma - Ugrai (Kesztyűs, 79.), Lanzafame (George, 84.)

Mezőkövesd Zsóry FC: Szappanos - Eperjesi (Farkas D., 70.), Neszterov, Pillár, Silye (Vadnai, 70.) - Cseri, Karnyicki, Berecz, Besirovic - Zivzivadze, Pekár (Jurina, 79.)

(Fotók: MTI)