• 2024 03 19

Kiesett a Debrecen

Az elkeseredett debreceni szurkolók a pályára rohanva kérték számon játékosaik teljesítményét

Lezárult egy sikerkorszak Debrecenben

A Debrecen kiesett a labdarúgó-bajnokság élvonalából, miután az OTP Bank Liga 33., utolsó fordulójában 1-1-es döntetlent játszott a vendég Pakssal, amely ezzel bennmaradt. A hétszeres bajnok, hatszoros kupagyőztes DVSC 1993 óta folyamatosan az első osztály tagja volt.

Debreceni VSC-Paksi FC 1-1 (0-1)
Debrecen, 9400 néző, v: Berke
gólszerzők: Trujic (75.), illetve Könyves (17.)     sárga lap: Kundrák (25.), Kinyik (49.), Haris (69.), illetve Osváth (42.), Rácz (87.), Balogh B. (90.)
DVSC: Kosicky - Kinyik, Szatmári, Pávkovics, Ferenczi - Kusnyír (Garba, 80.), Bényei (Milunovic, 46.) - Kundrák (Haris, 67.), Tőzsér, Szécsi (Trujic, 46.) - Adeniji

Paksi FC: Rácz - Osváth, Szélpál, Gévay, Szabó J. - Windecker, Balogh B. - Hahn (Böde, 60.), Bertus (Szakály D., 60.), Könyves (Haraszti, 79.) - Sajbán (Kulcsár, 53.)

    A Debrecen mezőnyfölényével telt a találkozó első negyedórája, a Paks jól szervezett védelmével szemben azonban komolyabb helyzetet nem tudtak kialakítani a hazaiak. A vendégek aztán teljesen váratlanul vezetést szereztek, és a folytatásban magabiztosan őrizték előnyüket, kontratámadásaikkal pedig többször is zavart okoztak a Loki védelmében.     A szünet után is a DVSC birtokolta többet a labdát, mezőnyfölénye azonban helyzetekben nem nyilvánult meg. A hazai esélyeket egy óriási kapushiba hozta vissza, a menteni igyekvő Rácz ugyanis nem találta el a labdát, Trujic pedig az üres kapuba gurított. A bennmaradáshoz a Debrecennek még egy gólt szereznie kellett volna. A hajrában mindent egy lapra feltéve rohamozott is a házigazda, de  Ferenczi lövése - már a hosszabbításban - a felső lécről a gólvonalra pattant, így maradt a döntetlen.
    A lefújás után az elkeseredett debreceni szurkolók a pályára rohantak, és számonkérték a játékosokon a gyenge teljesítményt, többüket meglökték és megpróbálták lerángatni róluk a mezt.  
    A volt válogatott, debreceni Tőzsér Dániel pályafutása utolsó meccsét játszotta.


Az ezüstérmes MOL Fehérvár FC szombaton 1-1-es döntetlent játszott a Zalaegerszeg vendégeként a labdarúgó OTP Bank Liga utolsó, 33. fordulójában.

ZTE FC-MOL Fehérvár FC 1-1 (0-1)
Zalaegerszeg, 4429 néző, v.: Káprály
gólszerzők: Babati (83.), illetve Hodzic (4.)
sárga lap: Mitrovic (11.), Bőle (71.), illetve Hangya (54.)

ZTE FC: Demjén - Bolla, Szépe, Katanec, Tamás K. - Mitrovic, Bedi (McWoods, 81.) - Bőle, Barczi (Kocsis G., 56.), Radó - Bobál G. (Babati, 56.)

MOL Fehérvár FC: Kovács D. - Fiola, Rus (Vinicius, 75.), Muszliu, Hangya - Houri, Nikolov - Bamgboye (Petrjak, 62.), Hodzic (Nego, 62.), Kovács I. (Nyári, 62.) - Futács (Nikolics, 85.)

A hazai csapat kezdett lendületesebben, mégis a Fehérvár szerzett vezetést a mérkőzés elején. A zalaiakat nem vetette vissza a bekapott gól, továbbra is támadólag léptek fel, viszont a vendégek ellenakciói is veszélyesek voltak, Hodzic pedig közel járt a duplázáshoz, de a kapufa kisegítette a hazaiakat. A szünetig maradt a nyílt sisakos küzdelem, mindkét kapu előtt adódtak komoly helyzetek, a nagyobb lehetőségek a ZTE-hez fűződtek, de valamennyi kimaradt.
A kék-fehérek a második játékrészt is lendületesen kezdték, de ahogy az elsőben, úgy ezúttal is hiába vezettek ígéretes támadásokat, nem sikerült egyenlíteniük. Az idő múlásával a ZTE fölénye meddővé vált, hiába volt nála többet a labda, veszélyes szituációt egyre kevésbé tudott kialakítani, sőt, Demjénnek kellett többször nagyot védenie Futács próbálkozásainál. Ennek ellenére egy nagyszerű egyéni teljesítménynek köszönhetően összejött az egyenlítés, ugyanis a csereként beállt Babati előbb saját térfélen labdát szerzett, majd a felezővonalat átlépve egy remekül kivitelezett lövéssel átemelte a kissé kint álló Kovácsot. A hajrában akár mindkét csapat megszerezhette volna a győzelmet, a ZTE-nél előbb Bőle hagyott ki fejjel egy ziccert, majd Mitrovic a bal kapufát találta telibe, a Fehérvár pedig harmadszor is lesgólt szerzett, de valamennyi alkalommal jól ítélt a bíró.


A Kisvárda győzött szombaton a Diósgyőr vendégeként a labdarúgó OTP Bank Liga 33., utolsó fordulójában, ezzel kiharcolta a bennmaradást az élvonalban.

Diósgyőri VTK-Kisvárda Master Good 0-2 (0-2)
Miskolc, v: Vad II
gól: Obradovics (8.), Fernando Viana (41.)
sárga lap: Rui Pedro (11.), Kiss T. (66.), Márkvárt (94.), illetve Rubus (21.)

DVTK: Bukrán - Orosz (Memolla, 46.), Polgár, Szűcs, Vági - Márkvárt, Iszlai, Korbély (Hasani, 61.), Rui Pedro (Molnár, 46.), Kiss T. (Makrai, 71.) - Ivanovszki (Cortes, 83.)

Kisvárda: Dombó - Baranyai, Rubus, Kravcsenko (Tischler, 73.), Hej - Szimovics (Szőr, 61.), Lucas - Kovácsréti, Cukalasz, Obradovics (Sassá, 60.) - Fernando Viana (Ene, 73.)

    A találkozónak a Kisvárda szempontjából volt nagy tétje, mivel a vendégek - akik az élvonalban még sosem győzték le a Diósgyőrt - csak pontszerzés esetén vehették biztosra, hogy bennmaradnak az élvonalban. Menetközben az egy ponttal mögöttük álló Debrecent is figyelniük kellett, amely egyidejűleg a Paksot fogadta. A hatalmas tétet igazolva a Kisvárda a nyolcadik percben megszerezte a vezetést, mire a hat meccs óta nyeretlen DVTK rákapcsolt, és több ígéretes helyzetet alakított ki.
    A játékvezető a 36. percben dörgés, villámlás és felhőszakadás miatt az öltözőbe rendelte a csapatokat, és csaknem negyedórás várakozás következett. A folytatásban Márkvárt remek szabadrúgása a keresztlécen csattant, majd a szünet előtt a Kisvárda egy szerencsés góllal növelte előnyét.
    Térfélcsere után is a miskolci együttes kezdeményezett, hamarosan már tíz szögletnél tartott, de nem sikerült szépítenie. Visszaesett az iram, majd a hajrára ismét felpörögtek a csapatok, de több gól már nem esett, így a Kisvárda a következő szezonban is az élvonal tagja marad.


Az utolsó, s már biztos kieső Kaposvár felett aratott sima győzelmével biztosította be élvonalbeli tagságát az Újpest a labdarúgó OTP Bank Liga szombati zárófordulójában.

Újpest FC-Kaposvári Rákóczi 5-0 (3-0)
Szusza Ferenc Stadion, 3004 néző, v.: Csonka
gólszerzők: Simon K. (12.), Novothny (44.), Bacsa (45+1., 49.), Máté (57.)
sárga lap: Balázs Zs. (2.)

Újpest FC: Banai - Balázs B., Máté, Ristevski, Burekovic - Simon K. (Szakály P., 74.), Onovo, Nwobodo (Csongvai, 60.), Perosevic (Bacsa, 43.) - Zsótér (Katona, 59.), Novothny (Koszta, 73.)

Kaposvári Rákóczi: Pogacsics (Bonnyai, 71.) - Nagy J., Ur, Szabó A., Hadaró (Vachtler, a szünetben) - Szakály A., Trebotic - Bévárdi (Pintér Á., a szünetben), Palic (Csiki, 53.), Balázs Zs. (Nagy R., a szünetben) - Ádám

    A záróforduló előtt még az Újpest is veszélyeztetett volt, igaz, a lila-fehérek kieséséhez több, rendkívül meglepő eredménynek kellett volna születnie, többek között az egyik ilyen "feltétel" a már kiesett sereghajtó Kaposvár háromgólos sikere volt a Szusza Ferenc Stadionban. Tekintve, hogy a somogyiak az egész idényben négy pontot szereztek idegenben - egy győzelemmel és egy döntetlennel -, az Újpest-szurkolóknak nem kellett folyamatosan a többi mérkőzés eredményére figyelniük.
    A legfontosabb kérdéseket gyorsan "le is rendezte" a lila-fehér csapat, amely a koronavírus-járványt követő újraindulás óta remeklő Simon Krisztián révén gyorsan vezetést szerzett, majd pillanatokkal a szünet előtt Novothny Soma találatával gyakorlatilag el is döntötte a három pont sorsát. A játékrész ráadásában a romokban heverő kaposvári védelem újra kapitulált, Simon sarokkal adott gólpasszt a csereként pályára lépett Bacsa Patriknak.
    A fordulást követően sem lassított az Újpest, bő fél órával a befejezés előtt már öt volt a különbség, de a folytatásban - ugyan futószalagon érkeztek a hazai helyeztek - az eredmény már nem változott.