• 2024 03 19

MotoGP pálya épül Hajdúnánás mellett

Újabb rangos versenysorozat érkezik Magyarországra

Korszerű, multifunkciós, gazdaságosan üzemeltethető versenypálya épül Hajdúnánás külterületén, amely alkalmas lesz egyebek mellett a Forma-1 motoros megfelelője, a világ első számú gyorsaságimotoros-versenysorozata, a MotoGP futamainak befogadására is.

A beruházás, amely a pályaépítés mellett kiterjed a kiszolgáló-létesítmények, tréningközpont, konferenciaközpont, szálloda építésére is, 65 milliárd forintba kerül. A MotoGP jogtulajdonosával, a Dorna Sports-cal kötött megállapodás nyolc évre szól, az első versenyt 2023-ban rendezik meg a kelet-magyarországi pályán. A világ negyedik legnézettebb sportjának jelenlegi versenynaptárában évi 20 futam szerepel. A hajdúnánási pálya elkészültének idejére 22-ben maximálták a versenyek számát, ezek közül az egyik Magyarországon lesz.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a helyszínen tartott projektindító sajtótájékoztatón elmondta, hogy sokan megkérdőjelezik, hogy a koronavírus-járvány utáni helyzetben az ilyen beruházások alkalmasak-e arra, hogy a gazdaságot minél hamarabb átsegítsék a növekedési pályára. A tárcavezető határozott igennel válaszolt erre a kérdésre, meggyőződése szerint az ilyen és hasonló komplex fejlesztések eredményezik egy-egy régió kiemelkedését. Mint, ahogy a leendő MotoGP pálya is Hajdúnánás határában, amely a Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza háromszög súlypontjában helyezkedik majd el, és így jelentős mértékben hozzájárul a térség gazdasági, turisztikai fejlődéséhez. A beruházás eredményeként pedig Győr és Kecskemét után Debrecen, illetve a kelet-magyarországi térség is a magyar járműipar központjává válik. A projekt a kormány által elfogadott autó-motorsport stratégia része, amely magában foglalja az infrastruktúra-fejlesztést, az oktatásra és edzőképzésre fordított figyelmet, illetve a sportág jövőbeli támogatását is. 

(Fotók: MTI)