• 2024 04 26

Boli háromszor verte meg idén az Újpestet

Az idei három derbi egyaránt 1-0-ás Fradi győzelme az elefántcsontparti góljával született

Az NB1 csúcsrangadója, a Derbi, a Ferencváros - Újpest slágermérkőzés szokás szerint megtöltötte a Groupama Arénát. Csaknem 16.000 néző várta az összecsapást.

Sok néző, remek hangulat, látványos élőképek a lelátón, két kellően feltüzelt csapat várta a mérkőzést. Hiába választja el "egy világ" a két csapatot egymástól az idei bajnokságban a Derbi mindig is Derbi marad. Így volt ezúttal is.

Újpesti rohamokkal indult a mérkőzés, ám helyzet a hazaiak előtt adódott, Banainak kellett bravúrt bemutatnia először Lovrencsics, majd Tokmac közeli lövésénél. Tíz perc után a bajnok fokozatosan vette át a mérkőzés irányítását és kényszerítette rá saját tempóját a vendégekre. A lilák is eljutottak olykor a hazai kapuig, de ez ritkán sikerült, a ferencvárosiak csírájukban igyekeztek elfojtani a vendégek támadásait, a keménységtől sem riadva vissza. Persze ebben az Újpest sem maradt adósa ellenfelének, a hazaiaknál Haratin és Blazic, illetve a másik oldalon Novothny "sárgult be" az első félidőben. A háromszor annyi kapuralövési kísérlet és a 9-0-ás szögletarány egyértelmű hazai fölényt mutat, ám ennél több elkönyvelni való nem jutott a szünet előtt.

A folytatásban aztán gyorsan a vezetést is megszerezte a Ferencváros. Aki emlékszik az idény eddigi két derbijére, tudja, hogy mindkétszer Boli volt, aki eldöntötte az egygólos találkozót. Ezúttal is az elefántcsontparti csatár talált be, Botka remek centerezése után egy méterre a kaputól. 1-0! Aztán egy perc múlva meg is duplázhatta volna az előnyt, egyedül vezette Banaira a labdát, de az Újpest kapusa hárította a ziccert. Rögtön utána helyzetbe kerültek a lilák is, de Dibusz is résen volt. A 65. percben állt legközelebb a gólszerzéshez az Újpest a második félidőben. Burekovic beadását várva Novothny fejben már biztos egyenlített, ám fejjel nem tudott, egy méterrel mellé szállt a labda. Egy percre rá Banai megint ziccert fogott, ezúttal Tokmacot fosztotta meg az ünnepléstől. Az ivószünet után újpesti percek következtek, Novothny a kapu másik oldala mellé is fejelt egyet, majd Onovo lött épphogy fölé huszonötről. A végén, hogy a zöld-fehér kapu minden oldalát "támadja", Novothny fejelt egyet a kapu fölé is. Az, hogy az UTE rendre megtalálta csatára fejét a kapu előtt, és, hogy ő mindig meg is nyerte ezeket a fejpárbajokat, előbb-utóbb gólt eredményezhetett volna, ám mielőtt ez bekövetkezhetett véget ért a mérkőzés. Három 1-0-ás győzelmet aratott ebben a szezonban a Ferencváros az Újpest ellen, ugyanakkor a lilák csapatuk pozíciójából kiindulva azt is sikerként könyvelhetik el, hogy partiban tudtak lenni a bajnokkal. Persze a kiesés elleni harcban a pontok is kellettek volna.   

OTP Bank Liga, 31. forduló:
Ferencvárosi TC-Újpest FC 1-0 (0-0)
Groupama Aréna, 15 727 néző, v.: Bogár
gólszerző: Boli (53.)
sárga lap: Haratin (10.), Blazic (28.), Isael (47.), illetve Novothny (16.), Zsótér (68.), Katona (90.), Ristevski (90.)

Ferencváros: Dibusz - Lovrencsics (Frimpong, 25.), Blazic, Botka, Civic - Haratin, Sigér (Vécsei, 61.) - Zubkov, Isael (Skvarka, 61.), Nguen (Csonka, 82.) - Boli (Szihnyevics, 82.)

Újpest: Banai - Pauljevic (Balázs B., a szünetben), Heris, Ristevski, Burekovic - Szakály P. (Onovo, 61.), Nwobodo - Simon (Bacsa, 61.), Zsótér (Katona, 83.), Perosevic (Koszta, 61.) - Novothny

(Fotó: MTI)