• 2024 04 16

A Honvéd nyolcadik alkalommal, vagy a Mezőkövesd először?

Ez a szerda esti labdarúgó Magyar Kupa döntőjének legfontosabb kérdése

A Puskás Aréna nyújt impozáns díszletet az idei labdarúgó Magyar Kupa döntőjének. A finálét a Budapest Honvéd és a Mezőkövesd Zsóry FC vívja egymással.

A kupadöntőben "újonc" kövesdiek nagyszerű idényt tudnak maguk mögött, az eddigi 26 bajnoki fordulót gyakorlatilag végig a dobogón töltötték, ami hűen tükrözi mennyire kiegyensúlyozott a gárda. Kapott gólok tekintetében második, szerzett találatokat nézve hatodik az aktuális bronzérmes. A fővárosiak, ugyanakkor borzasztóan, négy vereséggel kezdték a szezont, a hetedik fordulóban hagyták el a kieső helyet. Giuseppe Sannino mester munkája ekkor kezdett beérni, ami a Honvéd tabellán eltöltött pozícióján látszott, ám a mutatott játékon nem, így a járványhelyzet okozta kényszerszünet alatt el is búcsúzott az együttestől. Az újrakezdés alkalmával már Pisont István kezében volt a karmesteri pálca, akivel az elmúlt hétvégén sikerült először rendes játékitőben tétmérkőzést nyernie a csapatnak. 

Örömteli látni, hogy mindkét döntős alakulat élén magyar edző ül. Pisontról már esett szó, aki most kezdte el a munkát a kispestiek első kereténél (eddig az NBIII-as csapatot edzette), a másik oldalon Kuttor Attila keze nyoma azonban, már régóta meglátszik a Mezőkövesd teljesítményén, remek munkát végez. Mindketten nagyszerű játékoskarriert tudhatnak maguk mögött klubjaikban eltöltött éveiket nézve, és sokszoros válogatottként is, ám ez a karrier eltérő irányt vett. Míg Pisont külföldön is jegyzett futballistává vált, addig Kuttor a hazai mezőnyben lett mérkőzésrekorder, páratlan mérkőzéstapasztalattal. Most vezetőedzőként egymás ellen taktikáznak. Meglátjuk szerdán este nyolctól, melyikük teszi ezt sikerrel. Játékosként mindent megnyertek, vajon edzőként Pisont vagy Kuttor szerzi meg első trófeáját?

Sikereik játékosként:

Pisont István:

Magyar bajnok 3x Bp. Honvéd (Kispest-Honvéd) 1988/89, 1990/91, 1992/93, Izraeli bajnok 3x Beitar Jerusalem 1996/97, 1997/98, Hapoel Tel-Aviv 1999/00

Magyar Kupa-győztes 1989 Bp. Honvéd, Izraeli kupa győztes Hapoel Tel-Aviv 2000

Kuttor Attila:

Magyar Bajnok MTK Hungária FC 1996/97

Magyar Kupa-győztes 4x MTK Hungária FC 1997, 1998, 2000, FC Fehérvár 2006.

Út a döntőig:

A kispestiek az NB III-as Dunaharaszti gárdájával kezdték a sorozatot, 7-1-re győztek, majd az NB II-es Kazincbarcikát 2-0-ra múlták felül. Ezt követően a harmadosztályú Monorral találkoztak, akik ellen szintén magabiztos, 3-1-es győzelmet arattak. A 9. fordulóban a másodosztályú Szombathelyi Haladással játszottak, az első mérkőzést 1-0-ra a piros-feketék nyerték, a visszavágó pedig 1-0-ás Haladás sikerrel zárult, így hosszabbítás következett, mely során 1-1 gól született, így végül idegenben lőtt góljuknak köszönhetően a fővárosiak jutottak tovább. Ezután az élvonalban szereplő Paks következett, az első találkozón 0-0-ás eredmény született, a második összecsapást a Honvéd 2-0-ra megnyerte. Az elődöntőben két gól nélküli döntetlent követően 11-es párbajban ejtette ki az MTK Budapestet a fővárosi gárda, ennek köszönhetően nagy küzdelemben a Budapest Honvéd jutott be a döntőbe.

A Mezőkövesd is hat fordulón jutott túl sikeresen a döntőig. Kuttor Attila tanítványai ősszel az NB III-as Hévíz ellen 6-0-ra, a szintén harmadosztályú Sényő ellen pedig 2-1-re győztek. Az NB II-es Győr alaposan megnehezítette a dolgukat a 8. fordulóban, Kondás Elemér együttesét fordulatos mérkőzésen hosszabbítás után sikerült felülmúlniuk 3-2 arányban. A legjobb 16 között már oda-visszavágós párharcokat játszottak a csapatok. A kövesdiek ebben a körben az első osztályú Kaposvárral találkoztak, az első mérkőzés 2-1-es, míg a kaposvári összecsapás 3-1-es kövesdi sikerrel zárult. A legjobb 8 között a Puskás Akadémia ellen léptek pályára, akiket idegenben 1-0-ra legyőztek, majd a visszavágó 1-1-es döntetlennel ért véget. Az elődöntőben a MOL Fehérvár volt a gárda ellenfele, az első, mezőkövesdi találkozó 1-1-re végződött, a székesfehérvári összecsapás pedig 2-2-vel zárult, így az együttes idegenben lőtt több góljának köszönhetően bejutott a fináléba.

Ahol a megfelelő óvintézkedések mellett a szurkolók is helyszínről segíthetik csapatukat.