• 2024 04 24

A magyar kézilabda készen áll a következő szezonra

Elkészült a bajnokságok sorsolása

Véglegesített női kapitányok, teljes Bl-mezőny, csoportellenfelek a női Eb-n, és a bajnoki sorsolás. Minden kész a szakmai munkához a kézilabdázóknál.

A Magyar Kézilabda Szövetségben elkészítették a K&H Női Kézilabda Liga és a K&H Férfi Kézilabda Liga 2020/2021-es idényének programját. A bajnokságok 1. fordulójának versenynapja a nőknél és a férfiaknál egyaránt 2020. szeptember 6-a, az alapszakasz utolsó fordulójának versenynapja a férfiaknál 2021. május 23., a nőknél 2021. május 30. A férfi bajnoki döntőre a Versenykiírás szerint 2021. május 27.-június 3. között kerül sor. Az NB I-es fordulók programja letölthető a mellékelt dokumentumokból. A női bajnokság Siófok - Érd, a férfi egy Balatonfüred - Tatabánya rangadóval indul.


Bécsben kisorsolták az év végi dán-norvég közös rendezésű női Európa-bajnokság csoportbeosztását. A 2. kalapból húzott magyar válogatott a trondheimi C-csoportban szerepel majd, a világbajnok Hollandia, valamint Szerbia és Horvátország társaságában. Továbbjutása esetén az együttes II. középdöntő hatosban a norvég- négyes három továbbjutójával mérkőzik.

- Kerülhettünk volna erősebb csoportba is, de mindenkit óvnék attól, hogy örömtüzeket gyújtsunk, egy Európa-bajnokságon nyilvánvalóan nincsenek gyenge ellenfelek és gyenge csoportok – hangsúlyozta Danyi Gábor szövetségi kapitány. – A 2018-as tornához hasonlóan újra találkozunk a világbajnok hollandokkal és a horvátokkal, a spanyol válogatott helyett ezúttal a szerbeket kaptuk, és nyilván pikáns lesz a találkozó, hiszen bő három hónappal később velük sorsdöntő meccset játszunk majd az olimpiai kijutásért, de senki ne gondolja, hogy bármit tartalékolnánk majd ellenük a trondheimi csoportkörben. Szeretnénk továbbjutni, hogy a középdöntőben újabb három jó meccset játszhassunk, akár szintén a 2018-as Eb-vel megegyező módon a román-norvég-német hármassal, de a lengyelek is továbbjuthatnak. Az AB-ág is rettenetesen erős a franciákkal, a dánokkal, a montenegróiakkal, az oroszokkal, a svédekkel és a spanyolokkal, de ez adja meg a torna rangját. Elek Gáborral együtt ígérhetem, hogy tisztességesen fel fogunk készülni az Európa-bajnokságra!

Női Európa-bajnokság, 2020. december 3-20., Dánia-Norvégia
Csoportbeosztás:
A-csoport – Herning (Dánia): Franciaország, Dánia, Montenegró, Szlovénia
B-csoport – Frederikshavn (Dánia): Oroszország, Svédország, Spanyolország, Csehország
C-csoport – Trondheim (Norvégia): Hollandia, Magyarország, Szerbia, Horvátország
D-csoport – Trondheim: Románia, Norvégia, Németország, Lengyelország

A csoportok első 3-3 helyezettje jut a középdöntőbe, melynek helyszínei Herning és Stavanger lesznek, a döntőt Oslo-ban rendezik.


Az Európai Kézilabda Szövetség meghozta döntését a Bajnokok Ligája szabadkártya-kérelmekről is, ennek értelmében a biztos induló Győri Audi ETO és Telekom Veszprém mellett az FTC-Rail Cargo Hungaria és a MOL-Pick Szeged is ott lehet a sorozat ősszel induló 16-16 csapatos főtábláján.  
 
- Sokan talán automatikusnak gondolják a magyar csapatok szabadkártyáit, de fontos tudni, hogy óriási harc, lobbi folyik ezek elnyeréséért. A versenysorozat jelentősen szűkül, és az elmúlt évek résztvevői közül úgy tűnik, egy klub sem szeretne kimaradni. A jelentkezések mindkét szakágban meghaladták a szabadkártyára kiírt helyek dupláját, még úgy is, hogy az EHF szigorúan szabályozza a megpályázható helyek számát országonként. Így az utolsó pillanatig sem lehettünk biztosak benne, hogy mind az FTC, mind a Szeged ott lehet a BL-rajtnál – mondta el Novák András, az MKSZ operatív igazgatója. – Sokat egyeztettünk a klubokkal a szabadkártya-pályázatok kapcsán, és szeretném megköszönni kollégáimnak, Horváth Gabriella főtitkárnak és Soós Balázs nemzetközi igazgatónak azt a munkát, lobbizást, amit az utóbbi hetekben folytattak az EHF-nél, hiszen mindennek nagy jelentősége volt az európai szövetség számunkra pozitív döntésében.

A női Bajnokok Ligája 2020/2021-es mezőnye:
Nevezési joggal rendelkező csapatok: Győri Audi ETO, Borussia Dortmund (német), Buducnost (montenegrói), Metz (francia), Odense Handbold (dán), Rosztov-Don (orosz), SCM Ramnicu Valcea (román), Team Esbjerg (dán), Vipers Kristiansand (norvég)
Szabadkártyával induló csapatok: FTC-Rail Cargo Hungaria, Brest (francia), CSM Bucuresti (román), CSZKA Moszkva (orosz), Krim Ljubljana (szlovén), Podravka Koprivnica (horvát), SG BBM Bietigheim (német)

A férfi Bajnokok Ligája 2020/2021-es mezőnye:
Nevezési joggal rendelkező csapatok: Telekom Veszprém, Aalborg Handbold (dán), Barca (spanyol), FC Porto (portugál), Kielce (lengyel), PPD Zagreb (horvát), PSG Handball (francia), SG Flensburg-Handewitt (német), THW Kiel (német), HC Vardar 1961 (északmacedón)
Szabadkártyával induló csapatok: MOL-Pick Szeged, Celje (szlovén), Elverum (norvég), HBC Nantes (francia), Meskov Breszt (fehérorosz), Motor Zaporozsje (ukrán)

A Bajnokok Ligája csoportkörének sorsolására 2020. július 1-jén kerül sor.

(Fotó: MKSZ)