• 2024 04 25

Benedek felhagy az edzősködéssel, a MAC otthagyja a Szlovák Extraligát

A nap sporthírei - 2020. 05. 04.

Időpontot kapott a bajnoki újraindulás, de nemcsak ez dőlt el hétfőn.

Labdarúgás: A tervek szerint május 23-án a Magyar Kupa elődöntőjének első mérkőzéseivel folytatódik a hazai labdarúgóidény, az OTP Bank Liga pedig május 30-án a 26. fordulóval kezdődhet újra. A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) honlapjának hétfői beszámolója szerint a bajnokságban a Ferencváros két korábban elmaradt bajnokiját a Magyar Kupa-elődöntőkkel azonos időszakban játsszák le.
    A női NB I-ben csak a Bajnokok Ligája-indulás eldöntéséhez szükséges mérkőzéseket rendezik meg. A koronavírus-járvány közepette a tömeges érintkezés továbbra is komoly veszély, ezért a futsal és a szabadtéri amatőr, valamint utánpótlás-bajnokságok idénye befejeződik.

Úszás: A jövő évről 2022 májusára halasztotta a fukuokai világbajnokságot a vizes sportágakat tömörítő nemzetközi szervezet (FINA). A hétfői bejelentés szerint az eredetileg 2021. július 16. és augusztus 1. közé kiírt vb 2022. május 13-án kezdődik és 29-ig tart majd. A nemzetközi szövetség azt is közölte, hogy a masters-vb-t 2022. május 31. és június 9. között rendezik meg Kjúsú szigetén.

Kosárlabda: A nemzetközi kupainduló csapatokról döntött a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) hétfői elnökségi ülésén. Az MKOSZ közleménye szerint mivel jogilag nem lehetett lezárni a 2019/20-as bajnokságot, az elnökség az elmúlt három szezon bajnoki szereplése alapján állította fel a sorrendet a klubok között. Ennek megfelelően a nőknél a Sopron indulhat az Euroligában, a Diósgyőr az Euroliga selejtezőjében, míg a Szekszárd, a Zalaegerszeg, a Győr, a Cegléd és a PEAC-Pécs nevezhet a női Európa Kupába.
    A férfiaknál a Falco KC Szombathely a Bajnokok Ligájába nevezhet, míg a Körmend és a Szolnok kap lehetőséget a szereplésre a FIBA Európa Kupában. Mindennek feltétele, hogy az európai szövetség is jóváhagyja a Magyarországnak jutó, tavalyi indulási jogok számát.
    
Jégkorong: A koronavírus-járvány hatására visszalép a szlovák jégkorongliga következő idényétől, és az Erste Ligában szerepel a MAC. "Az ismert okok miatt - a járvány és annak gazdasági, társadalmi hatásai - az anyagi háttér bizonytalanná vált, valamint ellentmondásos hírek érkeztek a szlovák bajnokságról is, így azt a döntést hozták a MAC Újbuda tulajdonosai, hogy a csapat visszalép a Tipsport Extraliga jövő évi küzdelmeitől" - jelentett be hétfőn közösségi oldalán az újbudai együttes.
    A közlemény kiemelte, az új, fele-fele arányban a MAC Jégkorong Akadémia és KMH Sportegyesület érdekeltségében lévő csapat - amely a Hokiklub Budapest Erste Ligás licencét viszi tovább -, általános igazgatója és egyben vezetőedzője Kangyal Balázs, másodedzője pedig Marton Tibor lesz. Az együttes MAC HKB Újbuda néven indul az Erste Ligában, ahová be is adta hivatalos nevezését.
    A beszámoló alapján a csapat gerincét MAC-nevelésű, Erste- és Extraligás tapasztalattal rendelkező fiatal játékosok alkotják majd, egyúttal érkezni fog egy teljes sornyi húzóember is.
    A klub szakmai koncepciójának kiemelten hangsúlyos eleme a saját nevelésű utánpótláskorú játékosok beépítése a csapatba, így a két bázisegyesület legjobb junior játékosai számára folyamatosan adott lesz a lehetőség a csapatba kerüléshez, természetesen ezekért a helyekért küzdeni és bizonyítani kell majd.
    A csapat otthona a várakozások szerint továbbra is a Tüskecsarnok lesz.

Vízilabda:  A háromszoros olimpiai bajnok Benedek Tibor visszavonul minden vízilabdával kapcsolatos tevékenységtől. Az UVSE vezetőedzője a klub honlapján hétfőn jelentette be döntését, és hogy a következő években kizárólag szurkolóként vesz részt a hazai vízilabdaéletben, illetve az UVSE szakmai munkájában.
    "Ezúton szeretném megköszönni az egyesületben eltöltött három és fél évet, mely idő alatt rengeteg szeretetet, támogatást és bizalmat kaptam az egyesület vezetőitől, elsősorban Lovas Péter elnöktől és munkatársaimtól. Külön köszönet minden fiatal sportolónak, akiket taníthattam, vagy szerencsés esetben a mesterük lehettem. Szerettem mester lenni, megkaptam tőle szinte ugyanazt az örömet, mint játékosként, és büszke vagyok a csapatra, amellyel másfél szezont együtt dolgoztam. Összességében elmondhatom, hogy szövetségi kapitányként és utánpótlásedzőként is mindent megkaptam, amit megkaphattam, sajnos mindent nem nyerhettem meg, de nem akarok telhetetlennek látszani" - tudatta állásfoglalásában a 47 éves szakember, hozzátéve, ezen kívül semmilyen nyilatkozatot nem kíván tenni, és döntése oka kizárólag magánjellegű.

Paralimpia: A koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztott paralimpia kvalifikációs rendszere Szabó László szerint ugyan összeomlott, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke ennek ellenére optimistán tekint a jövőbe, és ha lehet, még nagyobb elvárásai vannak a 2021-es viadallal kapcsolatban. Szabó László elmondta, a járvány miatt a kvalifikációs rendszer gyakorlatilag összeomlott, 121 kvótaszerző viadal maradt el, ezeknek a felén magyar sportoló is érdekelt lett volna. Hozzátette, ezt a rendszert most újjá kell építeni.
        Az MPB elnöke kiemelte, az elmaradt versenyek és a halasztás miatt nemhogy csökkentek volna az elvárásai a magyar parasportolók irányába, hanem magasabbra tette a mércét, ugyanis véleménye szerint több olyan fiatal versenyző van, akiknek kifejezetten jól jön majd ez a plusz egy év. Hozzátette, olyan sportolókról van szó, akik 2020-ban talán még nem, de sikeréhségüknek és kitartásuknak köszönhetően jövőre már ott lehetnek a legjobbak között.
    A magyar parasportolók jelenleg 11 visszaigazolt kvótával rendelkeznek - további öt versenyző részvétele biztos, ám erről még nincs hivatalos megerősítés -, Szabó László szerint optimista számítások szerint jövőre 50 körül lehet a magyar parasportolók száma Tokióban.