• 2024 03 28

Újra győzött a Honvéd

Az utolsó fél órában tíz emberrel játszva győzték le a Debrecent a fővárosiak

Két szerény formában lévő gárda találkozott egymással az Új Hidegkuti Nándor stadionban az OTP Bank Liga 26. fordulójának utolsó előtti mérkőzésén.

A Honvéd ebben a szezonban az egyik legrosszabb hazai mutatóval rendelkező csapat, már amennyire "hazai" pálya a Hungária körút a kispestieknek, akik legutóbb ötöt kaptak a Kisvárdától "otthon". A Loki sem a legjobb idényét futja, legutóbbi hat bajnokijából ötöt elvesztett, és ezeken összesen 14 gólt kapott. A vendéglátók összeállítása jelentősen átalakult a két kupaelődöntőn pályára lépett kezdő tizenegyhez képest. A fél kezdőcsapatot kicserélő Pisont István többek közt a két csatárt Lanzafame-t és George-ot is pihentette. Ezúttal Ugraira várt a feladat, hogy ezen a poszton maradandót nyújtson. A Debrecennel kapcsolatban eféle összehasonlítást nem lehet tenni, lévén ez a hajdúságiak első tétmeccse a kényszerszünet óta.

Negyed óra puhatolózás után a hazaiak szerztek vezetést egy szöglet után. Ugrai rövid oldalra érkező beívelése épphogy átszállt Batik feje fölött, mögötte Kamber a földről, felugrás nélkül fejelt a hálóba. Érdekes volt látni a hazai gólörömöt, ugyanis Batik az egyik, Kamber a másik oldalra szaladva ünnepelte magát a gól után. Utóbbi a gólja mellé azonnal egy sárgát is jegyzett, mivel lehúzta a mezét örömében. Gyakorlatilag a középkezdés után helyzet adódott a másik oldalon, Batik mentette a kapu előtt Trujics hét méterről leadott lövését. A folytatásban sok volt a pontatlanság, nem tudott kialakulni folyamatos játék egyik oldalon sem. A 33. perceben eljutott a hazai kapuig a Debrecen, háromszor is blokkról vágódott vissza a vendégek távoli próbálkozása, majd végül Trujics perdítette a jobb kapufa mellé Ferenczi átadását mintegy nyolc-kilenc méterről. Hat perccel a vége előtt Ugrai kapott egy labdát a jobb oldalon, meg sem állt a tizenhatosig, adott egy kötényt Pávkovicsnak, de a debreceni védő kinyújtott karján nem tudott átjutni. Két perc múlva megint a jobb oldalon iramodott meg a Honvéd csatára, középre adásából Kesztyűs törte el a labdát. Hazai szöglettel zárult a rendes játékidő, Kukoc beadása után csak üggyel-bajjal tudtak felszabadítani a vendégek. Egy debreceni lövés maradt még a félidő végére. Haris kapott Tőzsértől egy remek labdát a hazai tizenhatos vonalán, viszont a lövést elkapkodta, annak ellenére, hogy méterekre álltak tőle a védők. Így maradt a minimális Honvéd-vezetés a szünetre.

Három perc telt el a második félidőből amikor Gazdag vezethette rá a debreceni védőkre a labdát, Kusnyír buktatta őt, Ugrai 18 méteres szabadrúgása azonban nem jutott túl a sorfalon. Egy preccel később a szünetben beállt Aliji tört be a debreceni tizenhatosra, Gazdaghoz játszott, aki megpróbált lefordulni védőjéről, de Kinyik kihúzta a lábát. 11-es! Ugrai állt a labda mögé és higgadtan helyezett a jobbra mozduló Nagy mellett félmagasan a kapu bal oldalába. A félidő derekán nehéz helyzetbe került a Honvéd, miután Kamber első gól utáni túlzott gólöröme a 65. percben megbosszulta magát. A védő egy elkésett becsúszásért megkapta második sárga lapját. Ettől kezdve kilenc emberrel védekezett a Honvéd mégis gyorsan szépíteni tudott a Debrecen. A 69. percben Bódi küldött be élesen egy labdát a tizenhatos sarkától közvetlenül a kapu elé, ahol a csereként beállt Adeniji érkezett és lőtt három méterről a léc alá. Sőt Tujvel meg is sérült, amikor ütközött a nigériaival, így Levkovich váltotta őt a fővárosiak kapujában. A 80. percben egyenlíthettek volna a vendégek. Egy védők mögé beívelt labdát rúgott fölé hat méterről Ferenczi. Nem csökkent a debreceni nyomás. Két percel később Adeniji kapott labdát a Honvéd tizenhatosán belül háttal a kapunak, villámgyorsan megfordult és 15 méterről lőtt, Levkovich lábbal mentett. A 89. percben azonban váratlanul eldöntötte a mérkőzést a tíz emberrel játszó Honvéd. Egy gyors ellentámadás végén kettő az egyben vezethették a debreceni kapu felé a labdát a hazaiak. Szendrei a tizenhatos vonalán akart Ugrai elé játszani, ám az egy szem hátráló védő lábáról felpattant a labda, vissza a feladóhoz, aki állítás nélkül zúdította azt a rövid felsőbe. 3-1. A Kamber kiállítása utáni nehéz perceket átvészelő fővárosiak megérdemelt győzelmet arattak.

OTP Bank Liga, 26. forduló:
Budapest Honvéd FC-Debreceni VSC 3-1 (1-0)
Új Hidegkuti Nándor Stadion, v.: Pintér Cs.
gólszerzők: Kamber (15.), Ugrai (51. - 11-esből), Szendrei (89.), illetve Adeniji (69.)
sárga lap: Kamber (15. és 65.), Levkovich (75.), Ugrai (77.), illetve Kusnyír (48.)
piros lap: Kamber (65.)

Budapest Honvéd: Tujvel (Levkovich, 71.) - Batik (Niba, a szünetben), Kamber, Lovric, Ikenne-King (Mezghrani, 58.) - Gazdag (Nagy G., 79.), Szendrei, Hidi, Kesztyűs, Kukoc (Aliji, a szünetben) - Ugrai

Debrecen: Nagy S. - Kusnyír, Kinyik, Pávkovics, Ferenczi - Tőzsér - Bódi, Haris (Szabó B., 71.), Varga K. (Kundrák, 56.) - Szécsi (Adeniji, 56.), Trujics (Garba, 56.)