• 2024 04 20

Szombat este a vidéki rangadók jegyében

A Mezőkövesd kikapott Diósgyőrben, a Fehérvár pontokat hagyott Pakson

A Mezőkövesd miskolci vendégjátékával indult a szombat délutáni vidéki meccsek sora, amelyet a fehérváriak paksi vendégjátéka folytatott.

Szappanos Péter a héten úgy fogalmazott egy interjúban, hogy hiába ment nekik eddig jól, azzal tisztában van a csapat, hogy eddig még nem értek el semmit. Hiszen a kupafinálé még hátravan és a bajnokságban is a jelenlegi harmadik hely, még nem ér bronzérmet a Mezőkövesdnek.

Diósgyőrben Feczkó Tamásnak a tavasszal az erős középcsapat építése volt a célja, nos ez annyira jól sikerült, hogy egy nagyon jó júniussal, ebből akár még a nemzetközi szereplés is összejöhet. 

Az első félidőben viszont két dolog érvényesült. Hazai részről az, hogy a DVTK első tétmeccsét láthatták a szurkolók, akik a B-közép kivételével betartották a "távolságtartás" szabályait. A vendégdrukkerek is befutottak, de ők a szombat-kedd-szombat ritmusban játszó csapatuktól egy meglehetősen szerény első 45 percet láthattak. 

A kapusok közül először Szappanost tesztelték, Kiss Tamás lövésénél hatalmasat védett a vendégek hálóőre. Mivel ez az eseménye a 65. percben történt...nos ez mindent elárult a találkozón addig történtekről. Utána viszont elkezdtek rohanni a csapatok, kicsit szét is szakadt a pálya és ennek hatására jöttek a helyzetek is. Előbb Cseri lőtt, de Danilovics könnyen védett. Majd Zivzivadze próbálta bevenni ismét a hazai kaput, ekkor már jóval nagyobb bravúrra volt szükség. 

Aztán 10 perc eredménytelen futkosás következett, majd jött a gól is. Molnár lesről jött vissza egy tizanhatoson belüli szituációban, de nem hiába, mert kiharcolt egy büntetőt, amelyet Iszlai értékesitett, nagyon biztosan. A hajrában Pillár fejelt nem sokkal mellé, a túloldalon pedig Tabakovics zintén hibázott hatalmas helyzetben. Nemcsak ő, hanem Korbély is végleg eldönthette volna a három pont sorsát, de mivel a Mezőkövesd már nem szerzett gólt, így eldőlt az magától. 

Karnyicki két sárga lap után a kiállítás sorsára jutott, a Mezőkövesd így tíz emberrel fejezte be a meccset, és pont nélkül utazhatott haza Miskolcról. A DVTK pedig győzelmével feljött a negyedik heyre, öt pontra van már csak lemaradva a kövesdiek mögött, és eggyel előzi meg az egy meccsel kevesebbet játszott Puskás Akadémia FC-t. 

OTP Bank Liga, 26. forduló: Diósgyőri VTK-Mezőkövesd Zsóry FC 1-0 (0-0)
Miskolc, 2255 néző, v.: Iványi
gólszerző: Iszlai (83., 11-esből)
kiállítva: Karnyickij (88.)
sárga lap: Kiss T. (55.), illetve Szeles (10.), Vajda (40.), Berecz (45+1.), Farkas D. (75.), Karnyickij (78., 88.), Meszhi (81.), Szappanos (82.), Takács T. (86.)

DVTK: Danilovic - Sesztakov, Polgár, Szűcs, Vági - Márkvárt, Iszlai - Haszani (Egerszegi, 87.), Rui Pedro (Molnár, 72.), Kiss T. (Korbély, 93.) - Ivanovszki (Tabakovic, 72.)

Mezőkövesd: Szappanos - Farkas D., Szeles (Karnyickij, a szünetben), Pillár, Vadnai - Pekár (Cseri, a szünetben), Meszhi, Berecz, Vajda (Takács T., 84.) - Jurina (Zivzivadze, a szünetben), Nagy D. (Besirovic, 57.)

Kinek volt fontosabb a Paks-MOL Fehérvár mérkőzés? Ha a vendégek nem tettek le arról a szándékukról, hogy utolérik a Fradit, akkor mindenképpen győzniük kellett. A hazai gárda, pedig lépéskényszerbe került, hiszen a ZTE pénteki győzelme után visszacsúszott a kieső helyre, így innentől kezdve kezdődik az élet-halál harc a bentmaradásért. 

A találkozó elején aztán Petrjak, aki anno itt szerezte első gólját a fehérvári mezben újra betalálhatott volna, de lövését Rácz kiütötte. A túloldalon egy szinte tökéletes gólpasszt kapott Kincses, aki nem találta el a labdát tíz méterre a kaputól. Fiola megsérül, és ezzel a három momentummal le is tudták a csapatok az első félidő érdemi részét.

A fordulás után az egyik oldalon ismét Könyves, a másikon pedig Pertjak került ziccerbe, gól viszont megint nem született. A hajrában sem, amikor a kontrázó Paks közelebb állt a győzelem megszerzéséhez, azonban igazság szerint ezért a pordukcióért egynél több pontot egyik csapat sem érdemelt volna. 

Ezzel pedig a Paks ugyan beérte az Újpestet, de rosszabb gólkülönbsége miatt maradt 29 pontjával a kieső helyen. De az alsóház elképesztően szoros, hiszen a Kisvárda és a Budapest Honvéd 34-34 pontos a 6-7. helyen, utánuk a ZTE 31, a Debrecen 30 ponttal áll. 

A Fehérvár pedig ezzel az elvesztett két ponttal ugyan most csak nyolc ponttal van lemaradva a Fradi mögött, de ez tetemes hátránynak tűnik.

Paksi FC-MOL Fehérvár FC 0-0
Paks, 700 néző v.: Bogár
sárga lap: Windecker (34.), Könyves (39.), illetve Houri (40.), Nikolics (74.)

Paksi FC: Rácz G. - Osváth (Poór, 89.), Szélpál, Kelemen, Szabó J. - Szakály D. (Bartha, 69.), Windecker (Kecskés, 69.), Balogh B. - Könyves (Hahn, 60.), Böde, Haraszti (Kulcsár, 69.)

MOL Fehérvár FC: Kovácsik - Fiola (Rus, 22.), Juhász, Vinícius, Stopira - Pátkai, Houri (Nikolics, 66.) - Nego, Kovács I., Petrjak (Nikolov, 79.) - Hodzic (Szabó L., 79.)