• 2024 04 24

Tokió 2020 - Jövőre szerezhetnek még kvótát a sportlövők

A májusi, törölt versenyek helyett új kvalifikációs viadalokat nevezett meg a nemzetközi szövetség.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztott nyári játékokra a sportlövő kvóták nagy része már elkelt, de az európai versenyzőknek minden szakágban maradt még egy kvalifikációs versenyük, amit nem rendeztek meg.

A puskásoknak és pisztolyosoknak a légfegyveres számokban a finnországi Lohjában február végén vagy március elején sorra kerülő 10 méteres Eb-n, a többi számban, valamint a koronglövőknek pedig, a jövő májusra tervezett eszéki összevont kontinensviadalon lesz lehetőségük megküzdeni a kvótákért.
A megszerezhető helyek száma nem változott, azaz légpuskában két-két, az összes többiben pedig egy-egy hely kiadó még.
Tokióba a világranglistáról is kijut majd egy-egy versenyző számonként. Ezzel kapcsolatban az a döntés született, hogy a 2020. március 31-i állást veszik alapul, amelyhez hozzáadódnak majd a jövő márciusban és áprilisban sorra kerülő egy-egy puska, pisztoly, illetve koronglövő világkupán elért eredmények. A kvalifikációs időszak 2021. június 6.-án zárul.
A magyar sportlövők eddig négy kvótát szereztek, férfi puskában Péni István és Sidi Péter, női puskában Mészáros Eszter, női pisztolyban pedig Major Veronika.