• 2024 04 27

Tesztversenyek Szolnokon a kvalifikáció jegyében

Négy futam, két győztes páros

Hosszú idő után végre versenyek, ahol az egész magyar kajak-kenu elit rajthoz állt. Hiszen edzésversenyeket rendeztek Szolnokon.

A kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya Hüttner Csaba ismét bizonyította innovatív képességét. Hiszen a kialakult helyzetben a versenynek elmaradása miatt a magyar élmezőnynek létrehozta az úgynevezett edzésversenyeket. Amely Szolnokon a férfi kajak kettesek 1000 méteres viadalával debütált. Két futammal, az olimpiaihoz hasonló lebonyolítással, és azonos befutóval. Hiszen a 10 órakor kezdődő első, majd a délben rajtoló második futamot is a Dombvári Bence-Noé Zsombor páros nyerte. Az eltiltása miatt visszatérő Dombvári így egyelőre jól használta ki az olimpia halasztása miatti lehetőségét, hiszen idén neki kevés esélye lett volna bekerülnie a válogatott keretbe, de úgy tűnik, hogy jövőre esélyes az olimpiai indulásra. Ahogy párostársa is, Noé Zsombor. Az ifjúsági világbajnok átesett a koronavíruson, de az már a múlt, a jövő viszont mind a kettőjük számára bíztató. A második helyen mind a kétszer a Kammerer-Varga duó ért be. A magyar kajaksport rangidőse Kammerer Zoltán mellől egy baleset miatt kiesett eredeti párostársa. Így ő most Varga Ádámmal indult, és ugyan eddig mindössze háromszor eveztek együtt, de az első versenyükön két második hellyel gazdagodtak.  

 A versenyedzések azért is fontosak, mert férfi kajakban és női kenuban egy-egy, míg férfi kenuban még három kvalifikációs helyet szerezhetnek jövő tavasszal a magyar versenyzők az olimpiára. Így kulcskérdés például a férfi kenu kettes 1000 méteres szám is a kvóták miatt. Hogy ezért ki szállhat harcba a jövő kérdése, mindenesetre az első edzésverseny mind a két futamát az Adolf Balázs- Fejes Dániel kettős nyerte, a Sáfrány Mátyás - Bakó Tamás duó előtt. A friss páros egyik tagja világbajnoki ezüstérmes 5000 méteren, a másik maratoni világbajnok, így az 1000 méter már előzetesen is feküdt nekik, de a versenyen nagyon meggyőzőek voltak mind a két futamban.

 A férfi kajak és kenu kettesek következő versenyedzése egy hónap múlva lesz, de a magyar háziviadalok egy hét múlva folytatódnak a szolnoki pályán. A tesztversenyek a női kenu egyes 200, és a kenu kettes 500, valamint a férfi kajak négyes 5000 méteres számokkal folytatódnak majd a jövő kedden.