• 2024 04 26

Büntetőkkel újra döntőbe jutott a Honvéd a Magyar Kupában

Hat játékrész alatt sem született gól a párharcban

A labdarúgó Magyar Kupa másik elődöntőjének első mérkőzésén a Budapest Honvéd és az MTK gól nélküli döntetlenre végzett egymással, így ha a visszavágón bármelyik csapat gólt szerez, biztos, hogy eldől a párharc a rendes játékidőben. Ám nem így történt, sőt, ennél izgalmasabb nem is lehetett volna.

Labdarúgó Magyar Kupa, elődöntő, visszavágó:

Budapest Honvéd–MTK (NB II) 0–0 (tizenegyesekkel 5–4)
Budapest, Puskás Aréna, zárt kapuk mögött. Vezeti: Solymosi P.
Budapest Honvéd: Tujvel – Mezgrani, Lovric, Batik, Uzoma – Nagy G. (Szendrei, a szünetben), Hidi – Gazdag (Ikenne-King, 108.), Lanzafame (Kamber, 80.), Kesztyűs (Kukoc, 90+2.) – George (László D., 55.; Moutari, 90+2.). Mb. vezetőedző: Pisont István
MTK: Varga B. – Fülöp N. (Baki, 95.), Katona Máté (Kanta J., 115.), Varju, Pintér Á. – Mezei (Nagy Zs., 95.), Palincsár (Bognár I., 54.), Cseke – Prosser, Lencse (Bíró, 72.), Schön (Gera D., 72.). Vezetőedző: Michael Boris
Továbbjutott: a Budapest Honvéd, 0–0-s összesítéssel, tizenegyesekkel 5–4

Az első negyed órában az MTK ott folytatta, ahol az első mérkőzésen abbahagyta, irányítva a mérkőzést egymás után alakította ki helyzeteit. A félidő derekán átvette a Honvéd a kezdeményezést, dominált az első félidő hátralévő részében. Aktívabb játékának alapja, hogy jobban megbecsülte a labdát, mint az "odavágón". Míg a Hungária körúton rendre elvesztette a párharcokat az élvonalbeli gárda, addíg a mai mérkőzésen jól kombinált és több kecsegtető helyzetet is kialakított a vendégek kapuja előtt. Ám az utolsó passzokba mindíg hiba csúcsott, így lövésig ritkán jutott el. Majd egy baloldalról beívelt szabadrúgás után Lanzafame a kapuba fejelt, ám a játékvezető les címén érvénytelenítette a gólt. A lassításból látszott, hogy többen lesen voltak, kivéve a gólszerző. Egyszer-egyszer az MTK is eljutottak a hazai kapuig, ám Tujvelnek nem sok dolga akadt ezeknél a próbálkozásoknál. Az utolsó percekben egy tizenegyesgyanús szituáció borzolhatta volna a nézők idegeit, ha nem zárt kapus a mérkőzés. George ugrott ki a vendég védők közül, egyikük buktatta a tizenhatoson belül, de a játékvezető nem ítélt büntetőt. Így három félidő után összesítésben továbbra is 0-0 a párharc. 

A fordulás után is lüktető és jó iramú maradt a játék, mindkét kapu előtt akadtak helyzetek. Továbbra is a Honvéd volt veszélyesebb. Először 11 méterről tekert Lanzafame kicsivel kapu mellé, majd Hidi húszról leadott kellemetlen lövését fogta Varga. A félidő derekán villant az MTK is, Prosser fordult kapura és a tizenhatos vonala elől ellőtt labdáját tornázta szögletre Tujvel. Az utolsó percekben még kétszer veszélyeztettek a vendégek, először Katonát előzte meg Mezgrani az ötösön az utolsó pillanatban Bíró éles beadását követően, majd Prosser tesztelte ismét Tujvelt sarokra tartó éles lövésével. Jöhetett a hosszabbítás. Ami egy hatalmas Honvéd helyzettel indult. Gazdag kapott egy kiváló indítást a félpályáról, tíz métert vezette azt, majd a tizenegyes pontról Varga kapus kezébe gurított. Moutari ott futott mellette, ha Gazdag passzolt volna... A másik oldalon ki más kerülhetett volna helyzetbe, ha nem Prosser, most az ötös sarkáról találta el a Honvéd kapusát a fiatal csatár. A hoszabítás első felvonásának végére még egy Bognár szabadrúgás maradt, de a húszméteres lövés pont Tujvel kezébe hullott. A második tizenöt perc a hazaiaké volt, de fölényük meddőnek bizonyult, így maradtak a büntetők. 

Az MTK kezdett és Kanta lövését Tujvel rögtön kivédte. Előny a Honvédnál. Majd három-három értékesített tizenegyes után Uzoma "visszahozta" a frissen első osztályba jutott vendégeket, a kapufára lőtt. Ha Kukoc kihagyja a következőt, az MTK döntős. Ám a horvát magabiztosan bombázott a léc alá. Nemúgy Gera a következő párban. A fiatal középpályás csúnyán fölé lőtt. Hidire maradt a döntés, ha belövi, a Honvéd idén is bejut a Kupadöntőbe. És Hidi higgadt volt, nyugodtan helyezett Varga kapujába. Így a labdarúgó Magyar Kupa június 3-i döntőjét a Honvéd és a Mezőkövesd vívja majd a Puskás Arénában.