• 2024 04 24

A májusi első hétvége sporthírei egy helyen

Sporthírek - 05. 02.-03.

A bajnokságok még szünetelnek, de a sportélet lassan beindul. A legfontosabb hírek a hétvégéről.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) minden területen előrelépett az elmúlt három évben Kulcsár Krisztián elnök szerint. A napra pontosan három éve elnökké választott egykori vívó az M1 aktuális csatornának szombaton emlékeztetett rá: a sportolók eredményességének biztosítása mellett sok más dologgal is foglalkoznak.
    "Van egy nyilvános, mindenki számára elérhető szervezeti stratégiánk a MOB hosszú távú céljairól, ennek az útján járunk" - fogalmazott a sportvezető. "Az 1972-es müncheni olimpia óta sok mindent megéltünk már, bojkottot, terrorcselekményt, rendkívüli szigort, zikavírust, de a tervünk mindig ugyanaz: megfontoltan, nyugodtan és körültekintően eljárni. A kvalifikáció még nem zárult le, de várhatóan nem fog a rendszer drámaian megváltozni, csak kitolódtak a dátumok. A létszám esetében továbbra is nagyon bízunk a csapatsportágak közül a női vízilabda- és kézilabda-válogatott kijutásában, mert ezek jelentősen befolyásolják az utazó csapat nagyságát" - nyilatkozta Kulcsár Krisztián. A 13 medállal kapcsolatban kiemelte, az elmúlt olimpiai ciklus világversenyein mutatott magyar teljesítményt átlagolták, ebből született meg az éremszám, amin egyelőre ugyancsak nem szükséges módosítani.
    

Autó-motorsport:  Az Európa-bajnoki futamgyőztes Turán Frigyes, Bagaméri László páros Volkswagen Polo GTI R5-ös versenyautójával induló ifjabb Szabó Zoltán nyerte a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) által szervezett ERally Országos Bajnokság küzdelmeit az R5-ös kategóriában.
    Az MNASZ ERally ob-n öt kategóriában mérték össze tudásukat azok, akik bármilyen MNASZ licenccel, igazolvánnyal rendelkeznek.
    "Nagyon örülünk annak, hogy minden kategóriában ilyen sokan indultak, és az ismert versenyzők mellett láthattunk ifjú, tehetséges pilótákat is" - jelentette ki Oláh Gyárfás, az MNASZ elnöke. Hozzátette, a sorozat folytatását már elindították, ezúttal azonban nem külön kategóriákban indulhatnak a résztvevők, hanem mindenkinek rali-világbajnoki (WRC) autókkal kell teljesítenie a négy pályát.

Vízilabda: Manhercz Krisztián Európa-bajnok vízilabdázó a szolnoki és az újbudai klub ajánlata közül végül az utóbbit fogadta el, és így továbbra is az OSC-ben folytatja pályafutását.
    "Mindkét klub nagyon jó elképzeléseket vázolt fel előttem, a Zivko Gocic vezette Szolnok és a Varga Dániel vezette OSC is garancia arra szakmailag, hogy jó munka folyik a csapatnál. Beszéltem az OSC-s és a válogatott csapattársaimmal, és bár nagyon nehéz döntés volt, végül úgy határoztam, hogy maradok a Kondorosi úton" - mondta. Hozzátette, igazándiból bármelyik ajánlatot elfogadhatta volna, mert mindkét klub mellett sok pozitív érv szólt, így egyik sem lett volna rossz döntés.
        Manhercz kiemelte, az OSC-nél is várják a szövetség május 11-i döntését, hogy pontosabb képet kapjanak a klubszezon egyelőre bizonytalan folytatásáról, míg a válogatottnál szerdán tudták elkezdeni ismét az edzéseket, eményei szerint hamarosan a kluboknál is el lehet majd kezdeni az edzésmunkát. Kifejtette, örülne a bajnoki szezon nyári folytatásának, de az egészséget azért annál is fontosabbnak tartja.