• 2024 04 25

Visszavonulók és újratervezők

A nap sporthírei - 2020. 05. 19.

Jöhet az öt csere a magyar bajnokságban is.

Labdarúgás: A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) alkalmazza a sportág szabályalkotó testületének (IFAB) cserékre vonatkozó átmeneti szabályát, így a bajnoki találkozókon ötször változtathat csapatának összetételén az edző, a Magyar Kupában pedig hosszabbítás esetén akár hatszor.
    A tájékoztatásából kiderült, a szabályváltozás csak az idén befejeződő sorozatokban alkalmazható, emellett úgy alkották meg, hogy ne növelje a játékmegszakítások számát, ugyanis a megnövelt cserelehetőségeket ugyanúgy három játékmegszakításba, illetve a félidők közti szünetbe kell belesűríteni.
   Ha a Magyar Kupában hosszabbításra kerül sor, egy negyedik játékmegszakítást és egy hatodik cserelehetőséget is felhasználhatnak a csapatok.
    Az új szabályok használata nem kötelező, de a legtöbb szövetség, így az MLSZ is bevezette azokat. Az IFAB a későbbiekben dönt arról, hogy a szabályváltoztatásokat a 2021-ben futó sorozatokra is alkalmazhatóvá teszi-e.

Kerékpár: A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) kedden kihirdette a koronavírus-járvány miatt átdolgozott idei versenynaptárát, amelyben augusztus 29-től szeptember 2-ig szerepel a Tour de Hongrie.  Az eredetileg is ötnaposra tervezett magyar körverseny így egy napon rajtolna a világ legrangosabb viadalával, a Tour de France-szal. A Tour de Hongrie-ra eredetileg május 13. és 17. között került volna sor.
       A versenynaptárban további két kiemelkedő magyarországi felnőtt esemény szerepel, a Visegrád 4 elnevezésű viadalt augusztus 19-én, míg az országos bajnokságot augusztus 21. és 23. között rendezik.

Labdarúgás: Befejezi a profi labdarúgást Korcsmár Zsolt 26-szoros válogatott, U20-as világbajnoki bronzérmes védő. Korcsmár a Komló utánpótlásában kezdte a futballt, majd Pécsről került Újpestre. Első külföldi csapata a norvég Brann Bergen volt, majd a német Greuther Fürth, a Vasas FC, és végül a dán FC Midtjylland következett a pályafutásában. Legnagyobb sikere a dán bajnoki cím és kupagyőzelem, valamint a 2009-es egyiptomi U20-as világbajnokságon nyert bronzérem volt.

Kézilabda: Befejezi pályafutását Zubai Szabolcs EHF-kupagyőztes kézilabdázó, aki tagja volt a 2012-es londoni olimpián negyedik magyar válogatottnak, 2018-ban pedig bajnoki aranyérmet nyert a MOL Pick-Szegeddel. 
    "Sajnos a koronavírus-járvány miatt az én pályafutásom is ilyen módon ér véget, csakúgy, mint sok más kiváló játékosnak" - mondta a 211-szeres válogatott kézilabdázó, akinek a karrierjéből a legkedvesebb emléke a 2012-es olimpián játszott, Izland elleni negyeddöntő.
    Zubai Szabolcs a válogatottban 2004 és 2017 között 308 gólig jutott, 2004-től 2008-ig a Dunaferrben, majd 2018-ig a MOL Pick-Szegedben játszott. Utóbbi együttessel zsinórban kilencszer volt bajnoki ezüstérmes.

Tömegsport: Újabb online versenyt rendez a Budapest Sportiroda (BSI), amely a hétvégi futás után ezúttal kerékpározni hívja a sportolni vágyókat. A tókerülésre május 28. és június 1. között lesz lehetőség virtuálisan vagy a valóságban: a Balaton 210, a Fertő-tó 110, a Tisza-tó 65, a Velencei-tó 30, a Deseda-tó pedig 14 kilométeres távot kínál. Ebben a versenyformában a távokat mindenki egyénileg vagy néhány társsal együtt teljesíti ott és akkor, ahol és amikor szeretné, akár otthon a szobabiciklin, vagy az edzőgörgőbe állított bringán. Az eredményt rögzíteni kell és feltölteni a BSI honlapjára.