• 2024 03 19

Novotny Zoltán 80 éves

Egy legendás hang születésnapja

Novotny Zoltán 80 éves. De amikor az egyszerű újságíró leírja ezt a mondatot rögtön hozzá kell, hogy tegye, a Magyar Rádió, még mai is aktív riporteréről beszélünk.

Vasárnap este, úton hazafelé az autóban bekapcsolom a rádiót. A Kossuthon a Sportvilág adása megy. A mikrofonnál pedig Novotny Zoltán. 80 évesen is fiatalosan. Az embernek a fiatalságát juttathatná eszébe, de ez csak félig igaz. Hiszen a legendás riporter első olimpiájáról már 1968-ban tudósított. Akkor pedig az ezt az írást olvasók nagy többsége talán még meg sem született.

Novotny Zoltán persze több, mint legenda és több, mint sportriporter. Egy olyan korszaknak volt egyik emblematikus alakja, amikor a rádió még gyakran több volt, mint a tévé. Hiszen a rádióriporter mindenhová eljuthatott, mindenhonnan beszélhetett, míg a tévében kevesebb volt az élő közvetítés. Akkor, amikor a Körkapcsolás állandó műsor volt és a szurkolók a saját Sokol rádiójukkal mentek meccsre, hogy hallhassák, mi történik a többi pályán. Akkor, amikor a riportert a „nép hangja megtalálta”, ha nem volt hiteles. Ebben az időszakban vívta ki magának az elismerést a hallgatók előtt. Ha akkor divat lett volna, biztosan kialakul rajongó tábora is.

Legendás még mai is a felkészültsége, és ő az, aki 13 olimpiával a háta mögött sem veszi félvállról a következő feladatot. Alaposan felkészül. Vagy éppen előveszi a régi jegyzeteit.

Mexikóváros volt az első olimpiája, a legkedvesebbként pedig Barcelonát említette, amikor a Magyar Távirati Iroda ezt kérdezte tőle. 13 ötkarikás játékon járt és 27 magyar aranyérmet tolmácsolhatott a hallgatóságnak. Többek közt Repka Attila és Majoros István diadalát, vagy éppen Rózsa Norbert 200 méter mellen és Hosszú Katinka 100 méter háton megszerzett aranyérmét. De Földi Imre olimpiai győzelmét is ő kiálthatta az éterbe. Tokióba már nem utazik majd 81 évesen, de itthonról még valószínűleg tudósít majd. Addig is - és persze tegyük hozzá szerencsére - az orgánumát a rádióban minden nap hallhatják.

De itt a hunsport.com-on is. Hiszen az olimpia történeti sorozatunk egyik állandó vendége éppen Novotny Zoltán. Így ha éppen mag akarnák hallgatni barcelonai emlékeit, akkor ezen a linken megtehetik.  

Mi pedig még sok dolgos évet kívánunk neki. Ma pedig Boldog Születésnapot!