• 2024 04 16

Készülődés a következő szezonra

A nap sporthírei - 2020. 05. 18.

Az OTP Bank Liga mint egyedüli pontvadászat szombaton újraindul. A többi sportágban pedig már a következő szezont tervezik. Vagy még annál is előrébb néznek....

Olimpia: Tony Estanguet, a 2024-es párizsi olimpia szervezőbizottságának elnöke szerint készek a rendezés költséghatékonyabbá tételéhez szükséges változásokra. A sportvezető szerint  tisztában vannak azzal, hogy kell majd változtatni az eredeti terveken, de a szervezőbizottságot épp amiatt hozzák létre, hogy folyamatosan vizsgálja a lehetőségeket és a realitás talaján maradva hozzon döntéseket. Hozzátette, az elmúlt hetekben beszélt az olimpia lebonyolításában közreműködő partnerekkel, akik mind támogatásukról biztosították.
        A sportvezető szerint az olimpiai falu eredetileg tervezett, 17 ezer ágyas méretét is 15 ezer alá lehet csökkenteni, ugyanis az elmúlt évtizedek olimpiái azt bizonyították, hogy az összes versenyző és hivatalos kísérő egyszerre soha nincs a faluban, szakaszosan érkeznek és utaznak el a résztvevők. Estanguet közölte, ezen is több millió eurót lehet spórolni.
       "Minden olimpia próbál fejlődni az előtte lévőhöz képest, nekünk a NOB költséghatékonyságot segítő Agenda 2020-as programja miatt már alapból is másként kellett nekikezdenünk a szervezésnek. A válság miatt még többet kell változtatnunk, de optimisták vagyunk, mert a sportnak hatalmas társadalmi újjáépítő szerepe van, amit ki kell használnunk" - zárta Estanguet.
    A párizsi olimpiát 2024. július 26. és augusztus 11. között rendezik.

Kajak-kenu: A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) 2021-es versenynaptárában megerősítette, hogy jövőre Szegeden lesz az európai olimpiai pótkvalifikációs viadal. Ennek értelmében a versenyre - amely egyben világkupa is lesz - május 12-16. között kerül majd sor.
        A magyar szövetség honlapja hétfőn arról is beszámolt, hogy az ICF állásfoglalása szerint jó esély van arra is, hogy szeptember 23-27. között a magyar szervezők megrendezhetik a nem olimpiai számok eredetileg július közepére tervezett világbajnokságát is Szegeden. Ezen a tervek szerint az olimpiai számok világkupa-versenynek számítanak majd. Erről legkésőbb június elején született meg a végső döntés.

Vízilabda: Teljes, húsz fős kerettel edz Märcz Tamás szövetségi kapitány irányításával a magyar férfi vízilabda-válogatott. A magyar szövetség honlapjának hétfői beszámolója szerint a Császár-Komjádi Uszodában négy kapussal és 16 mezőnyjátékossal készül a nemzeti együttes.
    "Belátható cél nem lebeg a szemünk előtt, hiszen a jövő évre halasztott olimpia még nagyon messze van. Ezek az edzések arra szolgálnak, hogy felhozzuk őket arra a szintre, amelyben korábban voltak" - fogalmazott a szövetségi kapitány, aki - amennyiben az időjárás is engedi - a héten az uszoda nyitott medencéjében tart tréningeket. Märcz Tamás immár a januári Európa-bajnokságon aranyérmet szerzett csapat összes játékosára számíthat.

    A férfi válogatott kerete: Bisztritsányi Dávid, Kardos Gergely, Nagy Viktor, Vogel Soma, Angyal Dániel, Bátori Bence, Erdélyi Balázs, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Jansik Szilárd, Kovács Gergő, Manhercz Krisztián, Mezei Tamás, Nagy Ádám, Német Toni, Pohl Zoltán, Sedlmayer Tamás, Varga Dénes, Vámos Márton, Zalánki Gergő

Kosárlabda: Földi Attila irányítja a következő idénytől a DVTK női kosárlabdacsapatát. A Vasastól érkező 29 esztendős, szabadkai születésű szakember hároméves szerződést kötött a DVTK-val.

Vitorlázás: Idén harmadszor rendezi meg június 6-7-én a Spartacus Vitorlás Egylet a nagyhajós mezőny egyik legizgalmasabb erőpróbáját, a Balatonföldvár-Balatongyörök-Balatonföldvár éjszakai túraversenyt: az Ezüst szalag az év első hazai vitorlásversenye lesz. A Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) május elején úgy döntött, hogy a versenyrendszer újraindítása a biztonsági kockázatok minimalizálásával, a fokozatosság elvét követve megtörténhet, és június 1-től lehetőség nyílik a hivatalos rendszerben versenyeket rendezni.
        A versenyen 2018-ban az AC45-ös katamarán nyert, Vándor Róbert kormányzásával, az erős szélben mindössze 3 óra 4 perc alatt tette meg a távot. Tavaly a New Black Jack Décision 35-ös katamarán győzött, a tízszeres világbajnok osztrák Roland Ga:blerrel a kormánynál. Ennek a csapatnak a gyenge szélben az előző évinél percre pontosan öt órával több idő kellett a célba éréshez.