• 2024 04 25

Fradi kezdeményezés a "telt házért"

A nap legfontosabb sporthírei - 2020. 05. 12.

Az FTC zárt kapuk mögött, de zsúfolt lelátók előtt folytatná a bajnokságot. Az öttusázók pedig már tervezhetik a jövő évet. Ezek voltak a legfontosabb hírek kedden.

Labdarúgás: Nézők nélkül, de mégsem üres lelátók előtt tervezi első mérkőzését az FTC az újrainduló OTP Bank Ligában. A Fradi, a német Mönchengladbach ötletét magyarosítva, felhívással fordult a szurkolókhoz. Így akik élnek a lehetőséggel, virtuálisan ott lehetnek majd az FTC-Debrecen bajnokin. A klub ugyanis ingyen legyártja a jelentkező szurkolók kartonarcképeit, így a zöld-fehérek drukkerei nemcsak lélekben lehetnek majd ott a Groupama Arénában, hanem vizuálisan is.  

Öttusa: Három hónap alatt, 2021. március vége és június közepe között lehet megszerezni a még el nem kelt öttusa kvótákat a jövő évi olimpiára. Az ötkarikás mezőny 36 férfi és 36 női helyéből 23-23 már elkelt, a maradék részvételi lehetőségekért az eredetihez hasonló rendszerben lehet versenybe szállni jövőre is. Az egyetlen, közvetlenül kvalifikáló viadal a vb lesz - ezen legfeljebb három-három kvótát osztanak ki -, majd a tokiói indulói lista az ez után, június 14-én záruló az olimpiai kvalifikációs rangsor alapján válik véglegessé. A rangsoroló versenyekbe beleszámít majd a budapesti világkupa verseny is március 24. és 28. között.
    A magyarok eddig egy-egy kvótával rendelkeznek, Demeter Bence és Kovács Sarolta a tavalyi, angliai Eb-n harcolta ki a részvétel jogát.
    Öttusában országonként két-két versenyző indítható nemenként az olimpián. Amennyiben többen szereznek kvótát, az adott szövetség, végső soron pedig a nemzeti olimpiai bizottság dönti el, kit nevez. 

Atlétika: Július 7-én rendezték volna meg, és augusztus 20-án lehet a Gyulai Memorial. A szervezők keddi közleményéből az derült ki, hogy minden szempontot figyelembe véve döntöttek az új időpont mellett, így a legrangosabb hazai atlétikai viadal éppen a nemzeti ünnepen lehet majd Székesfehérváron. A Gyulai Memorial, így a nemzetközi atlétikai naptár első nagy versenye lehet a nyáron, éppen két héttel megelőzve az országos bajnokságot.

 Kosárlabda: A válogatott kosárlabdázó Perl Zoltán szerződést hosszabbított a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely csapatával. Perl légiósként játszott az olasz Capo d'Orlandónál és Universo Trevisónál, valamint a spanyol Estudiantesnél. Tavaly tért vissza Szombathelyre, amely Magyarországon az egyetlen klubja volt eddig. Három évre hosszabbtott jelenlegi csapatával.