• 2024 04 25

A labdarúgók még küzdenek, de a nemzetközi selejtezők változhatnak

A nap sporthírei - 2020. 05. 11.

Miközben Marco Rossi önkéntes karanténban készül a bajnoki folytatásra, a magyar klubcsapatok már május végére és a hajrára hangolnak. A nemzetközi kupaindulók személye még kérdéses, de sajtóhírek szerint változhat a selejtezők lebonyolítása.

Labdarúgás: Angol sajtóértesülések szerint az Európai Labdarúgó Szövetség hétfőn már nem az idei nemzetközi szezon befejezéséről, hanem a következő selejtezőinek átalakításáról tárgyal. Az UEFA augusztusban szeretné befejezni az Európa Liga és Bajnokok Ligája idei küzdelmeit. De a bajnokságok nagy többsége csak június végén vagy júliusban fejezdőhet be. Persze van ahol mindez már megtörtént, így például Franciaországban, Hollandiában, vagy Belgiumban. A sportot érintő korlátozások miatt azonban van olyan ország, ahol nyáron nem lehet majd egyáltalán meccset játszani. Így az Európai Szövetség arra készül, hogy a júliusban kezdődő selejtezőket lerövidítse, azaz akár egy meccses párharcokban, semleges helyszínen dőljön el a továbbjutás kérdése, hogy októberben már csoportmeccseket lehessen rendezni az Európa Ligában vagy a Bajnokok Ligájában.  

Vízilabda: Minden versenysorozatát befejezettnek nyilvánította hétfőn és nem hirdetett bajnokokat a Magyar Vízilabda Szövetség. A nemzetközi kupaindulókról nem döntött hétfőn a szövetség elnöksége, mert még várja az európai és a nemzetközi szövetség határozatait. Az európai szövetség a múlt héten jelentette be, hogy egyik nemzetközi kupát sem fejezik be.

Hétfőn egy évvel meghosszabbították Märcz Tamás és Bíró Attila, a magyar férfi és női vízilabda-válogatott szövetségi kapitányának szerződését. Märcz Tamás együttesének már biztos a tokiói indulása, míg a női válogatott az olimpiai kvótát jövőre, 2021. január 17. és 24. között szerezheti meg a többször elhalasztott olimpiai kvalifikációs tornán. 

Fizetésképtelenné vált az egri vízilabdacsapatot működtető Egri Vízilabda Kft. Szécsi Zoltán ügyvezető elnök közleményében azt írta, hogy mindenkinek felmondtak az egyesületnél. Az egrieknél jelenleg az a cél, hogy megmentsék a több mint 300 gyermek sportolását szervező 110 éves Egri Vízilabda Klubot a százszázalékos tulajdonában álló Egri Vízilabda Kft-t érintő problémák mellékhatásaitól.
 

Röplabda: A következő idényben is a Vasas Óbuda csapata indulhat a női röplabda Bajnokok Ligájában.  A Magyar Röplabda Szövetség és a szakmai kollégium döntése alapján a tavaly bajnok, idén Magyar Kupa-győztes fővárosi együttes szerepelhet ismét a legrangosabb európai kupasorozatban. A lengyel Jakub Gluszak vezette Vasas révén tizenöt év elteltével volt ismét a főtáblán magyar együttes a BL-ben.
    A kupában ezüstérmes Fatum Nyíregyháza számára az MRSZ szabadkártyás helyet igényel az európai szövetségtől a BL-re, ha azt a nyírségiek nem kapják meg, akkor a Békéscsabához hasonlóan a CEV Kupában állhatnak rajthoz.
    A bajnokság április 9-i befejezettnek nyilvánításakor az alapszakaszban első Kaposvár, illetve az UTE a Challenge Kupában indulhat.
    A férfiaknál a FINO Kaposvár indul a BL-ben, míg a kupagyőztes Pénzügyőr, az ott második Kecskemét, valamint a Kazincbarcika együttese a Challenge Kupában kíván indulni, utóbbi kettőnek a kvóta miatt csak szabadkártyával lehet erre lehetősége.

Tömegsport: A Budapest Sportiroda  történetében először online futóversenyt rendez ezen a héten Riska Virtuális Futóhétvége néven.  Ebben a versenyformában a távokat mindenki egyénileg vagy néhány társsal együtt teljesíti ott és akkor, ahol és amikor szeretné.