• 2024 04 20

Feloldott korlátozások és ami utána jön

A nap sporthírei - 2020. 05.01.

A kormány hétfőtől az ország egész területén engedélyezi sportrendezvények nézők nélküli, zárt körülmények közötti lebonyolítását, illetve edzések megtartását és látogatását, amivel lehetővé válik a még nem befejezett bajnokságok folytatása.

Labdarúgás: A pénteken megjelent kormányrendelet hivatalossá tette, hogy hétfőtől, Magyarország egész területén el lehet kezdeni az edzéseket. Valamint zárt kapuk mögött sportrendezvényeket is lehet ismét rendezni. Azaz hivatalosan is újraindulhat a sportélet. Ugyan mindez már nem érinti a kézilabda, röplabda és kosárlabda bajnokságokat, amelyeket már befejezettnek nyilvánítottak. De a vízilabda pontvadászatot még nem fújták le, és a profi labdarúgók is megkezdhetik a felkészülést a folytatásra. A Magyar Labdarúgó Szövetség már korábban jelezte, hogy a rendelet kiadása után 20 nappal folytatódhat a bajnokság. Azaz jelen esetben vagy május 20-án szerdán, vagy 23-án szombaton kezdődhet meg az OTP Bank Liga ismét.

Csányi Sándor, aZ MLSZ elnöke egy csütörtöki Facebook-interjúban még úgy nyilatkozott, számításaik szerint május 23. és június 13. között tudnák újrakezdeni az NB I-et, és június végére, július elejére lezárulhatna a sorozat, illetve a Magyar Kupa. 
Az edzések engedélyezése a sportegyesületek által szervezett tréningekre éppúgy vonatkozik, mint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport tevékenységek céljából végzett tréningekre.

Vízilabda: Manhercz Krisztián marad az OSC-nél. Az Európa-bajnok vízilabdázó mindezt a közösségi oldalán adta hírül. Az újbudai egyesületet korábban elhagyta a főszponzora, amely átigazolt a Vasashoz, a vezetőedzővel Vad Lajossal együtt. Azonban az OSC úgy tűnik, kilábal a válságból, hiszen csütörtökön bejelentették, hogy a csapatot a továbbiakban Varga Dániel irányítja majd. A cél pedig magyar játékosokra támaszkodva tervezni hosszú távra. Ezek után pedig Manherz is a maradás mellett döntött. Mivel a bajnokság hivatalosan még nem ért véget, így új edzővel, de a régi keret egy részével folytatódhat a pontvadászat, amely június elején folytatódhat majd. A Magyar Vízilabda Szövetség ugyanis május 11-én hozhat határozatot a bajnokság folytatásáról. Ami ezúttal egy teljesen úgy versengést jelenthet majd, a nyárba nyúlóan, de mindenképpen úgy, hogy a pontvadászat augusztus végéig befejeződjön. A tervezet szerint az idei bajnokság így inkább kuparendszerű lenne és ha minden érdekelt fél rábólint, akkor június elején indulhatna újra.

Autó-motorsport: A kormányrendelet alapján biztos, hogyha lesz Formula 1-es Magyar Nagydíj az csak zárt kapuk mögött valósulhat meg. Ezzel kapcsolatban a Hungaroring stábja csütörtökön este közleményt adott ki, amelyben kifejtik, hogy továbbra is egyeztetnek, hogy legyen verseny. A megváltott jegyeket egy évvel később fel lehet használni vagy visszaváltják azokat. A döntés a futamról és a F1-es idényről két héten belül meg kell, hogy szülessen.

Vívás: Várhatóan szeptembertől rendez ismét vívóversenyeket a magyar szövetség. A szövetség a nemzetközi versenynaptárhoz igazítja majd a hazait, hiszen a magyar vívóknak még fontos kvalifikációs versenyeik vannak, és amikor azok időpontja ismert lesz tudnak majd érdemben nyilatkozni a folytatásról.