• 2024 03 19

Újabb halasztások a nemzetközi sportéletben

A nap sporthírei - 2020. 04.08.

Elhalasztották az idei kajak-kenu világbajnokságot és női vízilabdázók olimpiai selejtezőtornáját is. De van olyan sportág, ahol már új időpontokat is kijelöltek a kvalifikációs versenyek pótlására.

Olimpia: A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) véglegesítette az idén nyárról jövőre halasztott tokiói játékok kvalifikációs időszakának zárását, amely 2021. június 29-én lesz. Az utazó sportolók végleges névsorát jövő július 5-ig kell majd leadni.

A NOB kedden azt is közölte, hogy a kvalifikációs rendszer átalakítását a lehető leghamarabb minden részletre kiterjedően befejezik. Azok a sportolók és országok, amelyek korábban már kvótát szereztek a tokiói olimpiára, a halasztás ellenére megtartják indulási jogukat. Korábban a rendelkezésre álló kvóták 57 százaléka talált gazdára, és 5000 hely még kiadó. A nyárról elhalasztott tokiói olimpia 2021. július 23-án kezdődik és augusztus 8-ig tart.

Kajak-kenu: Szeptemberre halasztotta az eredetileg július 10-12-re kiírt szegedi gyorsasági kajak-kenu világbajnokságot a sportág nemzetközi szövetsége. Az ICF szerdai hírlevelében több verseny törlését is bejelenti, de a vb esetében - amelyen az olimpia programjában nem szereplő számokban rendeznének versenyeket, s ez lenne az első ilyen jellegű viadal - halasztásról ír, hangsúlyozva, hogy 2020-ban ez lehet az egyetlen nemzetközi viadal a gyorsasági szakágban.
    A koronavírus-járvány miatt törölték az összes májusi regattát, így a para-világbajnokságot, a duisburgi és a racicei ötkarikás kvalifikációs versenyt. A májusi, júniusi és júliusi tokiói edzőtáborok is elmaradnak, ahogy a brandenburgi ifjúsági és U23-as vb, a norvégiai maratoni vb és az oklahomai gyorsasági szuperkupa is.

Atlétika: A következő szabadtéri atlétikai világbajnokságot 2022. július 15-24-én rendezik az Oregon állambeli Eugene-ban. A nemzetközi szövetség (WA) szerdai sajtóközleménye emlékeztet rá, hogy az eseményt eredetileg 2021. augusztus 6-15. között tartották volna, de mivel a koronavírus-járvány miatt a tokiói olimpiát és a paralimpiát jövő nyárra halasztották, új időpontot kellett keresni neki. A 2023-as szabadtéri atlétikai világbajnokságnak Budapest ad otthont.

Vízilabda:  A várakozásoknak megfelelően a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) májusról is elhalasztotta a magyar érdekeltségű női vízilabda olimpiai selejtezőtornát. A magyar szövetség honlapjának híre szerint a FINA hivatalos közleményben tudatta, hogy elhalasztja a trieszti - és a férfiaknak kiírt rotterdami - viadalt. A nemzetközi szövetség azt is közölte, hogy a jövő nyári, fukuokai világbajnokságnak is új időpontot keres, miután a tokiói játékokat éppen arra az időszakra halasztották. Azt azonban megerősítette, hogy a világliga küzdelmei szeptemberben és októberben véget érnek.
    A magyar férfi vízilabda-válogatott a januári Európa-bajnoki győzelmével már kiharcolta a tokiói szereplés jogát, a nőknek azonban még selejtezniük kell a kvótáért. A trieszti selejtezőt eredetileg márciusban rendezték volna, de a koronavírus-járvány terjedése miatt akkor májusra halasztották. Az Eb-bronzérmes magyarok a görögökkel, a kazahokkal, az izraeliekkel és az új-zélandiakkal szerepelnek majd azonos csoportban, a másik ötösben Hollandia, Olaszország, Szlovákia, Franciaország és Üzbegisztán kapott helyet. A tornáról az első két csapat harcolja ki - utolsóként - a tokiói indulást.

 Birkózás: 2021. március 18. és 21. között rendezik a birkózók európai olimpiai kvalifikációs versenyét Budapesten, melyre eredetileg idén márciusban került volna sor.  A magyar szövetség által küldött tájékoztatás azt jelenti, ahogy az olimpia, úgy ez a viadal is szinte napra pontosan egy évvel csúszik, ugyanis eredetileg március 19-én rajtolt volna.
    A Nemzetközi Birkózó Szövetség vezető testülete egyúttal úgy döntött, hogy június 30-ig törli az összes nemzetközi versenyt, továbbá azt javasolta a nemzeti szövetségeknek, hogy hasonlóan tegyenek a saját eseményeikkel a résztvevők egészsége érdekében. A 2020-as ütemterv fennmaradó részét a világjárvány terjedése és a megváltozott pénzügyi lehetőségek figyelembevételével tervezik meg.
    A nemzetközi szövetség korábban már leszögezte, a kvóták kiosztási rendje változatlan maradt, viszont azok a sportolók, akik jövőre elérik a minimális életkor követelményét, jogosultak lesznek a szereplésre az olimpiai eseményeken, de senkinek sincs lehetősége országváltásra.
    A tavalyi, nur-szultani világbajnokságról súlycsoportonként hat fő - a magyarok közül Lőrincz Tamás (kötöttfogás, 77 kg), Lőrincz Viktor (kötöttfogás, 87 kg), Muszukajev Iszmail (szabadfogás, 65 kg) és Sastin Marianna (62 kg) - már kvótát szerzett a tokiói olimpiára, amelyet jövő nyárra halasztottak. Jövőre a budapesti, kontinentális kvalifikációs verseny után még április végén a szófiai világselejtezőn lehet indulási joghoz jutni.

Asztalitenisz: Öt év után távozik posztjáról Aranyosi Péter, a magyar férfi asztalitenisz-válogatott szövetségi kapitánya, a helyét Muskó Péter veszi át. A magyar szövetség hírleve emlékeztet arra, hogy Aranyosi Péter 2015-ben vette át a csapat irányítását, és - Majoros Bencével, Szudi Ádámmal, Ecseki Nándorral, valamint Lakatos Tamással - sikerült leraknia egy fiatal, biztató jövő előtt álló gárda alapjait.
    Az egészségi okok miatt távozó szakember feladatait Muskó Péter veszi át: a korábbi válogatott játékos - aki nyert országos bajnokságot és Top 12-versenyt is - trénerként is szerzett már tapasztalatot a nemzeti csapatnál, miután az utóbbi években Bátorfi Zoltán segítője volt a női válogatottnál.
    Muskó Péter munkáját a következő hónapokban csapatmenedzserként Zwickl Dániel fogja segíteni. A korábbi olimpikon főállásban a Nemzetközi Teqball Szövetség sportoperációs menedzsereként dolgozik, és ezt a munkáját ugyanilyen formában folytatja is, így az asztalitenisz-válogatottal kapcsolatos feladatait a szabadidejében látja el, egyelőre ideiglenes jelleggel, június 30-ig.
    A Magyar Asztalitenisz Szövetség jelezte: más szerepben ugyan, de továbbra is számít Aranyosi Péter szakértelmére.

A Nemzetközi Asztalitenisz-szövetség (ITTF) legfrissebb közleménye szerint szeptember 27-től október 4-ig tarthat az idei csapat-világbajnokság. A 2020-as csapat-vb-re a férfi és a női magyar válogatott is részvételi jogot szerzett.