• 2024 03 19

Sportélet járvány idején

A nap sporthírei - 2020. 04.03.

Sportdiplomáciai történések április elején.

Olimpia:  A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közzétette az általános kvalifikációs alapelveket a jövő nyárra halasztott tokiói olimpiára.  Ahogy azt a NOB már a múlt héten jelezte, az eddig megszerzett kvóták megmaradnak, a további helyekért pedig legkésőbb 2021. június 29-ig lehet küzdeni.
    A sportágspecifikus kvalifikációs szabályzatok átdolgozása a nemzetközi sportági szövetségek feladata. Ezeket a NOB jóváhagyása után előreláthatólag idén április vagy május folyamán hozzák nyilvánosságra. A MOB híre szerint a NOB arra buzdítja a nemzetközi szövetségeket, hogy az új kvalifikációs rendszerük az eredetit vegye alapul, így például az elmaradt kvótát osztó eseményeket ugyanolyan számú eseménnyel pótolja, amennyiben lehetséges.
    

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) jövőre is azt a versenyprogramot próbálja majd követni, amely idén érvényes lett volna a tokiói olimpián, és Szapporó is versenyhelyszín marad. A nyári játékokat a múlt héten halasztották el a koronavírus-járvány miatt, és egy évvel kéősbb, 2021. július 23. és augusztus 8. között rendezik majd.
   

Világjátékok: A 2022. július 7. és 17. között kerül sor a soron következő, 11. Világjátékokra, amelyet eredetileg 2021 júliusában terveztek lebonyolítani az egyesült államokbeli Birminghamben. A halasztásról a Világjátékok Nemzetközi Szövetsége (IWGA) és a birminghami szervezők egyetértésben döntöttek.
Az olimpiai programban nem szereplő sportágak legnagyobb, az ötkarikás játékokhoz hasonlóan négyévenkénti seregszemléjét azért kellett egy évvel későbbre tolni, mert az idei tokiói olimpia – a koronavírus világjárvány miatti – 2021-re kerülésével a két multisport-esemény időben részben ütközött volna.

Birkózás: A Nemzetközi Birkózó Szövetség közzétette mindhárom szakág hat-hat olimpiai súlycsoportjának legfrissebb világranglistáját. A kötöttfogásban a tavalyi világbajnok Lőrincz Tamás megőrizte vezető pozícióját a 77 kg-os súlycsoportban, ebben a kategórában Lévai Zoltán a negyedik. Lőrincz Viktor (87 kg) idei római Eb-ezüstérmének köszönhetően előzte meg a sorban a 2019-es vb-döntőben őt legyőző ukrán Zsan Belenyukot. 
A szabadfogásúaknál két honosított magyar versenyző szerepel a legjobbak között: a tavalyi világbajnoki bronzérmes Muszukajev Iszmail (65 kg) a negyedik, míg  Kuramagomedov Murad (74 kg) az ötödik pozíciót foglalja el. A nőknél a tavalyi világbajnoki ötödik, Sastin Marianna (62 kg) a nyolcadik. 

Szkander: Törölték az idei szkander Európa-bajnokságot, amelynek Balatonfüred adott volna otthont május 16. és 24. között. A Magyar Szkander Szövetség 2017-ben rendezett világbajnokságot Budapesten, de az idei kontinensbajnokság elmarad.