• 2024 04 19

Aranyérem mezitláb - Mizsér Attila ma 59 éves!

Isten éltesse az öttusa-legendát!

Az olimpiai, világ-, és Európa-bajnok Mizsér Attila születésnapján az öttusa egyik aranykorszaka juthat eszünkbe, hiszen a Fábián, Mizsér, Martinek hármas jó tíz évig "verhetetlen" volt a sportágban.

Ma már legenda, hogyan nyert mezitláb egyéni világbajnoki címet Mizsér 1985-ben Melbourne-ben. Történt ugyanis, hogy akkor még a klasszikus lebonyolítás szerint a 4000 méteres futószám zárta a versenyt (ugye ma már ez a lövészettel kombinált szám). A legendásan jól futó, öt másodperces előnnyel a viadalon élen álló magyar klasszis győzelme biztosnak látszott, ám Mizsér cipője féltávnál beragadt a sárba a felázott talajon, így futás közben kilépett belőle. Ha megáll és megpróbálja felhúzni a "szögest" értékes időt, na meg ritmust veszít, ehelyett ő, mintha mi sem történt volna, futott tovább, hiszen a '80-as moszkvai olimpián győztes Sztarosztyin üldözte. A kitartás és a jó döntés meghozta az eredményt, Mizsér Attila világbajnok lett. (A 2019-es budapesti öttusa világbajnokág alkalmából rögtönzött történeti kiállításon kapott egy vitrint az a bizonyos "szöges")

 

Mizsér Attila egyike volt azoknak, akik visszajuttatták a magyar öttusát a csúcsra. Egyéni győzelme után két évvel óriási hátrányt ledolgozva állhatott fel társaival a csapatverseny után a vb-dobogó legfelső fokára Franciaországban, ami előtte 12 évig nem adatott meg. Egy évre rá a felejthetetlen szöuli olimpiai verseny végén újra a három magyar öttusázónak (Fábián, Mizsér, Martinek) szólt a himnusz, nem mellesleg Martinek János egyéniben is nyert. Négy évvel később ugyanez nem sikerült Barcelonában, de Mizsér egyéni indulóként elért ezüstérme fényesen csillogott. Mint, ahogy pályafutása egyik legemlékezetesebb versenyén a '89-es budapesti világbajnokságon is, ahol minden számban érmet szerzett, amiben elindult, egyéniben ott is ezüstöt.

Egy másik sportágban is jeleskedett a mai ünnepelt, miután kiderült, hogy az öttusa egyik technikai számában, a lövészetben is van keresnivalója a hazai élvonalban. Négyszer nyert sportlövészként magyar bajnokságot. 

A kiváló sportember a pénzügyi szektorban eltöltött húsz év után a magyar olimpiai és paralimpiai pályázat, a BP2024 sportigazgatójaként tért vissza a sportba 2015-ben.

Mizsér Attila legjobb eredményei:

Olimpia:

aranyérem csapatban (1988, Szöul), ezüstérem egyéniben (1992, Barcelona)

Világbajnokság:

aranyérmes: egyéniben (1985, Melbourne), csapatban (1987, Moulins), csapatban és a váltó tagjaként (1989, Budapest), váltóban (1993, Darmstadt)

Európa-bajnokság:

aranyérem csapatban és a váltó tagjaként (1993, Szófia) 

(fotók: MTI)