• 2024 04 25

Üres pályák, reménykedő sportolók

A nap sporthírei - 2020. 04. 14.

Ugyan egyelőre sehol sem tud újraindulni a bajnokság egyelőre, de a újabb és újabb tervek látnak napvilágot arra az esetre, hogyha újra megindul majd a sportélet.

Kézilabda: Kim Rasmussen, a magyar női válogatott korábbi szövetségi kapitánya beperli a Magyar Kézilabda Szövetséget (MKSZ). A dán szakember az M4 Sport érdeklődésére azt mondta, az MKSZ "megpróbál kibúvót keresni" a szerződése felmondása kapcsán, ezért viszi bíróságra az ügyet.
    "Nem akartam ezt tenni, de ezt az egy járható utat hagyták nekem" - fogalmazott Rasmussen, aki nagyon sajnálja, hogy a szövetségnél nem voltak vele elég türelmesek, így pedig nem tudta befejezni a megkezdett munkát.
    "Elsősorban jogilag számítottam volna nagyobb támogatásra, ugyanis amit a nemzetközi szövetség (IHF) és Hasszan Musztafa elnök tett velem, az nem történhetett volna meg. Az ellenem hozott intézkedések sehol nincsenek benne a szabálykönyvben" - utalt a 47 éves dán edző a decemberi világbajnokságra. Akkor a románoktól elszenvedett vereséget követő sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a játékvezetők és a zsűri személyes támadást intézett ellene, kijelentése miatt pedig a nemzetközi szövetség (IHF) végrehajtó bizottsága felfüggesztette, az etikai bizottság kezébe utalva az ügyet.
    Rasmussent később - már a magyarországi menesztése után - másfélmillió forintra büntették és visszamenőleges hatállyal két hónapra eltiltották, utóbbi így már le is járt.
    "Elvittem a balhét, soha senki ilyen magas pénzbüntetést nem kapott még, de már továbbléptem. Ezt az egész drámát meg lehetett volna előzni" - mondta a korábbi szövetségi kapitány. 
    Az MKSZ elnöksége januárban a Győrt irányító Danyi Gábort és a Ferencvárost edző Elek Gábort kérte meg, hogy készítse fel az együttest az olimpiai selejtezőre, amelyet végül a koronavírus-járvány miatt elhalasztottak.

Kézilabda: A B terv szerint a szezonban eddig elért eredmények alapján kerülnének ki a férfi és a női kézilabda Bajnokok Ligája elhalasztott négyes döntőinek résztvevői, amelyek közé így bekerülne a Telekom Veszprém és a Győri Audi ETO.   A L'Équipe francia sportlap arról számolt be, hogy az európai szövetség több tervet is kidolgozott arra vonatkozóan, hogyan alakuljon ki a legrangosabb európai kupasorozatok Final Fourjának mezőnye.
    Az egyik verzió szerint a férfiaknál a csoportkörben, a nőknél pedig a középdöntőben elért eredményeket vennék figyelembe, és az ott első és második helyezett klubok kerülnének a négyes döntőbe.
    A férfiaknál így a csoportjában második helyen végzett Veszprém mellett a Barcelona, a Kiel és a Paris Saint-Germain, míg a nőknél a címvédő, a középdöntőben első Győrön kívül a francia Metz és a Brest Bretagne, valamint dán Esbjerg alkotná a négyes döntő mezőnyét.
    Egy másik elképzelés viszont lehetőséget adna a pályán elért kvalifikációra: ez egymeccses párharcot jelentene, méghozzá az előkelőbb helyen rangsorolt csapat otthonában, egy héttel a négyes döntő előtt. Amíg azonban a nőknél csak egy, a férfiaknál még két kör van hátra a négyes döntőig, hacsak nem módosítanak a versenykiírásnak ezen a részén is.
    A férfiaknál 14 együttes küzd még a BL-ben, közülük kettő - a csoportjában első Barcelona és Kiel - már biztos negyeddöntős, a Veszprém és a Pick Szeged pedig a negyeddöntőbe jutásért zajló párharcokban érintett.
    A nőknél még nyolc klub van versenyben, a negyeddöntőben a győrieken kívül már nincs magyar érintettség, mivel az FTC-Rail Cargo Hungaria nem jutott tovább a középdöntőből.
    A férfiaknál augusztus 22-23-ra, a nőknél szeptember 5-6-ra halasztották a kölni, illetve budapesti rendezésű négyes döntőt. Eredetileg mindkettőre májusban került volna sor.

A Csurgó férfi kézilabdacsapata hivatalos honlapján közölte, hogy ha a Gyöngyös nem vállalja az EHF-kupában való indulást, a klub mindenképpen átvenni ezt a jogot a következő szezonban.

Vízilabda: A névadó főszponzor A-Híd Zrt. a megkötött támogatási megállapodást teljesítette, de a következő szezonra azt nem hosszabbította meg az OSC Újbuda vízilabdacsapatával - áll a cégcsoportnak kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében.
    A közlemény szerint a hazai sajtóban múlt csütörtökön megjelent információkkal ellentétben az A-Híd Zrt. sem a stábtagokkal, sem pedig a játékosokkal nem közölte azt, hogy a kialakult gazdasági helyzetre való tekintettel nem tudja tovább támogatni a klubot.
    "Ilyen bejelentés nem történt, az A-Híd vezetése nem állt közvetlen szerződéses viszonyban sem a stábtagokkal, sem pedig a játékosokkal, csak a klubbal" - írta a cég, hozzátéve, az egyesület vezetését március elején tájékoztatták arról, hogy a következő bajnoki évadra nem hosszabbítanak.
        Múlt csütörtökön Vad Lajos, az OSC vezetőedzője azt mondta az MTI-nek, társaihoz és a játékosokhoz hasonlóan aznap kapta meg az értesítést arról, hogy a névadó főszponzor nem tudja tovább támogatni a csapatot.
    Az OSC a március 13. után felfüggesztett bajnokságban mind a 15 mérkőzését megnyerte, 14-et az alapszakaszban, egyet már a felsőházi rájátszásban. A BL-csoportjában tíz meccsen szerzett 22 pontjával az első helyen áll, kétpontos előnnyel a címvédő FTC-Telekom és a Pro Recco előtt, amelyek kilenc találkozójukat tudták lejátszani.

A Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) elnöke optimista azt illetően, hogy be tudják fejezni a koronavírus-járvány miatt felfüggesztett bajnokságokat. Vári Attila kedden az M1 aktuális csatornának elmondta, a szervezet május 11-ig függesztett fel minden sorozatot - ez 42 bajnokságot jelent -, ekkor ülésezik majd az elnökség, és várhatóan dönt a folytatásról, illetve hogy milyen formában lehet befejezni ezeket.

Tömegsport/úszás:  A tervek szerint június 27-én kerül sor a 38. Lidl Balaton-átúszásra, amelyen hagyományosan Révfülöpről indulnak a résztvevők, és a balatonboglári Platán strandra érkeznek meg. A szervezők keddi közleménye szerint a koronavírus-járvány miatt a jelenlegi helyzetben nehéz bármit is mondani egy nyárra tervezett szabadidő-sporteseményről, azonban remélik a legjobbakat, és a háttérben menetrendszerűen folyatják az előkészületeket.
    Az 5200 méteres távra a jelentkezés Révfülöpön, a kikötő melletti labdarúgópályán, 7.00 és 11.45 óra között lesz, rajtolni a kikötőből 8.00 és 12.00 óra között lehet. A cél ezúttal is a balatonboglári Platán Strand.