• 2024 03 01

Sporthírek vasárnap - 2020. 04.12.

Sportszerűségből jeles

Nemcsak az ünnep miatt pihen a sportélet. Versenyek, meccsek nincsenek, de sporthírekben így sincs hiány.

Kézilabda: A Csurgói KK jelezte, kész átadni hazai riválisának az EHF Kupa-indulás jogát a HE-DO B. Braun Gyöngyös férfi kézilabdacsapatának. A Magyar Kézilabda Szövetség ugyanis csütörtöki határozatában a koronavírus-járvány miatt lezárt bajnoki idényben nem hirdetnek helyezéseket és az európai kupahelyeket az előző idény végeredménye alapján osztják. 

    A gyöngyösiek honlapján szombaton megjelent írásban az érintettek sportszakmai, anyagi és mentális oldalról nézve is aggályosnak nevezték az MKSZ döntését, ugyanakkor abban egyetértettek, hogy egészségvédelmi szempontból nem volt más megoldás, mint a bajnokság törlése.
    A mátraaljai klub közleménye kiemeli, hogy a csapat - akár a jelentősebb forrásból gazdálkodó klubok elleni mérkőzések alapján is - megérett a nemzetközi kupaindulásra, és a tavalyi Liga Kupa-győzelem, valamint a mostani szezonban a bajnokság lefújásakor elfoglalt harmadik hely is ezt támasztja alá. Ráadásul a jelen állás szerint EHF Kupa-induló csapatoknál (Tatabánya, Balatonfüred, Csurgó) az utóbbi egy évben lejátszott utolsó gyöngyösi és idegenbeli mérkőzéseit nézve kijelenthető, hogy erősebb. Többek között a jelenlegi bajnoki hetedik Csurgót oda-vissza nagy gólkülönbséggel győzte le - emlékeztet a levél.
    Nem sokkal ennek megszületését követően a Csurgói KK honlapján jelent meg egy közlemény, amelyben éppen erre a két találkozóra hivatkozva "ismeri el" a klub, hogy a gyöngyösiek jelenleg jobbak, ezért amennyiben a magyar szövetség jóváhagyja és az európai szövetség sem ellenzi, a sportszerűség jegyében felajánlja az indulás jogát, valamint az azzal járó esetleges plusz támogatást. A csurgóiak megjegyzik, erre van jogi lehetőség, hiszen az előző szezonban éppen mögöttük végeztek a hatodik helyen a gyöngyösiek.

Gergely István, a BHSE ügyvezető elnöke szerint a legfőbb feladatuk, hogy a jelenlegi rendhagyó helyzet ellenére az utánpótlásban sikerüljön megtartaniuk a létszámot. Gergely István a közmédiának adott nyilatkozatában kifejtette: a koronavírus-járvány miatt nem az évtizedes hagyományoknak megfelelően zajlanak az edzések, és a megszokott, többnyire személyes kommunikációs csatornák sem működhetnek.
        "A legnagyobb kihívást számunkra a létszámunk megtartása jelenti. A teljesítmény romlása, visszaesése az világszinten tapasztalható lesz, és mivel mindenki ugyanúgy fog visszaesni, a versenyhelyzetben ez nem okoz majd különbséget. Ha mindenki visszaesik, tíz, húsz, harminc, ötven százalékot, akkor lényegében az eredményesség még ugyanaz maradhat, mintha mindenki a saját szintjén tudna játszani vagy versenyezni" - nyilatkozta Gergely István.
  

Súlyemelés: Sajtóhírek szerint a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) ügyvivő elnöki tisztét ellátó amerikai Ursula Papandrea szeretné kizáratni a szervezetből Aján Tamás elnököt, aki az elnökség év eleji dohai ülésén maga kérte tevékenységének három hónapos felfüggesztését. Papandrea – aki egyben az IWF első női alelnöke – azt állította, hogy Aján a felfüggesztése ellenére jogosulatlan tevékenységet folytatott. Aján Tamás az elnökség év eleji dohai ülésén maga kérte tevékenységének három hónapos felfüggesztését annak érdekében, hogy vizsgálat derítse fel a vádak valóságtartalmát. A magyar sportdiplomata már az ARD által január első hétvégéjén bemutatott dokumentumfilm vetítését követően visszautasította a német tévécsatorna korrupcióról és szervezett doppingolásról szóló vádjait.

Az ügyben vizsgálódó A Richard McLaren nyomozócsoport munkáját június 19-ig hosszabították meg a jelenlegi helyzet miatt.