• 2024 03 19

Elhalasztott selejtezők

A nap legfontosabb sporthírei - 04.01.

Elhalasztották az Európa-bajnokság pótselejtezőit ismét.

Labdarúgás: Továbbra is bizonytalan az Európa-bajnoki pótselejtezők sorsa, mert az Európai Labdarúgó Szövetség a márciusról júniusra tolt pótselejtezőket tovább gördítette, egyelőre nem ismert időpontra. Az UEFA szerdán kiadott közleményében egy meg nem határozott mérkőzésnap szerepel, amely elvileg lehetne szeptember eleje. Ez alapján a bolgár-magyar Eb-pótselejtező időpontja szeptember 3. lehetne, míg a play-off döntőket szeptember 8-án rendeznék, ami egyébként hivatalos FIFA játéknap. Apró szépséghiba, hogy ez a két játéknap már elvileg foglalt, hiszen ekkor a Nemzetek Ligája új kiírásának meccseit bonyolítanák le. Változás tehát még lehetséges. Bár a pótselejtező egyelőre nem sürgető, miután az Európa-bajnokságot egy évvel elhalasztották, az idei évad befejezése már annál inkább. Az UEFA szerda délelőtt az 55 tagországgal folytatott telefonos konferencia keretében ismertette a munkacsoportja által kialakított elképzeléseket. Ez alapján abban konszenzus van, hogy az összes európai ligában be kell fejezni a küzdelmeket ebben a szezonban. Ha más lehetőség nincs, akkor zárt kapuk mögött. Hiszen minden más beláthatatlan következményekkel lenne a klubokra és az UEFA-ra is. Az európai szövetség mindenképpen befejezi a nemzetközi kupaküzdelmeket is. Így biztosan megrendezik idén a Bajnokok Ligája és az Európai Liga döntőjét is. Ha másként nem, akkor zárt kapuk mögött. 

Úszás: A Magyar Úszó Szövetség a válogatott úszók megbetegedése miatt szerdán a következő közleményt jelenetette meg:

"Ma délután rendkívüli ülést tartott a Magyar Úszó Szövetség elnöksége (természetesen videokonferencia formájában). A testület úgy döntött, hogy két hétre teljes edzés-zárlatot rendel el azon magyar válogatott úszók számára, akik az elmúlt egy hónapban külföldön tartózkodtak.

A határozat értelmében a világméretű koronavírus-járványra és a magyar válogatott úszók közötti magas esetszámra való tekintettel az elnökség 2020. április 15-éig felfüggeszti a keretedzéseket, illetve kötelezi a kerettagokat az uszodai felkészülésük felfüggesztésére. Egyben felszólítja a versenyzőket és felkészítőiket, hogy a saját és mások egészségének megőrzése érdekében tartsák be a járványügyi előírásokat.

Április 15-ét megelőzően a válogatott kerettagoknak és felkészítőiknek újabb, immár vérvizsgálattal is kiegészített tesztelésen kell résztvenniük, mielőtt újra elkezdhetik medencés edzéseiket – természetesen amennyiben az akkori járványügyi helyzet és szabályozás ezt lehetővé teszi."

Kézilabda: Befejezi a profi pályafutását Fazekas Nándor, a Balatonfüred 43 éves kézilabdázója. A kapus legnagyobb sikereit a Veszprémmel érte el, ahol  tízszer  magyar bajok, nyolcszor pedig kupagyőztes. A magyar válogatottban közel 20 éven át, 237 mérkőzésen szerepelt, legjobb eredménye a csapattal két olimpiai negyedik hely volt, 2004-ben és 2012-ben. 

Atlétika: Márton Anita még nem tudja, hogy ott lesz-e a jövő nyári olimpián. A fedett pályás világbajnok, olimpiai bronzérmes súlylökőnek már megvan a kvótája az ötkarikás játékokra, de nem biztos, hogy még belefér neki egy újabb másfél éves felkészülés, hiszen már a gyerekvállaláson is gondolkozik. 

 Kézilabda:  Távozik a Siófok KC női kézilabdacsapatától a norvég balátlövő, Kjerstin Boge Solas, aki súlyos sérülése miatt eddig egyetlen mérkőzést sem játszott a magyar klub színeiben.  Solas leigazolását tavaly március 23-án jelentették be Siófokon, ám júliusban egy válogatott mérkőzésen elszakadt az elülső keresztszalag a térdében, ezért nem tudott pályára lépni a jelenlegi idényben. Solas visszatér hazájába, és a trondheimi Byasen együttesében folytatja, de előbb a rehabilitációt kell befejeznie.