• 2024 03 29

Március utolsó napján megvan az első magyar koronavírusos sportoló

A nap legfontosabb sporthírei - 03.31.

Kapás Boglárka az első magyar sportoló, akinek pozitív lett a koronavírus tesztje. A tagok javaslatot tettek a Nemzet Sportolójára. A legfontosabb keddi magyar vonatkozású sporthírek egy helyen.

Úszás: Megfertőződött az új típusú koronavírussal Kapás Boglárka világbajnok úszó. Az olimpiai bronzérmes úszó kedden jelentette be, hogy a második tesztje pozitív lett. A felkészülés folytatásához ugyanis az úszó válogatott összes tagjának két negatív tesztet tettek kötelezővé a szövetségben. A 26 éves versenyző így otthon marad két hétig. Utána ismét két negatív tesztet kell adnia, hogy elkezdhesse az edzéseket. Elmondása szerint tünetmentes. 

    Kapás Boglárka a 2016-os riói olimpián 800 méter gyorson szerzett bronzérmet, tavaly nyáron a kvangdzsui világbajnokságon 200 méter pillangón diadalmaskodott.

Kapás Boglárka után Kozma Dominik is bejelentette a közösségi oldalán, hogy neki is pozitív lett a második tesztje. De Horváth Dávid és Bohus Richárd is elismerte, pozitív tesztet adott. Sajtóhírek szerint több úszó esetében is pozitív lett a második teszt, ám többeknek kétes eredményt hozott a vizsgálat, így ott harmadik tesztelés is lesz. 

A Magyar Úszó Szövetség késő délután közleményt adott ki, amely itt olvasható.

Nemzet Sportolója: Monspart Saroltát javasolják a Nemzet Sportolói társaságuk új tagjának. A Nemzet Sportolói között az olimpiai aranyérmes úszó, Székely Éva február 29-ei halálával üresedett meg egy hely a tizenkettőből.
    Az Emmi sportállamtitkárságának közleménye szerint a választásra jogosult tizenegy tag kedden dönthetett arról, hogy kit választ új tagnak. 
      A sporttörvény alapján a Nemzet Sportolói tesznek javaslatot az új tagra. A testület tagja az lehet, aki a 60. életévét betöltötte, sportolóként kimagasló eredményt ért el, és versenyzői pályafutása után is fontos szerepet töltött be a hazai sportéletben.
       Monspart Sarolta 34-szeres tájfutó magyar bajnok. Az 1970-es tájfutó világbajnokságon ezüstérmet szerzett váltóban, 1972-ben azonban már első magyarként övé lett az egyéni világbajnoki cím. 1976-ban világbajnoki bronzérmet nyert a magyar tájfutó váltóval, és még ugyanebben az évben első nem skandinávként megnyerte a Svédországban rendezett ötnapos tájfutó versenyt, az O-Ringent.
    Maratonfutásban 1972-ben hazai sporttörténelmet írt, amikor elindult a csepeli maratonon, nők ugyanis addig nem indulhattak a klasszikus számban. A versenyt nemcsak lefutotta, hanem három órán belüli idejével Európa leggyorsabb női maratonfutója lett. 
       A Nemzet Sportolói jelenleg: Balczó András, Hammerl László, Weltner Györgyné Ivánkay Mária, Kamuti Jenő, Kárpáti György, Bíróné Keleti Ágnes, Magyar Zoltán, Portisch Lajos, Sági Györgyné Rejtő Ildikó, Schmitt Pál és Varga János.

Labdarúgás: Az Európai Labdarúgó Szövetség április elsején videókonferenciát tart az 55 tagország főtitkárával a felfüggesztett idény befejezéséről. Ekkor terjesztik a tagok elé a UEFA csoportja által kidolgozott javaslatokat arról, hogy záruljon a félbeszakadt idény. 

Világjátékok: A koronavírus világjárvány miatt jövőre halasztott tokiói olimpia hétfőn bejelentett – 2021. július 23-tól augusztus 8-ig tartó – új időpontja részben ütközik a Világjátékokkal. Az ötkarikás programban nem szereplő sportágak legnagyobb, szintén négyévenkénti seregszemléjét jövő július 15. és 25. között tervezték lebonyolítani az egyesült államokbeli Birminghamben. A Világjátékok Nemzetközi Szövetsége (IWGA) bejelentette, hogy tárgyalnak a világjátékok időpontjának megváltoztatásáról. Amely lehet egy jövő nyári, valamivel korábbi dátum, vagy egy hasonló, de 2022-es időpont. 
A birminghami Világjátékokra több mint 30 sportágban 100 ország 3600 sportolóját várják. 

Universiade: A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) jelezte, a tokiói olimpia egy évvel történő halasztása miatt két nap csúszással rendezik meg a 2021-es csengtui nyári Universiadét. Így az egyetemisták és főiskolások világjátéka nem augusztus 16-án, hanem 18-án kezdődik, és nem 27-én, hanem 29-én ér véget. A FISU és a szervezők bíznak benne, hogy az olimpikonok közül így is sokan indulnak majd az Universiadén, amelyre több mint 150 országból tízezer sportolót várnak.