• 2024 03 19

2021. július 23. és augusztus 8. között rendezik meg a nyári olimpiát

Döntött a NOB és a szervezőbizottság

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság hétfőn délelőtt hivatalos közleményt adott ki, amelyben kihirdette a 2020-as tokiói olimpia új időpontját.

A NOB, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottsággal és szervezőbizottsággal együtt jelölte ki az időpontokat. Ez alapján a nyári játékokat egy évvel az eredeti időpont után, 2021. július 23. és augusztus 8. között rendezik meg, míg a paralimpiát augusztus 24. és szeptember 5. között. 

A közlemény kitér arra, hogy három alapvető szempont volt, amelyet figyelembe vettek a döntés meghozatalánál. Az első a sportolók egészsége, hogy a vírusfertőzésnek már ne legyen senki kitéve. A második a sportolók biztonságos felkészülése, a harmadik pedig a nemzetközi sportnaptár egyéb eseményei.

A döntésnél ismét figyelembe vették a WHO ajánlásait és azt is, hogy mindenki számára legyen elegendő idő az átszervezésre. A közlemény kitért arra is, hogy a költségcsökkentő intézkedéseket mindenképpen szem előtt kell tartani az újratervezésnél.

Thomas Bach a döntés követően a Nmezetközi Olimpiai Bizottság honlapjának a következőképpen nyilatkozott:  „Szeretnék köszönetet mondani a nemzetközi szövetségeknek, a szervezőknek és a sportolóknak az egyhangú támogatásért, és az összes szervezetnek, hogy együtt tudtunk működni és meg tudtunk felelni ennek a soha nem látott kihívásnak. Az emberiség jelenleg egy sötét alagútban van, de az alagút végén a tokiói olimpiai fénye világít." 

Andrew Parsons, az IPC elnöke így kommentálta a döntést. „Fantasztikus hír, hogy ilyen gyorsan megtaláltuk az új dátumokat. Ezek az időpontok biztonságot jelentenek a sportolóknak és megnyugtatják az érdekelt feleket.  A jövő évi olimpia és paralimpia egy hatalmas ünnep lesz majd, ezután a globális kihívás után."

Az időpont kijelölése után heteken belül kialakulhat a kvalifikációs rendszer új menete. Hiszen jelen állás szerint az olimpiai indulási jogok 45 százaléka még gazdára vár. Akik viszont már megszerezték az indulási jogot a játékokra, azt nem veszítik ez az egy évvel eltolt időpont miatt sem.