• 2024 03 19

Három héttel belül lesz új időpontja a nyári olimpiának

Jövő nyár a legvalószínűbb időpont

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elhalasztotta a 2020-as nyári olimpiát, majd minden érdekeltnek jelezte, hogy a megszerezett kvóták érvényben maradnak, így a kiadó helyek több, mint 50 százaléka már gazdára talált. Azonban a már kvalifikált és a leendő résztvevők számára ugyanolyan fontos, hogy mikor rendezik meg pontosan a nyári játékokat. Hírek szerint az új időpontra három héten belül fény derült.

A döntés kihirdetése óta nagyon lázas munka folyik, egyrészt a szervezőkkel, akik így is hatalmas veszteséget könyvelhetnek el gazdaságilag. Viszont, hogyha az elcsúsztatott időpontban gond nélkül meg tudják rendezni a játékokat, akkor az hatalmas presztízsnövelő lehet Japán számára.

A legfontosabb ugyanis a nemzetközi versenynaptár átalakítása, hiszen 2021-ben az atlétáknak és az úszóknak is világbajnokságot rendeznek. A labdarúgó Európa-bajnokság áthelyezése pedig a közvetítési jogok miatt nem mindegy.

Az olimpiai sportágakkal foglalkozó insidethegames.biz portál értesülése szerint a NOB illetékesei pénteken konferenciabeszélgetést folytattak előbb a nemzeti olimpiai bizottságok, majd a nemzetközi sportági szövetségek vezetőivel, és itt már elhangzott, hogy április közepéig, de inkább már előbb kijelölik az új időpontot.

Hiszen ez alapján kezdődhet el minden sportág számára a versenynaptár és az olimpiai kvalifikáció újragondolása. 

A NOB kedden jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatt a jövő évre halasztja az olimpiát, amelyet legkésőbb 2021 nyarán kell megrendezni. Csütörtökön pedig megkezdte munkáját a "Tokió 2020 újrakezdés" nevű munkacsoport, amelynek első feladata, hogy kijelölje a játékok új időpontját.

A 33 olimpián részt vevő nemzetközi sportági szövetség többsége azt javasolta, hogy jövőre is július végén, illetve augusztus elején rendezzék az eseményt, néhányan viszont április végét és május elejét javasolták.

Tavaszi rendezés esetén számos egyéb sportesemény átütemezésére lenne szükség, viszont elkerülhető lenne a hőség, ami nyáron megnehezítené a sportolók dolgát.

Mori Josiro, a szervezőbizottság vezetője szombaton közölte, az eseményt június és szeptember között, tehát egy nyári időpontban kellene megtartani.

Az olimpiát eredetileg idén július 24. és augusztus 9. között rendezték volna. Az új időpont tehát legkésőbb április végére lesz meg. 

A olimpia elhalasztásával kapcsolatban a Magyar Olimpiai Bizottság elnökével, valamint főtitkárával, Kulcsár Krisztiánnal és Vékassy Bálinttal közölt hosszabb interjú a MOB honlapja, amelyet itt olvashatnak.