• 2024 03 19

A nap sporthírei - 2020. 03. 27.

A sportélet szünetel, a sportdiplomácia zakatol

Az olimpia halasztása miatt mindenki a tokiói játékok új időpontjára vár a kényszerű tétlenségben. Így március utolsó péntekén is a sportdiplomáciai hírek vannak főszerepben.

Olimpia: Minden eddig megszerzett kvóta érvényes, így birtokosaik részt vehetnek a tokiói olimpián, amelyet a koronavírus-járvány miatt a jövő évre halasztottak – jelentette be pénteken a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB). 

A NOB azt is közölte, hogy minden sportág az eredetileg megállapítottnak megfelelő számú indulót vonultathat majd fel a 2021-ben sorra kerülő játékokon. A magyar csapat a kvalifikációs versenyek folytatása előtt 81 fő, valamint három tartalék alkotja. 

Súlyemelés: Június 19-ig meghosszabbított határidővel Richard McLaren nyomozócsoportja folytatja a vizsgálódást a Nemzetközi Súlyemelő Szövetséget (IWF) és személy szerint annak elnökét, Aján Tamást ért vádak ügyében.

    Az olimpiai sportágakkal foglalkozó insidethegames.biz pénteki anyaga szerint ügyvivőként az IWF elnöki tisztét továbbra is az amerikai Ursula Papandrea, az IWF első női alelnöke látja el, akit az elnökség eredendően 90 napra januárban bízott meg a feladattal.
    Aján Tamás az elnökség év eleji dohai ülésén maga kérte tevékenységének három hónapos felfüggesztését annak érdekében, hogy vizsgálat derítse fel a vádak valóságtartalmát. A magyar sportdiplomata már az ARD által január első hétvégéjén bemutatott dokumentumfilm vetítését követően visszautasította a német tévécsatorna korrupcióról és szervezett doppingolásról szóló vádjait. Hangsúlyozta, hogy a film készítői nem megfelelő és nem megbízható forrásokra hivatkoztak, az állítások pedig hamisak. Hozzátette: biztos abban, hogy a külső szakértők vizsgálata is igazolja majd azt az elkötelezett munkát, melyet az elmúlt 50 évben végzett a súlyemelés fejlesztéséért.
        Aján Tamás, aki 2000-től tíz éven át volt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja, 2010 óta pedig tiszteletbeli tag, március 3-án lemondott tiszteletbeli tagságáról, mert - mint mondta - meg akarja menteni az olimpiai mozgalmat a negatív pletykáktól és az ebből fakadó kellemetlenségektől.  Az e hónap elején tett nyilatkozatában kijelentette: "Továbbra is úgy gondolom, hogy a folyamatban lévő független vizsgálat megmutatja az ARD állításainak megalapozatlanságát."

Ökölvívás: A Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnökének tájékoztatása szerint nincs beteg magyar sportoló, illetve csapattag azok között, akik részt vettek a másfél hete félbeszakított londoni olimpiai kvalifikációs tornán.

Bajkai István a MÖSZ elnöke elmondta, hogy tesztet nem végeztek el az érintetteken, viszont mindenki egészségesnek tűnik, és a vírus lappangási ideje miatt, illetve az ajánlásoknak megfelelően a karantént mindenki tartja jelenleg is.
       Londonban a három nap elég volt arra, hogy Magyarország kvótát szerezzen: az 57 kilogrammban szereplő Gálos Roland ugyanis két győzelemmel bejutott a legjobb nyolc közé, ami tokiói indulási jogot ér.
    

Úszás: Várhatóan jól tud majd alkalmazkodni az olimpia elhalasztásához Milák Kristóf világbajnok, világcsúcstartó úszó. A Budapesti Honvéd SE 20 éves klasszisa az egyesület Facebook-oldalának adott interjújában elmondta, nagyon jól sikerültek számára az edzőtáborok, sokat fejlődött, és ha nem szólt volna közbe a koronavírus-járvány, akkor már a márciusra kiírt országos bajnokságon kiemelkedő teljesítményt tudott volna nyújtani.
        Milák Kristóf hozzátette, egyelőre várniuk kell a konkrét dátumokra vonatkozó döntésekre, ugyanis jövőre ugyancsak Japánban, Fukuokában rendeznék a világbajnokságot - amelyet várhatóan elhalasztanak -, míg a tervek szerint idén nyár végén kerülne sor a budapesti Európa-bajnokságra.

Jégkorong: Az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) amatőr választási (draft) listájára felkerült Papp Kristóf szomorúnak tartja, hogy a koronavírus-járvány miatt gyakorlatilag egyik napról a másikra véget ért az idény, és még azt sem tudni, mikor lehet újra edzésbe állni.

A kilencéves kora óta az Egyesült Államokban élő Papp az MTI-nek elmondta, mindenkit nagyon érzékenyen érintett, hogy váratlanul, az alapszakasz hajrájában, néhány héttel a rájátszás előtt be kellett szüntetni a bajnokságot.
    "Az egyik nap még mérkőzésünk volt, jól is ment a játék, aztán előbb közölték, hogy szüneteltetik a bajnokságot, majd néhány nap múlva már azt, hogy nem is lesz folytatás. Hazamentem ahhoz az amerikai családhoz, akinél laktam, összepakoltam, elköszöntem, majd elvezettem Detroitba, ott repülőre szálltam, és Budapestre, illetve Diósdra jöttem" - nyilatkozta a 18 éves Papp, aki ebben az idényben az Egyesült Államok top juniorligájában (USHL) játszott.
    A Madison Capitols színeiben 21 mérkőzésen 19, aztán december végi elcserélését követően a Des Moines Buccaneers csapatában pedig 23 találkozón 16 pontot gyűjtött. A felnőtt magyar válogatottban is bemutatkozott, a februári nottinghami olimpiai selejtezőben három összecsapáson lépett jégre, és egyszer volt eredményes.
        Hozzátette: tengerentúli képviselője jelezte neki, hogy az NHL által júniusról elhalasztott draftról egyelőre senki nem tud semmit, de amint a profiliga is "ébredezik", már több információjuk lesz.
    

Tömegsport:  Májusról októberre halasztották Közép-Európa leghosszabb futóversenyét, az NN Ultrabalatont, melyet 14. alkalommal rendeznek meg idén. A szervezők tájékoztatása szerint a módosítás csak az időpontot érinti, így a versenyközpont változatlanul Balatonfüred lesz, a táv pedig 220 kilométer. A központ október elsején nyitja meg kapuit, másnap pedig az egyéni és a 2-3 fős csapatok megkezdik versenyüket.