• 2024 04 24

Elhalasztott olimpia?

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság közleményére a MOB is reagált

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság négy héten belül dönt arról, hogy megrendezik-e az eredeti időpontban a 2020-as nyári olimpiát.

Thomas Bach pénteken még úgy nyilatkozott, hogy az olimpiát a tervezett időben meg fogják tartani. Vasárnap este azonban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke először használta a halasztás szót. Thomas Bach vasárnap este már arról beszélt, hogy az elkövetkezendő négy hétben minden eshetőséget figyelembe fognak venni, hogy jó döntést hozzanak. Az olimpia törlése nincs napirenden, a halasztás viszont számításba jöhet.

Mindez teljesen érthető a járvány-helyzet, az ebből fakadó kvalifikációs bizonytalanság és azok után, hogy a Kanadai és az Ausztrál olimpiai bizottság is úgy határozott, hogy abban az esetben, hogyha idén tartják meg az ötkarikás játékokat, akkor sportolóik azon nem vesznek részt. Az Egyesült Államok Atlétikai Szövetsége, valamint a Nemzetközi Atlétikai Szövetség is levélben kérte a NOB-tól a halasztást.

A halasztás esetében sajtóhírek szerint három forgatókönyv lehetséges. Az első, hogy idén ősszel rendezik meg Tokióban az ötkarikás játékokat. Őszi olimpiára már többször is volt példa, utoljára 2000-ben Sydneyben, ezzel egyébként a nyári kánikulát is elkerülnék. A második lehetőség a jövő nyári olimpia, azaz egy évvel elhalasztanák a rendezvényt. A harmadik pedig a két éves halasztás, azaz a nyári és a téli olimpiát egy évben rendezték, ahogy 1992-ig bezárólag mindig. A kérdés, hogy a többi sportszövetségnek, de elsősorban a közvetítő televíziós társaságok számára melyik verzió a legjobb megoldás.

Vasárnap este egyébként a Thomas Bach levelet írt a sportolókban, amelyben pro és kontra minden érvet felsorakoztatott, és türelmet kért tőlük, miszerint egyelőre még nem szabad döntést hozni a játékok ügyében. A teljes levél itt olvasható.

Hétfőn délután a Magyar Olimpiai Bizottság szűkszavű közleményt adott ki, amely a következőket tartalmazta. 

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) az elmúlt 125 év alatt számtalan nehéz helyzettel állt szemben. Az olimpiai játékok jelenkori népszerűsége arra sarkall, hogy bízzunk a döntéseikben. A koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetben sem látja a Magyar Olimpiai Bizottság célravezetőnek, hogy a szakértői véleményekre támaszkodó IOC vezetőség határozatát kétségbe vonja. Biztosak vagyunk abban, hogy a XXXII. Nyári Olimpiai Játékok megrendezésével kapcsolatban megfelelő döntést fognak hozni, amikor ez időszerű.

A négy hetes intervallummal számolva az viszont biztos, hogy 100 nappal a játékok előtt a halasztásról dönteni kell. Ami egyre valószínűbb, miután a rendező ország, Japán miniszterelnöke, Abe Sindzo először beszélt a nyári, tokiói olimpia esetleges elhalasztásáról a tokiói Parlamantben hétfőn délelőtt.