• 2024 03 28

Csendes, sportmentes nap

2020. március 20.

Csöndes nap a magyar sportban. A legfontosabb hírek a vírus idején.

Vívás: A három dél-koreai vívó után, három kínai párbajtőrözőnél is diagnosztizálták a koronavírust azok közül, akik március első hétvégéjén részt vettek a Westend férfi és női párbajtőr Grand Prix-n Budapesten. A 13 fős kínai csapat egyébként a verseny után még március 16-áig Magyarországon tartózkodott. Csak azután utaztak haza, miután a Nemzetközi Vívó Szövetség az összes nemzetközi versenyt elhalasztotta. A három fertőzött sportolónál enyhébb tünetek léptek fel, jelenleg egy erre kijelölt pekingi kórházban látják el őket, miközben a csapat többi tagját karanténba helyezték és orvosi megfigyelés alatt tartják. A Magyar Vívó Szövetség csütörtökön kiadott közleménye szerint a budapesti versenyt megelőzően minden induló nyilatkozatot töltött ki arról, hogy az új koronavírusra vonatkozó vizsgálati eredménye negatív, illetve nem járt a járvánnyal érintett területen. Hozzátették: az esemény alatt nem érkezett jelzés a szövetség felé, hogy a résztvevők közül bárkinek egészségügyi problémája lenne.

  Karate: A Nemzetközi Karate Szövetség a hátralévő pontszerző versenyek törlése miatt lezárta az olimpiai rangsorokat és kihirdette a tokiói játékokra a ranglistáról kvótát szerzett 32 sportolót, illetve a rendező jogán résztvevő nyolc japán karatés nevét. Az eredeti kiírás szerint az olimpiai ranglisták április 6-i állás alapján adták volna ki a súlycsoportonként járó négy-négy helyet, de ezt a vírushelyzet miatt előrébb hozták. Magyar karatésoknak a rangsorból nem sikerült kvótát szerezniük. Legközelebb a küzdelemben Európa-bajnoki ezüstérmes, Európa Játékok-harmadik Hárspataki Gábor állt ehhez, aki a 75 kilogrammosok között a kilencedik helyen zárta a rangsort. Ezzel azonban még nem szállt el az esélye, hiszen kategóriánként még 5-5- helyet kiosztanak majd. Ebből 3-3 az eredetileg májusra tervezett párizsi világkvalifikációs viadalon talál gazdára, a maradék helyekről pedig kontinentális eloszlás alapján döntenek majd a nemzetközi szövetség és a NOB illetékesei.  

Szumo: Az eredeti időponthoz képest három hónappal későbbre halasztják az idei szumó Európa-bajnokságot. A kontinensviadalt április 16. és 19. között rendezték volna meg Bakuban, az egész világot sújtó koronavírus járvány miatt azonban a sportág európai szövetsége az azerbajdzsáni rendezőkkel közösen úgy döntött: július 10-12-re helyezik át az Eb időpontját.