• 2024 04 19

Élet a koronavírus alatt

A nap hírei - 2020. 03. 18.

Élet a járvány alatt. Hírek a magyar sportéletből.

Kajak-kenu:  A Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség (ICF) május végéig valamennyi versenyét törölte vagy elhalasztotta, egyúttal arról is döntött, hogy miként osztaná szét a fennmaradt olimpiai és paralimpiai kvótákat. Szerdai hírleveléből kiderült, a döntésnek több olimpiai és paralimpiai kvalifikációs viadal is áldozatául esett, köztük a gyorsasági szakágban az első világkupa, a racicei európai kontinentális kvalifikációs verseny. A második, duisburgi világkupát ugyanakkor június végén még pótolhatják, de erről csak április végén dönt az ICF a szervezőkkel közösen. A magyarok a tavalyi vb alapján öt férfi és hat női kajakos, továbbá két női kenus indulási joggal rendelkeznek. Amennyiben Duisburgban nyáron meg tudják rendezni a versenyt, akkor ott lehet majd paralimpiai kvótákhoz jutni, ha nem, akkor a tavalyi vb alapján egészítik ki a mezőnyt. A parakajakosoknak és -kenusoknak egyébként a németországi verseny a világbajnokságuk lenne.
Az ICF azok után döntött a kvótahelyzetről, hogy kedden egyeztetett a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal.
A nem olimpiai számok szegedi világbajnoksága továbbra is július 10-12-i dátummal szerepel az ICF versenynaptárában.

Olimpia: A Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője szerint a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet jelenleg nem azt mutatja, hogy biztonsággal megrendezhető a tokiói nyári olimpia. Tiszeker Ágnes az M4 Sport Sporthíradójában szerda reggel elmondta, a múlt héten még végeztek doppingellenőrzéseket a MACS munkatársai is, ám be kellett látniuk, hogy ezeket le kell állítani a sportolók és a doppingellenőrök egészségének védelme érdekében. Ezért jelenleg minden közép-európai országban állnak a tesztelések.
    A MACS dolgozói a papírmunkát otthonról elvégzik, de utazni nem tudnak, az analízisekhez pedig laboratóriumi körülmények kellenek. Néhány labor, köztük a montreali, barcelonai, a római és madridi felfüggesztette tevékenységét a világjárvány miatt.
    Tiszeker beszélt arról is, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) akkreditált laborjai nem tudnak részt venni a vírus elleni harcban és a víruskutatásokban. Szavai szerint más típusú kutatás egy vírus biológiai tulajdonságait és viselkedését figyelni, mint tiltott szereket kimutatni, ráadásul egy ilyen fertőző vírus vizsgálatához nagyon komoly biztonsági előírásokat kell betartani.

Súlyemelés: Elmarad a Magyar Súlyemelő Szövetség (MSSZ) szombatra kiírt éves közgyűlése a koronavírus-járvány miatt. A Magyar Sport Házába tervezett fórum mellett április végéig törölték az összes hazai sportági eseményt.