• 2020 06 01

Hazatért a válogatott kajak-kenusok többsége, itthon folytatódik a felkészülés

Üres lelátók, folytatódó munka

Idő elött véget ért kajak-kenusaink számára a melegvízi edzőtáborozás a koronavírus-járvány miatt. Válogatott versenyzőink eredetileg hat hetet töltöttek volna el külföldön - többek között Spanyolországban, Portugáliában és Floridában -, de a kialakult helyzet miatt a magyar szövetség két héttel korábban hazakérette a sportolókat – derült ki Schmidt Gábor szövetségi elnök DIGI Sportnak adott vasárnapi nyilatkozatából. Itthon azonban tovább folytatódik a felkészülés.


Forrás: https://www.digisport.hu/42815/egyik-percrol-a-masikra-mondtak-hogy-menni-kell

„Egyedül a Dél-Afrikában kint lévő csapat – többek között Kopasz Bálint, Csipes Ferenc vezetésével a lányok vannak még kint, illetve Mórocz István Gazsó Dorkával. Egyelőre úgy döntöttünk, hogy ez a csapat még kint tud maradni. Természetesen figyeljük az eseményeket, és abban a pillanatban, hogy úgy érezzük, fontossá válik, akkor ők is haza fognak térni” – nyilatkozta a Sport24-nek Schmidt Gábor.
A 2019-es szegedi világbajnokságon kajak 1000 méteren aranyérmet, és egyben olimpiai kvótát szerző Kopasz Bálint tehát még egy ideig biztosan Dél-Afrikában tartózkodhat. Balaska Márk kétszeres világbajnok kajakos viszont vasárnap hajnalban hazajött Spanyolországból. A 24 éves sprinter Sevillában készült, ahol elmondása szerint sikerült elvégezniük a tervezett edzésmunkát. Kint tartózkodása alatt pedig csak az utolsó napokban tapasztalt különösebb változásokat az országban. „Sevillába nem is jutott el úgy a vírus, mint a többi spanyol helyre hál’ istennek, igazából szerencsések voltunk, mert tényleg semmit nem tapasztaltunk. Egyik percről a másikra mondták, hogy menni kell, és akkor két napra rá már jöttünk is a repülővel, mert mondták, hogy le fogják zárni Spanyolországot. És ahogy eljöttünk, azt érzékeltük, hogy már Spanyolországban is tele vannak a bevásárlóközpontok” – fogalmazott a kétszeres világbajnok kajakos.
Az edzésmunka a felnőtt versenyzők számára, szigorú szabályok betartása mellett a dunavarsányi és a szolnoki edzőtáborban folytatódik. „Csak arra a 40 főre koncentrálunk, akik vagy már kvótát szereztek, vagy esélyük lehet arra, hogy még a kontinentális kvalifikációs versenyen kvótát szereznek. Aki bemegy az edzőtáborba, onnan nem tud eljönni, tehát nincs mászkálás, nincsen hazamenetel. Úgy kezeljük ezt az edzőtáborozást, mintha külföldön lennének a sportolók, hiszen akkor sem lehet hazamenni. És természetesen előtte egy vizsgálaton mindenki át fog esni, aki a táborokba megy” – szögezte le a szövetség elnöke.
A folytatás tehát ebben a sportágban is kérdéses. Magyarország a kajak-kenu gyorsasági szakágában a megszerezhető 18-ból eddig 13, 6 női és 5 férfi kajakos, valamint 2 női kenus – kvótát szerzett a tokiói olimpiára, és ahogyan azt már a korábbi ötkarikás játékokon megszokhattuk, a magyar csapat több számban, most is éremesélyesként utazhatna Japánba.