• 2024 03 19

Euro 2021

A labdarúgó Európa-bajnokságot egy évvel elhalasztják

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) kedden az idei évre tervezett labdarúgó Európa-bajnokság elhalasztása mellett döntött. Az Eb-t egy évvel az eredeti időpontot követően, 2021 nyarán rendezhetik meg.

Ami már nyílt titok volt keddre tény lett: A koronavírus-járvány miatti az Európa Labdarúgó Szövetség az UEFA elhalasztotta a jövő évi Európa-bajnokságot. Az UEFA kedden videókonferenciát tartott a tagszövetségekkel, majd a testület tagjai megegyeztek a későbbi pótlás szabályaiban és prioritásaiban. 

Az Európa-bajnokság a tervek szerint 2021. június 11-től július 10-ig tartana, lényegében hasonló körülmények mellett, mint amilyen az idei rendezvény lett volna. Az UEFA természetesen biztosítja az Eb-re már jegyet váltó szurkolóknak a visszaváltás lehetőségét. Mint tudvalévő a kontinenstornát Európa különböző nagyvárosaiban rendezik többek közt Budapesten is. De idén helyett, csak jövőre.

A Marco Rossi vezette magyar válogatott még érdekelt a pótselejtezőkben, az UEFA ezeket szeretné a júniusi FIFA-játéknapokon megrendezni, az események szerencsés alakulása esetén. Szintén ebben a nyári időszakban történhetne meg a Bajnokok Ligája hátralévő szakaszának pótlása.

AZ UEFA elnöke, Aleksander Čeferin, a közleményében elmondta: a nemzetközi krízis közepette a labdarúgás megmutatta a legjobb oldalát: a szereplők nyitottságának, szolidaritásának és toleranciájának köszönhetően sikerült konszenzusos megoldást találni.

A nyilatkozat annak szellemében érdekes, hogy sajtóhírek szerint a szlovén elnök korábban kizárással fenyegette meg azokat csapatokat, amelyek nem akartak kiállni az Európa Liga nyolcaddöntőjének első találkozójára. 

Marco Rossi szövetségi kapitány az mlsz.hu-n reagált az UEFA döntésére:

– Az elmúlt időszakban minden idegszálunkkal és energiánkkal a rájátszásra és az Európa-bajnokságra koncentráltunk, mert nagy lehetőség lenne a magyar válogatott és a szurkolók számára a kijutás egy részben hazai rendezésű tornára, és részese lenni egy különleges eseménynek – mondta a döntéssel kapcsolatban szövetségi kapitány. – Ugyanakkor ezekben a napokban valami a futballnál is sokkal fontosabb: harcolni a családtagjaink, a barátaink és a saját egészségünkért! Olaszként különösen jól tudom, hogy ez a helyzet mennyire embert próbáló és komoly feladat. Érthető tehát, ha most nem lehet egészen biztos döntést hozni a folytatásról, de mi a mostani döntésnek megfelelően készülünk. Jelenleg az a legfontosabb, hogy mindannyian otthon maradjunk, így elérve azt, hogy a vírus terjedésének mértékét és sebességét csökkenteni tudjuk. Ha ezt közösen elértük és túl leszünk ezen a nehéz időszakon, akkor majd újra koncentrálhatunk arra, hogy a labdarúgásban kitűzött céljainkat elérjük. Akármikor is kell legközelebb pályára lépnünk, készen fogunk rá állni! Addig viszont ez a közös feladatunk, amit csak együtt érhetünk el!

Az UEFA közleménye szerint a lehetséges részletes programot és versenynaptárat egy munkacsoport dolgozza ki a közeljövőben, ideértve a 2021-es, részben magyar rendezésű U21-es Európa-bajnokságot is, mivel az Eb egyéves elhalasztása miatt új időpontot kell találni a Nemzetek Ligája négyes döntőjének, az angliai női Európa-bajnokságnak és a magyar-szlovén közös rendezésű U21-es Európa-bajnokságnak, mert mind a három esemény 2021 júniusában és júliusában lenne. Gianni Infantino, a nemzetközi szövetség (FIFA) elnöke jelezte, szintén új időpontot keresnek a klubvilágbajnokságnak, hogy kitérjen az egy évvel eltolt Eb és Copa América elől.

Az UEFA terve szerint amennyiben a helyzet lehetővé teszi, legkésőbb 2020. június 30-ig minden bajnokság és nemzetközi kupasorozatot befejeznek 2020-ban. A következő, azaz 2020–2021-es idény BL-, illetve El-selejtezőire mindenképpen június 30. után kerül sor.