• 2024 04 19

Vészhelyzet és zárt kapuk

A koronavírus miatti kihirdetett vészhelyzet minden magyar sporteseményt érint

A kormány szerdai bejelentése nyomán több hazai sportesemény elmarad, illetve számos soron következő mérkőzést zárt kapuk mögött rendeznek meg.

A kormány szerdán éjféltől megtiltotta a száz főnél nagyobb beltéri és az ötszáz főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását s koronavírus miatt. Ez a következőképpen érinti a hazai sporteseményeket. 

Zárt kapus lesz a női kézilabdázók győri olimpiai kvalifikációs tornája jövő péntektől vasárnapig. A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) a szerdai közleményében kiemeli, hogy az eredeti időpontban tartják meg a négycsapatos viadalt.
    Kocsis Máté, a szervezet elnöke elmondta, szerdán tárgyaltak a Nemzetközi Kézilabda Szövetség elnökével, Hasszan Musztafával a győri selejtezőről, tekintettel arra, hogy a koronavírus járvány miatt a magyar kormány az egész országra kiterjedő veszélyhelyzetet hirdetett. A selejtező zárt kapus lesz, de az IHF-fel egyetértésben az eredeti helyszínen és időpontban. A tornáról az első két helyezett szerez kvótát a tokiói nyári olimpiára.

    Az olimpiai selejtező programja:
    március 20., péntek:
Magyarország-Kazahsztán 17.00
Oroszország-Szerbia 20.00
    március 21., szombat:
Magyarország-Szerbia 17.30
Oroszország-Kazahsztán 20.30
    március 22., vasárnap:
Szerbia-Kazahsztán 17.30
Magyarország-Oroszország 20.30

Csütörtöktől kezdve minden magyarországi futballmérkőzést zárt kapuk mögött kell megrendezni a koronavírus-járvány terjedése miatt.  Ezt Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó Szövetség szóvivője jelentette be szerda este, hozzátéve, hogy az első osztályú mérkőzésekről továbbra is lesznek televíziós közvetítések, a klubok stábtagjain kívül viszont senki sem tartózkodhat a stadionokban. Mindez az illetékes hatóság döntésének visszavonásáig érvényes.

A Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) a koronavírus-járvány miatt elhalasztja a budapesti Fed Kupa-döntőt. A magyar szövetség (MTSZ) honlapján szerdán megjelent közlemény szerint az ITF illetékes csoportja már február eleje óta vizsgálja a koronavírus terjeszkedését és hatásait, folyamatos konzultációt folytatott független egészségügyi és utazási tanácsadókkal, valamint nemzetközi és belföldi hivatalokkal is.

Elhalasztják a budapesti európai olimpiai kvalifikációs birkózóversenyt, melyet a BOK Csarnokban jövő csütörtök és vasárnap között rendeztek volna. A Magyar Birkózó Szövetség közleménye kitér rá, hogy miután a kormány a koronavírus-járvány miatt szerdán betiltotta a 100 főnél nagyobb, beltéri lebonyolítású rendezvényeket "az MBSZ illetékesei, alkalmazkodva a megváltozott körülményekhez, konzultáltak a nemzetközi szövetség (UWW) szerb elnökével, Nenad Laloviccsal, s végül közösen a halasztás mellett döntöttek".
    "Az MBSZ kifejezte szándékát a rangos viadal későbbi, április-májusi megrendezésre, természetesen a járványhelyzet aktuális ismeretében, s értesítette az érintett országok szövetségeit" - olvasható a tájékoztatásban.

Az öttusa-szövetség tájékoztatása szerint a péntekre és szombatra kiírt országos bajnokságot és a jövő heti MK-fordulókat nem rendezik meg.
A judoinfo szakportál közlése alapján a cselgáncs szövetség április végéig tervezett eseményei közül egyre sem kerül sor.
A Magyar Diáksport Szövetség április 15-ig felfüggesztette a diákolimpia rendszerébe tartozó valamennyi verseny megrendezését.
A Magyar Íjász Szövetség arról tájékoztatta az MTI-t, hogy elmarad a teremíjász országos bajnokság, amelyre jövő hétvégén került volna sor Csömörön.
A Telekom Veszprém kézilabdacsapata a honlapján tudatta, hogy a Vojvodina elleni szombati SEHA-liga nyegyeddöntős mérkőzése, valamint a Wisla Plockkal szembeni Bajnokok Ligája-párharcának visszavágója, melyet a negyeddöntőbe jutásért március 28-án játszanak, zárt kapus lesz.
A Magyar Röplabda Szövetség úgy határozott, hogy az összes általa szervezett felnőtt és utánpótlás mérkőzést le fogják bonyolítani a következő időszakban, de mindegyiket nézők nélkül, zárt kapuk mögött kell lejátszani.
A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége bejelentette: csütörtöktől csak zárt kapuk mögött kerülhet sor bajnoki mérkőzésekre. A szerdai (mai) találkozók esetében a szervezők dönthetnek arról, beengedik-e a közönséget.