• 2024 04 25

Liu Shaolin ezüst-, Krueger John-Henry bronzérmes Drezdában

Drámai futam után állt dobogóra az idősebbik Liu-testvér

Ugyan Liu Shaoang sérülés miatt kihagyta a hétvégi németországi rövidpályás gyorskorcsolya világkupát mégis négy éremmel zárta a versenyt a magyar csapat. Ebből vasárnapra kettő maradt.

A legrövidebb és a leghosszabb számok éremosztó futamait rendezték Drezdában, a rövidpályás gyorskorcsolya világkupa sorozat utolsó előtti állomásán. Miután a férfi váltó a tegnapi elődöntős negyedik helye után ma csak a B döntőben volt érdekelt, az egyéni versenyekre koncentráltunk. A sprint táv fináléjába szokásos magabiztossággal bejutó Liu Shaolin Sándor meglehetősen eseménydús futam végén lett második. Történt ugyanis, hogy végső pozícióját a rajt után megszerző magyar egy előzéssel a vezető dél-koreai Hvang Tae Hon elé került. Ázsiai riválisa nem hagyta annyiban a dolgot, összeértek a felek és ugyan mindketten talpon maradtak, a mögöttük haladó két kanadai, Dubois és Blais megelőzte őket. Az utolsó körben utóbbi elesett, a dél-koreai pedig visszaelőzte a Liu-t, aki így harmadikként haladt át a célvonalon, de mivel Hvangot szabálytalansága miatt a zsűri utóbb kizárta, így a 24 éves magyar másodikként zárt. Liu Shaolin Sándor ezzel az eredménnyel a táv vk-pontversenyét is megnyerte az utolsó vk-versenytől függetlenül. Az 500 méter további két magyar indulója, a pénteki selejtezőben kiesett Oláh Bence 29., míg Varnyú Alex 43. lett. A nők versenyében ezen a távon Jászapáti Petra kisdöntőben versenyzett, ahol ketten megelőzték, így összességében 7. lett a távon. Kónya Zsófia a selejtezőben búcsúzva 22. lett. 

Az amerikai születésű Krueger John-Henry rögtön az első vk-viadalán letette a névjegyét magyar színekben, ugyanis a szombati vegyesváltóban aratott diadal után ezúttal egyéniben is érmet szerzett. Az 1500 méteres fináléban a hajrához érve az ötödik helyen korcsolyázott, de a bronzéremért csatázó dél-koreai Li Dzsune Szeo összeakadt az orosz Gyenyisz Ajrapetjannal, így mindketten kisodródtak, Krueger pedig kihasználta az alkalmat, és a harmadik helyre tört fel. A pénteki selejtezőben kiesett bátyja, Cole 29. lett. A nők leghosszabb távján a magyarok közül Bácskai Sára Luca szerepelt a legjobban, aki a kisdöntőig jutott, ám ott a hajrában elesett, így végül a 14. helyen zárt, míg az ausztrál születésű Lockett Deanna az elődöntőben búcsúzva 18., a pénteki selejtezőben kiesett Sziliczei-Német Rebeka pedig 23. lett.

A férfi váltók versenyében a magyar négyes a kisdöntőben volt érdekelt Liu Shaolint nélkülözve, s az Oláh, Varnyú és a Krueger fivérek alkotta kvartett második lett a belgák mögött, ami összességében a hatodik helyet jelentette. A magyar női staféta a pénteki negyeddöntőben búcsúzva tizedikként zárt.