• 2024 03 29

Aranyérmes a vegyesváltó a drezdai vk-n!

Liu Shaolin ezüstérmes 1000 méteren

A Németországban zajló rövidpályás gyorskorcsolya világkupa szombati versenynapján két magyar érem született. A vegyesváltók versenyében magyar arany-, míg Liu Shaolin Sándor révén ezüstérmet nyert a magyar csapat.

A magyar négyes a pénteki negyed- és a szombat délelőtti elődöntőből is futamgyőztesként lépett tovább, majd a fináléban Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Krueger John-Henry és Liu Shaolin Sándor összeállításban lépett jégre. A mieink a rajt után a harmadik helyen köröztek, mígnem a hollandok kicsúsztak Bácskai pedíg megelőzte a franciákat. Élre állva már nem engedte ki a kezéből a győzelmet a magyar csapat, annak ellenére, hogy az utolsó körökben nagy lendülettel támadta az orosz Jelisztratov a magyarok befutó emberét, Liu Shaolint.
Utóbbi egyéniben is remekelt, bár minden futamból a dél-koreai Park Dzsi Von mögött másodikként jutott tovább 1000 méteren, sőt a döntőben is vk-éllovasával volt nagy versenyben. A szám Európa-bajnokaként Liu Shaolin az ötfős döntőben eleinte a negyedik pozícióban helyezkedett, majd féltávnál ritmust váltott, előbb a japán Kazukit, majd a kínai Vu Ta-csinget utasította maga mögé. Az élen korcsolyázó izraeli Vladislav Bykanovot egyszerre előzték az ugyancsak feljövő Vonnal, a manőver után beállt az egész versenyre érvényes sorrend. Az ázsiai nyerte a versenyt, Liu Shaolin Sándor ezúttal ezüstérmes lett.  A másik két magyar induló, Varnyú Alex és az amerikai születésű Krueger Cole a pénteki selejtezőben esett ki, előbbi 31., utóbbi 34. lett.
Ugyan ezen a távon már nem volt magyar érdekelt a hölgyek versenyében szombaton, Bácskai a selejtezőben és a reményfutamokban nyújtott teljesítményével 21. helyen zárt, míg Kónya Zsófiát kizárták. 
Az 1500 méteres versenyben a nők versenyeztek jobban a magyaroknak közül, ott Jászapáti Petra és Sziliczei-Német Rebeka a kisdöntőig jutott, előbbi 10., utóbbi 12. lett, míg az ausztrál születésű Lockett Deanna az elődöntőben búcsúzott, így ő 15. helyen zárt. A férfiak leghosszabb távján az amerikai születésű Krueger John-Henry első vk-versenyén magyar színekben 22. helyen végzett, miután az elődöntőben kizárták. Oláh Bence a selejtezőben búcsúzva 35. lett.

Liu Shaoang sérülés miatt nem indult a versenyen.