• 2024 04 18

Csapatban hatodik hely Varsóból

Az olimpiai kvóta nincs veszélyben

Szilágyi Áron kiváló vívással megszerzett szombati aranyérme és Szatmári András kiújult sérülése előzte meg a vasárnapi csapatversenyt a varsói kard világkupán.

A világbajnok és világbajnoki ezüstérmes Szatmári András nélkül, de a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, valamint az egyaránt vb-ezüstérmes Decsi Tamással, Gémesi Csanáddal és Iliász Nikolásszal állt fel férfi kardcsapatunk a varsói Világkupán. Ezen a viadalon mi voltunk abban a kényelmes helyzetben, hogy a tokiói részvételünk gyakorlatilag garantált a közelmúlt eredményei okán, így nem számított élet-halál kérdésének ez a viadal, szemben más nemzetekkel. 

Azért ahhoz kérdés nem férhetett, hogy a mieink simán, 45:27-re verték az ukránokat a nyolcaddöntőben. Utána azonban a negyeddöntőben az olimpiai kvótáért küzdő franciák ezúttal jobbnak bizonyultak. 45:42-es vereséget szenvedtek a mieink, ami annak tükrében, hogy a franciák később megnyerték a viadalt, egyáltalán nem számít komoly kudarcnak. Pláne úgy, hogy ezt követően az örök rivális oroszokat az egyéni aranyérme után vasárnap is nagyszerűen vívó Szilágyi Áron vezérletével 45:41-re legyőzték a mieink az 5-8. helyért. A befejezés nem sikerült, Irántól 45:34-re kikapott, ezzel a hatodik helyen végzett a válogatott. 

Gyorsan tegyük hozzá, mindez gyakorlatilag nem befolyásolja, és semmiben sem gyengíti a kard csapat olimpiai részvételét, ám a kvalifikáció végéig még két csapatverseny lesz, akkor hirdethetünk “hivatalos végeredményt”. A java pedig a fegyvernem számára úgyis Tokióban következik majd!

Férfi kardcsapat Világkupa, Varsó, 23 induló.

Nyolcaddöntő: Magyarország-Ukrajna 45:27 (Gémesi +11, Szilágyi +4, Decsi +3).

Negyeddöntő: Magyarország-Franciaország 42:45 (Decsi +3, Gémesi +2, Szilágyi -2, Iliász -6).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Oroszország 45:41 (Szilágyi +13, Gémesi -8, Decsi -1).

Az 5. helyért: Magyarország-Irán 34:45 (Szilágyi +4, Decsi -1, Iliász -2, Gémesi -12).

Végeredmény: 1. Franciaország, 2. Korea, 3. Németország, …6. Magyarország (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Iliász Nikolász, Szilágyi Áron).