• 2024 04 23

Szilágyi újra VK-t nyert!

Londoni formában vívott az olimpiai bajnok

A világ kardozói Varsóban találkoznak a hétvégén, hogy tovább gyűjtögessék a pontokat a tokiói indulási jog megszerzéséért, ahol Szilágyi Áron hat év után nyert újra aranyérmet kard világkupán

A nagy hagyományú férfi kard egyéni Világkupát 65. alkalommal rendezték meg a lengyel fővárosban. Az viszonylag korán eldőlt, hogy kiugró teljesítményt ezúttal csak Szilágyi Áron nyújthat a magyarok közül. A 64 között végzett Iliász Nikolász, a későbbi ezüstérmes amerikai Dershwiztől kapott ki 15:8-ra, míg Péch Miklóst klubtársa, a világbajnok Szatmári András búcsúztatta 15:7-tel. A következő körben, azonban ő is kiesett, 15:13-as vereséget szenvedett az orosz Danyilenkótól, és a jelek szerint még érzi sérülését, ugyanis a vasárnapi csapatviadalon nem lép pástra. Vb-ezüstérmes csapattársa, Gémesi Csanád is a 32 között esett ki. Előbb legyőzte 15:12-re a német Bonahot, utána viszont ő is Dershwitz-cel szemben maradt alul (11:15). 

Maradt tehát egykeként Szilágyi, ám nem volt egyszerű dolga… Na jó, azt azért reméltük, hogy a 64-ben a kanadai Gordon (15:8), majd a japán Tokunan (15:10) nem okoz gondot neki - nem is okozott. Utána viszont egytől egyig kegyetlenül kemény meccsek következtek! A nyolcaddöntőben a régi rivális, koreai Gu Bongil volt az ellenfél, és egy bravúros fordítással lépett tovább Áron, 3:8-ról nyert 15:13-ra. A kora esti órákban rendezték a nyolcas döntőt, melynek rögtön az első asszójában a világranglistát Varsóig vezető, német Hartung ellen kezdett Áron. Ez már simább meccs volt, szám szerint 15:11, ám akkor még senki sem gondolta, hogy ennél csak még simább asszók következnek… Pedig így történt. Az elődöntőben az olasz Curatolival szemben 7:0-lal nyitott klasszisunk, majd az itáliai vb-bronzérmes 10:4-nél kapott a bokájához, és lépett vissza. A döntőben a korábban két magyart is búcsúztató amerikai Dershwitz várta a Vasas sportolóját. Ez a meccs is parádét hozott, 15:9-nél ért véget. Szilágyi Áron győzelmével hat év után állhatott újra a dobogó legfelső fokán világkupán!

Az eredményhirdetést követően így nyilatkozott a szövetség honlapjának: “A nyolcas döntőig inkább csak küzdöttem, utána viszont nagyon élveztem a vívást, valóban jól ment. Nehéz ellenfeleket kaptam, a koreai Guval kadet korunk óta gyúrjuk egymást, most 3:8-ról tudtam fordítani. Utána viszont minden bejött, ráadásul Dershwitz ellen nem túl jó a mérlegem, külön örülök, hogy most ellene is nyerni tudtam. Igazából nem is az aranyérem lebegett a szemem előtt, hanem, hogy győzzek az asszóimban. Sikerült. Jöhet a csapatverseny, ott sem számolgatjuk a pontokat, igazából kijelenthetem, hogy nem a tokiói kvalifikáció a célunk, hanem a sikeres olimpiai szereplés!”

Szilágyi mestere, Decsi András is elégedetten nyilatkozott tanítványáról. “Nagyon jól vívott Áron, asszóról asszóra lendült formába, a nyolcas döntőben pedig klasszisteljesítményt nyújtott! Jöhet a csapatverseny, Szatmári András nem kockáztat sérülése után, a helyét Iliász Nikolász foglalja el. Ugyanakkor céljaink változatlanok!”

Férfi kard egyéni Világkupa, Varsó, 208 induló.

A legjobb 32 közé jutásértSzatmári-Péch 15:7, Szilágyi-Gordon (kanadai) 15:8, Gémesi-R. Bonah (német) 15:12, Iliász-Dershwitz (amerikai) 8:15.

A legjobb 16 közé jutásértSzilágyi-Tokunan (japán) 15:10, Szatmári-Danyilenko (orosz) 13:15, Gémesi-Dershwitz (amerikai) 11:15.

NyolcaddöntőSzilágyi-Gu Bongil (koreai) 15:13.

NegyeddöntőSzilágyi-Hartung (német) 15:11.

ElődöntőSzilágyi-Curatoli (olasz) 10:4-nél Curatoli visszalépett.

DöntőSzilágyi-Dershwitz (amerikai) 15:9.

Végeredmény: 1. Szilágyi Áron, 2. Eli Dershwitz (amerikai), 3. Luca Curatoli (olasz) és Oh Szanguk (koreai), …17. Szatmári András, …29. Gémesi Csanád, …53. Péch Miklós, …62. Iliász Nikolász, …67. Decsi Tamás, …87. Nagy Martin, …100. Kossuth Bálint, …132. György Lehel, …144. Galgóczy Tamás.