• 2024 04 19

Az első osztályú együttesek egymást búcsúztatták a Magyar Kupában

A tavalyi két döntős kicentizte a továbbjutást

Mindössze két nem első osztályú csapat maradt állva a labdarúgó Magyar Kupában a nyolcaddöntők után, de azok egymást kapták a sorsolás után. Az elsőosztályúak közül pedig néhányan az utolsó pillanatra hagyták a továbbjutás kérdésének eldöntését.

A tavalyi két döntősnek egyáltalán nem volt biztos útja a legjobb nyolc közé. Igaz a címvédő MOL Fehérvár FC legalább nem szorult túlórára. Az Újpest csak átkozhatja a kivitelezőt, amiért a Szusza Ferenc stadion katasztrófális állapotú gyepszőnyege miatt Szegeden fogadhatta a tavalyi győztest és ott 0-0-ra végződött az első meccs. A visszavágón aztán sokáig úgy tűnt, hogy jöhet majd a hosszabbítás. A kiegyenlített erők mérkőzésén a 89. percben mégis eldőt a nyolc közé jutás sorsa. Petrjak beadását Tamás Olivér megcsúsztatta, Stopiráról levágódott, majd a tömörülés közepette Musliu talált az újpesti kapuba.1-0-ra győzött ezzel a hazai együttes, amely a következő körben Zalaegerszegen kezdi majd a párharcot. 

A ZTE miután alaposan megégett a Lipót SE vendégeként, a visszavágón már semmi sem bízott a véletlenre. Márton Gábor bemutatkozása egy 3-1-es vereséggel kezdődött a zalaiak kispadján, azóta viszont a tréner a második győzelmét aratta a csapatával, amely az első félidőben ledolgozta a hátrányát, a másodikban pedig biztossá tette a továbbjutását. 

A másik tavalyi kupadöntős a Budapest Honvéd pedig majdnem negatív meglepetést okozott. Vagy talán úgy kell fogalmazni, hogy Mátyus János alaposan összerántotta a Haladást, amely a másodosztályban a kiesés ellen küdz és amely nagyon bánhatja, hogy a múlt héten még nem tudott gól szerezni az Illovszky stadionban az első meccsen a piros-feketék ellen. Mert a visszavágón közel állt ahhoz, hogy bejusson a nyolc közé. Sokáig vezetett ugyanis a Haladás, amely a hosszabbításban már 2-0-ás előnyre is állt. Lovric aztán a 110. percben szépített, így idegenben lőtt több góllal továbbjutott a Honvéd, amelyről elmondható, hogy a párharc mind a két meccsén leginkább szenvedett. 

A kispestiek következő ellenfele a Paks, viszont két rossz és két jó félidőt prezentál a harmadosztályú Pécsi MFC ellen. A rossz mind a két esetben az első 45 perc volt, a párharc mind a két meccsén. Igaz a visszavágón nem kerültek hátrányban Bödéék, akik Hahn büntetőjével ezúttal is győztek. 

Kettős győzelemmel került be a legjobb nyolc közé a Mezőkövesd és a Puskás Akadémia is. Előbbinek volt nehezebb dolga, de a hazai 2-1 után, idegenben 3-1-re győzött Kuttor Attila csapata a Kaposvár ellen, amely így elhagyta a MK mezőnyét is és lassan elhagyja az NB I-et is. A PAFC pedig mind a kétszer 3-0-ra verte a Békéscsabát, amelyet egy pillanatra sem vett úgy félvállról, mint tette azt az FTC az előző körben. 

A Dorog és az MTK is kettős sikernek örülhetett. A két állva maradó másodosztályú csapat közül a Dorog, a III. kerületi TVE ellen jutott tovább, ezúttal 2-0-ra nyerve idegenben. Míg az MTK ugyanilyen arányban kerekedett felül a második meccsén a Dunaújvároson. 

A Magyar Kupában  a legjobb 8 közé jutásért rendezett meccsektől már a szerencse kezében van mindenki, így a két állva maradt alsóbb osztályú együttes egymás ellen bizonyíthat, a másik három OTP Bank ligás továbbjutó pedig majd reménykedhet, hogy az elődöntőben neki kedvez majd a sorsolás. 

Magyar Kupa, nyolcaddöntő, visszavágók:
Szombathelyi Haladás (NB II)-Budapest Honvéd 2-1 (1-0, 1-0, 2-1)
Továbbjutott: a Budapest Honvéd 2-2-es összesítéssel, idegenben szerzett góllal.

Kaposvári Rákóczi FC-Mezőkövesd Zsóry FC 1-3 (0-1)
Tj.: a Mezőkövesd Zsóry FC kettős győzelemmel, 5-2-es összesítéssel.

ZTE FC-Lipót Pékség SE (NB III) 5-1 (2-0)
Tj.: a ZTE FC 6-4-es összesítéssel.

Paksi FC-Pécsi MFC (NB III) 1-0 (0-0)
Tj.: a Paksi FC kettős győzelemmel, 3-1-es összesítéssel.

Puskás Akadémia FC-Békéscsaba 1912 Előre 3-0 (1-0)
Tj.: a Puskás Akadémia FC kettős győzelemmel, 6-0-s összesítéssel

Dunaújváros (NB III)-MTK Budapest (NB II) 0-2 (0-1)
Tj.: az MTK Budapest kettős győzelemmel, 5-0-s összesítéssel.

MOL Fehérvár FC-Újpest FC 1-0 (0-0)
Tj.: MOL Fehérvár 1-0-s összesítéssel

III. Kerületi TVE (NB III)-Dorogi FC (NB II) 0-2 (0-0)
Tj.: a Dorog kettős győzelemmel, 6-1-es összesítéssel.

A negyeddöntő párosítása:
Paksi FC-Budapest Honvéd
Puskás Akadémia FC-Mezőkövesd Zsóry FC
ZTE FC-MOL Fehérvár FC
Dorogi FC-MTK Budapest