• 2024 04 24

Ötödik hely zárásként a római Európa-bajnokságon

Kuramagomedov elvesztette a kisdöntőt

Kvótát nem osztottak Rómában, és éremből sem lett több a záró napon. A magyar küldöttség egy ötödik hellyel zárta a kontinensversenyt.

Rómában véget ért a 2020-as Európa-bajnokság, amelynek utolsó napján a tavaly honosított, már magyar színekben U23-as világbajnoki ötödik Kuramagomedov Murad volt érdekelt a 74 kilós szabadfogásúak egyik bronzmérkőzésén.

Kuramagomedov két győzelem után a szombati elődöntőben kikapott a kubaiból olasszá lett, kétszeres vb- és háromszoros Eb-győztes, valamint olimpiai bronzérmes Frank Chamizótól, így várhatta a vigaszágról érkező ellenfelét. Vasárnapi riválisa, a törökök háromszoros Eb-győztes, ötkarikás bronzérmes klasszisa, Söner Demirtas lett, aki igazolta jó hírét, hiszen egy 5-0-ás győzelemmel megszerezte a harmadik helyet Kuramagomedov ellen. 
A magyar válogatott így összességében két ezüst (Lévai Zoltán, Lőrincz Viktor) és egy bronzéremmel (Torba Erik), valamint három ötödik hellyel (Váncza István, Muszukajev Iszmail, Kuramagomedov Murad) zárta kontinensviadalt.

Az Európa-bajnokság érmek szempontjából volt fontos, de a következő ennél is fontosabb két verseny az európai olimpiai kvalifikáció, majd a világ kvalifikáció lesz. Előbbit március 19. és 22. között Budapesten, a BOK-csarnokban rendezik. Utóbbit, majd április végén Szófiában. Ezen a két versenyen csak azok indulnak, akiknek még nincsen kvótájuk és ezután már nincsen tovább. Aki itt nem szerez indulási jogot, az nem utazhat Tokióba. Eddig csak a tavalyi világbajnokságon lehetett kvótáhotz jutni, akkor hat hely talált gazdára. A súlycsoportonként maradék 10 kvótát pedig a kontinentális selejtezőkön, majd a világselejtezőn lehet megszerezni kettesével. Azaz el kell menetelni a döntőig. Ez pedig egyáltalán nem lesz könnyű a magyar versenyzőknek, azoknak akik még csatlakozni akarnak a már biztos négy magyar indulóhoz.