• 2024 04 18

Ötödik lett a női párbajtőrcsapat Barcelonában

Jelentős "skalpokat" gyűjtöttek be a mieink

A hétvégén két helyszínen léptek pástra a magyar párbajtőr csapatok az olimpiai kvalifikáció jegyében. A fiatal női csapat ötödik helye kiemelkedő eredmény, pláne, ha megnézzük kiket győztek le a mieink, a férfiak tizedik helye után viszont már látjuk, hogy újra az utolsó kvalifikációs állomáson dől el az olimpiai indulás.

Barcelonában találkoztak a női párbajtőrözők, hogy a világkupán tovább gyűjtögesség a kvalifikációs pontokat. A vasárnapi csapatverseny folyamán három olyan csapatot vertek meg a mieink, amelyek jóval előttük állnak a világranglistán. Elsőként a nyolcaddöntőben azt az észteket, akikkel Csehország kötelező, 45:29-es legyőzése után találkozott a Muhari Eszter, Borsody Emma, Kun Anna, Nagy Kinga összeállítású magyar csapat. Észtország a legutóbbi Vk-n aranyat nyert, és számukra olimpiai kvalifikációs szempontból rendkívül fájó vereséget szenvedtek a mieinktők, akik kiegyensúlyozott vívással simán, végig vezetve, 40:31-re nyertek.

Ezt követően az oroszok elleni negyeddöntőben pontosan ugyanennyire, 40:31-re kapott ki a fiatal magyar csapat, ám utána újabb bravúrok következtek! Az 5-8. helyért előbb Franciaországot 43:39-re, majd a világranglistát a verseny előtt vezető lengyeleket 37:28-ra győzték le a mieink. A siker a csapatmunkáé, ám ki kell emelni Muhari Esztert, aki vasárnap kiemelkedő teljesítményt nyújtva, 17 évesen, befejező emberként világklasszis vívókat vert meg nagy különbséggel a befejező asszókban, oroszlánrészt vállalva ezzel a csapatsikerből! Hozzá kell tennünk, hogy a kimagasló eredményt jelentő ötödik hely ellenére a mieinknek már nincs esélyük kvalifikálni Tokióra.

Kovács Iván vezetőedző a versenyt követően így nyilatkozott a szövetség honlapján: “Nagyon jó szellemű csapat vívott, mindenki tett hozzá ehhez az eredményhez, ám Muhari Eszti szenzációs vívását külön ki kell emelni. Az ötödik helynél jobban legutóbb a 2014-es kazanyi világbajnokságon szerepeltünk, ám ez a társaság képes arra, hogy még ennél is szebb sikereket érjen el!”

Női párbajtőrcsapat Világkupa, Barcelona, 27 induló.

A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Csehország 45:29 (Muhari +11, Borsody +3, Kun +2, Nagy 0).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Észtország 40:31 (Kun +6, Muhari +5, Borsody -2).

Negyeddöntő: Magyarország-Oroszország 31:40 (Muhari 0, Nagy 0, Kun -2, Borsody -7).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Franciaország 43:39 (Muhari +9, Kun -6).

Az 5. helyért: Magyarország-Lengyelország 37:28 (Muhari +13, Nagy -1, Kun -3).

Végeredmény: 1. Korea, 2. Kína, 3. Egyesült Államok, …5. Magyarország (Borsody Emma, Kun Anna, Muhari Eszter, Nagy Kinga)


A férfiak Vancouverbe utaztak hasonló célból, ahol a magyar csapat a tizedik helyen végzett. Az Andrásfi Tibor, Berta Dániel, Rédli András, Siklósi Gergely összeállítású négyes az utolsó előtti olimpiai kvalifikációs Világkupa-verseny nyolcaddöntőjében 45:41-es vereséget szenvedett az Egyesült Államoktól. A folytatásban Egyiptomot 45:34-re, majd Dániát 45:37-re verték a mieink, végül Svájctól 45:31-re kikaptak, így végül a 10. helyen végeztek. Ám mindennek a tokiói kvóta szempontjából az amerikaiak elleni vereséget követően különösebb jelentősége már nem volt. Annak annál inkább, hogy a kvalifikációs sorozat végére legnagyobb riválisunkká lett oroszok a negyeddöntőben egyetlen tussal kikaptak Japántól… Ez volt számunkra a nap jó híre… Ugyanis így leegyszerűsödött a képlet az utolsó pontszerző csapat Vk előtt, ha az oroszok előtt végzünk, mi mehetünk Tokióba. 

Férfi párbajtőrcsapat Világkupa, Vancouver, 25 induló.

Nyolcaddöntő: Magyarország-Egyesült Államok 41:45 (Berta +2, Rédli +2, Siklósi -8).

A 9-16. helyért: Magyarország-Egyiptom 45:34 (Rédli +5, Berta +4, Andrásfi +2).

A 9-12. helyért: Magyarország-Dánia 45:37 (Berta +3, Andrásfi +3, Rédli +2).

A 9. helyért: Magyarország-Svájc 31:45 (Rédli -3, Berta -4, Andrásfi -7).

Végeredmény: 1. Korea, 2. Olaszország, 3. Japán, …10. Magyarország (Andrásfi Tibor, Berta Dániel, Rédli András, Siklósi Gergely).