• 2024 04 24

Lévai Zoltán és Lőrincz Viktor is döntős az Eb-n!

Kettejükön összesen négy pontot tudtak csinálni az ellenfelek

Magyar szempontból remekül kezdődött a 2020. évi felnőtt Európa-bajnokság Rómában! Két magyar versenyző menetelt a döntőig az első napon, így kedd este az Európa-bajnoki címért léphetnek szőnyegre a Matteo Pellicone olimpiai centerben.

A 77 kilogrammos Lévai Zoltán délelőtt a svédek vb-másodikját, Alex Bjurberg Kessidist, majd a szlovák színekben versenyző Denis Horváth-ot és az orosz Iszlam Opijevet is simán legyőzte, este pedig az elődöntőben sem tűrt ellentmondást. Ellenfele az ukrán Volodimir Jakovliev volt, aki egy percig volt képes ellenállni neki. A második perc elején ugyanis Lévai gyönyörűen fogott össze és egy villámgyors csípődobással meglepte az ukránt, amivel komoly, 4-0-ás előnyhöz jutott.
Ezek után kevés izgalmat tartogatott a meccs, Lévai teljesítményéről mindent elmond, hogy a második menetben is riválisát kellett passzivitásért inteni (5-0), majd egy perccel a vége előtt az ukrán megadón kihátrált a szőnyegről, amiért kétpontos intés volt a büntetése (7-0)

A 87 kilogrammos Lőrincz Viktor nagyon könnyedén nyerte mindkét délelötti meccsét, az olasz Mirco Minguzzit 7-2-re, a litván Eividas Stankeviciust pedig kevesebb mint két perc alatt verte technikai tussal.
A folytatásban az azeri Islam Abbasov következett. Az első másfél perc reménytelen álló harca után Abbasovot intették (1-0), lentről pedig a magyar megpörgette (3-0), majd még a szünet előtt egy zónaközeli szituációnál gyönyörűen mozgott el a rátámadó Abbasov elől, így kiléptette (4-0).
A második szakaszban Lőrincz a biztos védekezés megtartására koncentrált, majd miután megintették (4-1) egy gyönyörű visszafogással lezárta (6-1) a meccset, amelynek utolsó másodperceit Abbasov a szőnyeg közepén lihegve, a térdére támaszkodva töltötte.

Holnap mindketten az aranyéremért küzdhetnek!

Az Európa-játékok ezüstérmes Torba Erik is versenyben van még a 63 kilóban, miután legyőzte az Európa-bajnok, vb-második moldovai Ciobanut, majd kikapott a riói olimpikon orosz Labazanovtól, azonban vigaszágra került. A nap negyedik magyarja, a 130 kilogrammos Varga Ádám kikapott a török legendától, Riza Kayaalptól, ám legyőzője óriási meglepetésre nem jutott döntőbe, így Varga versenye idő előtt véget ért Olaszországban.

A hétfői versenynap magyar érdekeltségű mérkőzései:

Selejtező:
77 kg: Lévai Zoltán – Alex Kessidis (svéd) 4-0

Nyolcaddöntők:
63 kg: Torba Erik – Victor Ciobanu (moldovai) 10-3

77 kg: Lévai Zoltán - Horváth Denisz (szlovák) 9-0

87 kg: Lőrincz Viktor – Marco Minguzzi (olasz) 7-2

130 kg: Riza Kayaalp (török) - Varga Ádám 6-0

Negyeddöntők:
63 kg: Ibragim Labazanov (orosz) - Torba Erik tus 6-2-nél

77 kg: Lévai Zoltán - Iszlam Opijev (orosz) 8-1

87 kg: Lőrincz Viktor - Eividas Stankevicius (litván) 9-0

Elődöntők:
77 kg: Lévai Zoltán - Volodimir Jakovliev (ukrán) 7-0

87 kg: Lőrincz Viktor - Iszlam Abbaszov (azeri) 6-1

A továbbjutott versenyzők holnapi programja:

Vigaszági mérkőzések: (kedden 11 óra 30 perctől)
63 kg: Torba Erik - Taleh Mammadov (azeri)

Döntő mérkőzések: (kedden 18 órától)
77 kg: Lévai Zoltán - Szaman Szulejmanov (azeri)
87 kg: Lőrincz Viktor - Szemjon Novikov (ukrán)