• 2024 04 23

Hibátlanul első a magyar válogatott

Irány a csoportkör

Férfi futsalválogatottunk harmadik mérkőzését is megnyerte a litvániai Eb-selejtező tornán: 4-1-re diadalmaskodott a házigazdák ellen, így jövőre a csoportküzdelmekben folytatja szereplését a sorozatban.

A magyar és a litván válogatott egyaránt két-két győzelemmel állt a csoportban az utolsó játéknap előtt, az egymás elleni összecsapás tétje az első hely, és a csoportkörbe történő közvetlen kvalifikáció volt (a második helyezett még pótselejtezőt játszik ehhez). Turzó József csapata 7-2-re győzte le az északíreket és 3-0-ra a törököket, míg Litvánia a törökök elleni 3-2-es sikerrel kezdett, majd 4-1-re diadalmaskodott Észak-Írország ellen. Ennek megfelelően a mieink álltak a csoport élén az utolsó mérkőzés előtt, és már egy döntetlen is első helyet jelentett volna.

Már az első percben nyomatékosította a magyat csapat, hogy a győzelem a célja, 47 másodperccel a kezdés után Dávid Richárd találatával megszerezték a vezetést a mieink. Fölényben játszott a magyar válogatott, de az 5. percben a hazaiak egy ártalmatlannak tűnő szituációban büntetőhöz jutottak, így akár egyenlíthettek volna, ám Sásdi Bálint védte a hatméterest. A 7. percben a csapatkapitány Dróth Zoltán góljával már kettő volt ide, sőt akár növelhették volna előnyüket a fehér mezesek, de elpuskázták a helyzeteiket. És ahogy lenni szokott ilyenkor, az ellenfél szerzett gólt a semmiből, a 14. perc elején a hazaiak Zagurskas révén szépítettek. Dróth egy percen belül lehűtötte a kedélyeket egy pontos lövéssel beállítotva a félidei eredményt.

 

A második félidőt is végig uralta a magyar csapat, nemcsak magabiztosan őrizte az előnyt, hanem meg is toldotta azt, a hajrához közeledve Rábl János alakította ki a 4-1-es állást. A litvánok ezután támadásban öt a négy elleni játékra váltottak, de nem tudták feltörni a maygar védekezést. A magyar válogatott magabiztosan nyerte meg a mérkőzést és három győzelemmel, 9 ponttal végzett a négyes élén.

Futsal Európa-bajnoki selejtező, első szakasz, Jonava, Litvánia:

Litvánia - Magyarország 1-4 (1-3)

Gólszerzők: Dávid 1', Dróth 6', 13', Rábl 29'  

Magyarország: Alasztics Marcell (k), Dávid Richárd, Horváth Norbert, Szabó Péter, Nagy Imre, Tatai József, Vas Ádám, Rábl János, Pál Patrik, Dróth Zoltán, Sásdi Bálint (k), Hajmási Milán, Siska Gergő

Litvánia: Laurytskas Glinskis (k), Gytis Vasylius, Darius Jankauskas, Vladimir Derendiaev, Tomas Bucma, Benas Spietinis, Albert Voskunovic, Justinas Zagurskas, Lukas Sendzikas, Arsenij Buinickij, Ernestas Macenis (k), Artur Jochno, Mindaugas Labuckas, Aurimas Skurdelis 

Csoportgyőzelmével a magyar válogatott bejutott az Európa-bajnoki selejtező sorozat legjobb 32 csapata közé. A mieink legközelebb jövő évben lépnek pályára tétmérkőzésen, ebben a szakaszban négyes csoportokban, oda-visszavágós mérkőzésekkel zajlik tovább a selejtező sorozat, és a nyolc csoport első helyezettje, valamint hét csoportmásodik jut ki a 2022-es hollandiai Európa-bajnokságra.