• 2024 04 20

Kenderesi legyőzte Milákot az országos bajnokság első napján

Nagy csaták és remek idők Kaposváron

Kenderesi Tamás legyőzte 200 méter pillangón a világbajnok és világcsúcstartó Milák Kristófot az úszók kaposvári olimpiai kvalifikációs országos bajnokságán Kaposváron.

A Kaposvárott zajló úszó országos bajnokság első döntős napját az olimpiai időrend szerint rendezik, hiszen a finálék délelőtt fél tíztől zajlottak. Telegdy Ádám kedd délutáni olimpiai A szinte után azonban elvárható volt, hogy már az első döntős napon jók versenyeket és időeredményeket várhat a szakvezetés, hiszen a verseny úgynevezett buborékban zajlik.

Késely Ajna könnyed győzelmével indult a döntők sora 800 gyorson, majd következett a két gyors szám. Az 50 gyorson a férfiaknál a kedd este olimpiai A-szintet úszó Lobanovszkij Makszim hét századdal ugyan elmaradt az előfutambeli idejétől, de így is nyert. A hölgyeknél a debreceni uszonyos úszásban világbajnok Senánszky Petra bizonyult a leggyorsabbnak.

Száz háton Telegdy Ádám biztosan nyert, igaz neki a kedd esti olimpiai szint teljesítés talán a szerdai győzelemnél is fontosabb volt.

A 200 pillangó viszont csúcsszám lett az évek alatt és nem volt ez másként most sem. A világrekorder Milák Kristóf és az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás nagy csatáját hozta a verseny. Milák koronavírus-fertőzés után még csak keresi önmagát, így talán az is nagy szó, hogy meg tudta közelíteni Kenderesit, így végül a két versenyző között 34 század volt a különbség a becsapásnál úgy, hogy mind a ketten 1:55-ön belülre kerültek.

Női 200 pillangón a világbajnok Kapás Boglárka a rajt előtt rosszul lett, így nem tudott elindulni. Az egész országos bajnokságon nem induló Hosszú Katinka és Kapás távollétében így Jakabos Zsuzsanna biztosan nyerte meg az aranyérmet.

A férfiak leghosszabb távján gyönyörű párosmeccset vívott a címvédő Kalmár Ákos és Gyurta Gergely, végül utóbbi hajrázott picivel jobban, egészen pontosan 13 századmásodperccel állította meg hamarabb az órát.

Úszó országos bajnokság, szerdai győztesek:

 Férfiak

50m gyors: Lobanovszkij Makszim (Győr) 21.84

1500m gyors: Gyurta Gergely (UTE) 15:08.50

100m hát: Telegdy Ádám (Kőbánya SC) 54.30

100m mell: Szilágyi Csaba (NICS-HSÚVC Hódmezővásárhely) 59.99

200m pillangó: Kenderesi Tamás (Pécsi Sport) 1:54.64

Nők

50m gyors: Senánszky Petra (Debreceni Sportcentrum) 25.68

800m gyors: Késely Ajna (Kőbánya SC) 8:37.45

100m hát: Szilágyi Gerda (Stamina TK) 1:01.09

100m mell: Halmai Petra (Kaposvár) 1:08.02

200m pillangó: Jakabos Zsuzsanna (Győr) 2:10.06

Mix

4x100m gyors: Győri Úszó SE 3:32.06

(Szabó Szebasztián, Lobanovszkij Makszim, Jakabos Zsuzsanna, Safrankó Sára)

A versenyzők a Magyar Úszó SZövetségnek nyilatkoztak: 

Kenderesi Tamás: „Akiben benne van a jó idő, annak mindegy, hogy este kell menni vagy reggel, ki tudja hozni magából. Az 1:54-nek is örülök, meg a győzelemnek is, szerintem ez egy jó visszajelzés arra, hogy jó úton járunk. Tudom, mi mindenen kell még javítanom, ezek leginkább a medencén kívüli dolgok, mert az edzésen mindig igyekszem a maximumon menni.”

 Milák Kristóf: „Ez teljesen jó most, 1:54.9, nem is gondoltam arra, hogy ennyi összejöhet a betegség után. Azt tudtam, hogy Tomi menni fog az elejétől, mint mindig, el is engedtem, gondoltam, talán meg tudom fogni az utolsó ötvenen, végül is elég közel kerültem hozzá. Amilyen állapotban vagyok, az 1:55 alatti idő abszolút rendben van, az, hogy második lettem, jelen pillanatban egyáltalán nem érdekes.”

 Jakabos Zsuzsanna: „Ha reggel kell döntőt úszni, akkor reggel kell, nekem nincs semmi bajom ezzel, sőt, örülök is neki, hogy letesztelhetem magam, mennyire tudok erre ráhangolódni. Két hete még az ISL-ben úsztam, nem volt könnyű átállni az ötvenes medencére, de én szeretem a kihívásokat.”

 Kapás Boglárka: „Sajnos, rosszul lettem a verseny kezdete előtt nem sokkal. Másfél hete tart ez az állapot, időnként elfog a szédülés, hányinger, aztán utána megint minden visszavált normálisba. Jártam kivizsgálásokon, egyelőre várjuk az eredményeket... Egyébként most is teljesen jó volt a bemelegítés, készültem arra, hogy az időm 2:06-tal kezdődjön, aztán hirtelen megint rám tört a rossz. Szerintem le tudtam volna úszni így is a döntőt, esetleg 2:09-cel meg is nyerem, de nem lehet tudni, hogy azután nem lettem volna-e még rosszabbul. Az edzőim lebeszéltek arról, hogy kockáztassak, Csaba bá’ (Sós Csaba) szintén azt tanácsolta, inkább ne induljak el. Iszonyúan sajnálom, mert nagyon jót akartam úszni... Remélem, a következő napokon már nem lesz ez a probléma, és esetleg újra megpróbálhatom.”